blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ocak, 2025 11:16 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

‘Mavi Kadar Güzeliz’ Projesinin Açılışı Yapıldı

Karabük'te otizm farkındalığını artırmayı ve otizmli bireylerin sosyal yaşama katılımını desteklemeyi hedefleyen “Mavi Kadar Güzeliz” projesi, Karabük Otistik Çocuklar Derneği tarafından hayata geçirildi.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen projenin açılışı Karabük Belediyesi Kanyon Düğün Salonu'nda yapıldı. Törene Karabük Valisi Mustafa Yavuz, milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa ve AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt'ın yanı sıra dernek üyeleri, özel gereksinimli çocuklar ve aileleri katıldı.


Başkan Çetinkaya, yaptığı konuşmada, projenin toplumda evrensel değerlerin yeşermesine ve otizmli bireylerin güçlü bir şekilde desteklenmesine katkı sağlayacağını belirterek “Belediye olarak bu tür projelere her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Farkındalık oluşturmak ve bu güzel bireylerin yanında olmak, hepimizin görevidir” dedi.

blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Kasım, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Türkiye’de her gün 10 kişi organ bulamadığı için hayatını kaybediyor

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, Türkiye’de her gün 10 kişinin organ bulamadığı için hayatını kaybettiğini, tüm gayelerinin beyin mevti sonrası organ bağışı sayısını artırmak olduğunu söyledi.
Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" münasebetiyle düzenlenen panelde, organ bağışı konusunda farkındalığın artırılması hedeflendi. Panelde konuşan Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ bağışının değerine dikkat çekerek, "3-9 Kasım, ülkemizde her yıl Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Buradaki temel hedefimiz, organ bekleyen binlerce hastamıza umut olabilmektir. Alanda tüm koordinatörler 7/24 çalışarak eğitimler, organ bağışı stantları, paneller ve sempozyumlar düzenlemektedir. Beklerken hayatını kaybeden hastalarımıza deva olabilmek için büyük bir uğraş gösteriyoruz" dedi.

"Her gün 10 kişi ölüyor"
Ülkede her yıl çok sayıda beyin mevti gerçekleştiğini belirten Dr. Kazak, "Maalesef bu beyin mevti sonrası organ bağışı oranı yüzde 25’lerde. Tüm gayemiz bu oranı artırmaktır. Bakanlığımız da bu mevzuda önemli çalışmalar yürütmektedir. Son olarak e-Devlet üzerinden organ bağışı yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir. İnsanlarımızdan isteğimiz şu: Toprak olmasın, can olsun. Lütfen beyin mevti sonrası organlarınızı bağışlayın ve diğerlerine can olun. Türkiye’de yaklaşık 30-35 bin kişinin organ nakli bekliyor. Maalesef her gün 10 vatandaşımızı organ bulamadığımız için kaybediyoruz. Halbuki ki donanımlı hastanelerimiz, takımlarımız, ağır bakımlarımız, nakil hocalarımız, 7/24 çalışan 112’miz, UMKE’miz, TSK ve Sıhhat Bakanlığı’nın uçakları var. Her şeyimiz var, lakin kadavradan, yani beyin vefatı sonrası organ bağışını artırmamız gerekiyor. Geçen seneye nazaran bu sene önemli bir artış var. 2025 yılı içinde şu ana kadar 5 bin 500 organ nakli gerçekleştirildi. Bizim uğraşımız, bilhassa kadavradan yapılan nakil sayısını artırmak" diye konuştu.
Panelde ayrıca Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Cem Soykut ve Kamu Hastaneleri Lideri Uzm. Dr. Bekir Şahin de kelam alarak, organ bağışının farkındalığının artırılmasının değerine vurgu yaptı. Aktiflikte, iştirakçilere bilgilendirme malzemeleri dağıtıldı ve organ bağışının ehemmiyeti anlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin