Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
18 Kasım, 2023 13:10 tarihinde yayınlandı
0

Malatya’da 16 katlı ağır hasarlı bina patlayıcıyla yıkıldı

Asrın felaketinden etkilenen illerin başında gelen Malatya’da ağır hasarlı 16 katlı bina, 120 kilogram dinamit kullanılarak patlatma yöntemiyle yıkıldı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan illerden biri olan Malatya’da yıkımlar tüm hızıyla sürerken, yüksek katlı binalar da patlayıcı yardımı ile yıkılıyor. Yeşilyurt ilçesine bağlı Yakınca Mahallesi’nde bulunan 16 katlı bir bina da depremde ağır hasar alması nedeniyle bugün dinamitle patlatıldı.
Alınan çevre güvenliğinin ardından binaya yerleştirilen bin 200 kapsülden oluşan 120 kilogram dinamit, geri sayım yapılarak patlatıldı. Patlatma ile birlikte saniyeler içerisinde bina yerle bir olurken ortaya devasa toz bulutu çıktı.
Öte yandan, yüksek katlı binaların yer aldığı Bostanbaşı ve Yakınca mahallerinde yaklaşık 850 bina, konu yargıya taşındığı için patlayıcı ile yıkımı bekletiliyor. İtirazı bulunmayan binaların ise planlama çerçevesinde yıkımlarının süreceği belirtildi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda geleneksel miras gelecege tasiniyor mP1Z8OXj
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Samsun’da geleneksel miras geleceğe taşınıyor

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen ve Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülen “Köklerden Yüzeye Doğanın Renkli Dokunuşu Projesi” tamamlandı. Üç ay süren yoğun ve uygulamalı eğitimlerin ardından, programı başarıyla bitiren katılımcılar için sertifika töreni düzenlendi.

Proje kapsamında, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Önal tarafından enstitü bünyesinde görev yapan el sanatları alanındaki öğretmen ve usta öğreticilere kapsamlı eğitimler verildi. Eğitim sürecinde; doğal boyama, mordanlama ve ekolojik baskı (ecoprint) teknikleri uygulamalı olarak ele alınarak, bilimsel yöntemlerle kurumsal üretim reçeteleri oluşturuldu.

Projenin kapanış ve sertifika törenine; OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım, Proje Danışmanı Prof. Dr. Adem Önal ve usta öğreticiler katıldı. Programı başarıyla tamamlayan 13 usta öğreticiye sertifikaları takdim edildi.

Sertifika töreninde uygulama atölyesi de gerçekleştirildi. Eğitim alan usta öğreticilerin eşliğinde düzenlenen atölyede keyifli anlar yaşandı. OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, atölye tezgâhının başına geçerek geleneksel batik uygulamasını bizzat deneyimledi.

“Anadoludakiler Projesi” ile Yöresel Ürünler Ekonomiye Kazandırılıyor

Projeye ilişkin açıklamada bulunan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, projenin önemine değinerek, “Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, geçmiş kültürümüzü geleceğe yenilikçi bir yaklaşımla taşımak üzere yürütülen Anadoludakiler Projesi; Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın liderliğinde ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmektedir. 2026 yılında tüm Kalkınma Ajansları, bu proje kapsamında ’Yöresel Ürünlerin Ticarileştirilmesi’ teması başlığında önemli çalışmalar yürütmektedir” dedi.

Bölgenin kültürel zenginliğine de dikkat çeken Genel Sekreter Mehlika Dicle, “Bölgemiz, Somut Olmayan Kültürel Miras Envanterine kayıtlı bin 700 ürün arasında, 145 ürünle en fazla ürüne sahip bölge olma özelliği taşımaktadır. Elbette bu değerleri kayıt altına almak önemli ancak diğer yandan bu envantere kayıtlı başlıkların günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden hayatın içinde kullanılması da bir o kadar önem taşımakta. Bu dönem uygulanan kök boya ve ekoprint baskı teknikleri projesi bu yüzden bizim için çok kıymetli” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin