Karabük Postası tarafından
15 Ekim, 2021 08:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Mantar ararken ormanda kaybolan çift bulundu

Safranbolu ilçesinde mantar toplamak için gittikleri ormanda kaybolan çift, ekipler tarafından bulundu. Dursun ile Asiye Akgün çifti, mantar toplamak için Safranbolu-Bartın karayolu Ahmetusta mevkiindeki ormanlık alana gitti. Bir süre sonra yolunu kaybeden çiftten haber alamayan yakınları durumu jandarmaya bildirdi. Arama çalışması başlatan jandarma, AFAD ekiplerinden yardım istedi. Kayıp ihbarını duyan Karabük-Safranbolu Otomobil ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği (KARDOFF) ekipleri de arama çalışmasına katıldı. Havanın kararmasına rağmen ekipler uzun uğraşlar sonucunda karı kocayı buldu. Çift, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra evlerine bırakıldı. Öte yandan kent genelinde son 20 günde mantar ararken 28 kişinin kaybolduğu öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Yorgancılar son ilmeklerini atıyor: En genç usta 52 yaşında

Bir vakitlerin vazgeçilmez el sanatlarından "yorgancılık", son ustalarının ellerinde yavaş yavaş tarihe karışıyor. Samsun’da mesleğin "en genci" olduğunu söyleyen 52 yaşındaki yorgan ustası Mehmet Selçuk, 40 yıldır attığı ilmeklerin artık sonuna geldiklerini söyledi.
Sanayileşme ile birlikte makine üretimi yorganların piyasayı ele geçirmesi, el emeği göz ışığı yün ve pamuk yorganları ikinci plana itti. Bir periyot 100’ü aşkın yorgan ustasının bulunduğu Samsun’da bugün sayı iki elin parmaklarını geçmezken, çırak yetişmediği için mesleğin geleceği de karanlık görünüyor. 40 yıl evvel çırak olarak başladığı meslekte kendisinden sonra hiç çırak yetişmediğini belirten usta Selçuk, "Yün, pamuk ve elyaftan yorganlar yapıyorum. Müşterinin kendi gereci varsa personellik de yapıyoruz. Kış aylarında en çok yün yorgan tercih edilir. Yün hem sıcak fiyat hem de daha sağlıklıdır. Elyafın hammaddesi kimyasal olduğundan çok önermiyoruz. Gerçek yün yorgan 3 bin 500 TL, pamuk yorgan 2 bin 500 TL, elyaf ise yaklaşık bin 500 TL’den satılıyor" dedi.

"En genç yorgancı benim"
Mesleğin yok oluşun eşiğinde olduğunu kaydeden Selçuk, çırak bulamamanın dalı bitirdiğini vurgulayarak, "Önceden Samsun’da 100’ün üzerinde usta vardı. Artık 10’u sıkıntı bulursun. Çırak yetişmiyor. Gençler kolay para kazanabilecekleri işlere gidiyor. 52 yaşındayım lakin benden genç yorgancı yok. Başka ustalar 55 ile 70 yaş ortasında. En fazla 5-6 yıl daha devam edebilirim. Hazır dikim yorganlar hayli yaygınlaştı. El işi yorganların 15-20 yıl sonra büsbütün biteceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Yorgancılığın zahmetli bir iş olduğuna dikkat çeken Selçuk, "Yere oturup saatlerce iğneyle işlemek kolay değil. Çıraklar 2 saatte ‘belim ağrıyor’ deyip bırakıyor. ‘Elime iğne battı’ diye kaçan çok oldu" sözlerini kullandı.
Soğuk kış günlerine hakikat gidilirken yün ve pamuk yorganların hem daha sıcak hem de daha sağlıklı olduğunu belirten usta, eskilerin yün yorgana kıymet verdiğini fakat yeni gelinlerin el işi yorgan almaya pek sıcak bakmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin