blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Mantar toplamaya çıktı, tilkiyle dost oldu

Gümüşhane’de tabiatta mantar toplamaya çıkan Mehmet Güvendi’nin karşılaştığı tilkiyle kurduğu dostça diyalog, samimi ve sıra dışı müsabaka izleyenlerin gönlünü fethetti.
Daha evvel bulduğu rekor büyüklük ve yükteki mantarlarla bilinen Mehmet Güvendi, geçtiğimiz günlerde mantar toplamak üzere çıktığı Dörtkonak köyü kırsalında beklenmedik bir konukla karşılaştı. Mantar ararken tabiatta yalnız olmadığını fark eden Güvendi, bir tilkinin uzun müddet kendisini takip ettiğini görünce cep telefonuna sarıldı. Tilkinin uzaklığını muhafazası fakat tıpkı vakitte da samimiyet göstermesi imaja yansıdı. Görüntüde tilkinin insan varlığına alışkın olduğu ve vakit zaman oynamak ister üzere davranışlar sergilediği gözlemlendi.
Videolarda Güvendi’nin "gel oğlum bana", "gelsene, "neredesin sen", "hadi gel gidelim", "gel bu çantamı götür de gidelim haydi", "bak küserim sana", "haydi ben gidiyorum sen de gel" ve "Sen bizimle gezmeye mi geldin" sözleri dikkat çekerken, Güvendi, o anları şu sözlerle anlattı:
"Dörtkonak köyü kırsalında mantar toplamaya gittiğimde karşılaştım tilkiyle. Hayli vakit peşimden geldi. Ben dinlenirken o da dinlendi. Bir arada yürüdük. Orta ara oynamak istedi benimle fakat 1-2 metreden fazla da yaklaşmadı."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Aralık, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

KBÜ mezunu Salman’a Seoul Design Awards’ta üç ödül

Karabük Üniversitesi (KBÜ) mezunu Yılmaz Salman, kahve atıklarını kuş yuvalarına dönüştürdüğü etraf odaklı projesiyle Seoul Design Awards’ta üç kategoride ödül kazandı.
KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Kısmı 2022 mezunu Salman, müsabakada Türkiye’yi tek dizayncı olarak temsil ederek "Responsible Consumption and Production", "Climate Action" ve "Life on Land" kategorilerinde mükafata kıymet görüldü.
Seoul Metropolitan Government, World Design Organization ve UNESCO iş birliğiyle gerçekleştirilen müsabakada ödül alan "Brewdnest" isimli proje, kahve sanayisinden kaynaklanan çevresel tesirleri azaltmayı amaçlıyor. Projede, kullanılmış kahve telveleri basınçlı kalıplama usulüyle biyolojik olarak parçalanabilir modüler kuş yuvalarına dönüştürülüyor.
Söz konusu yuvaların, çiftliklerde doğal haşere denetimini destekleyerek pestisit kullanımının azaltılmasına ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına katkı sunduğu belirtiliyor. Brewdnest projesi ayrıyeten doğal gereçlerle lokal üretime imkân tanıması ve kuş popülasyonunun ekosisteme tekrar kazandırılmasına takviye vermesiyle dikkat çekiyor.
Projenin, topluluk atölyeleri ile eğitim kurumlarında ekolojik farkındalık çalışmalarında da kullanıldığı tabir edildi.
Yılmaz Salman’ın çalışması, memleketler arası heyet tarafından bedellendirilen müsabakada üç başka kategoride ödül alarak Türkiye’ye muvaffakiyet getirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin