Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Madende Ölen 263 İşçi Dualarla Anıldı

Zonguldak Yayın: 03.03.2015 10:47
Yazar:
Madende Ölen 263 İşçi Dualarla Anıldı

ZONGULDAK ‘ta 23 yıl önce meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 263 işçi dualarla anıldı.
TTK Kozlu Müessesesi 1. Nolu Kuyu başında düzenlenen anma törenine; Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Kaymakam Vekili Murat Kütük, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, milletvekili aday adayları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve maden işçileri katıldı.
Anma töreninde konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Bütün dünyanın kabul ettiği; madenciliğin en zor ve riskli meslek olduğunu biz de yaşayarak öğrendik. Bu havzada 167 yıldır kömür üretiyoruz. Yaklaşık 5 bin şehit verdik. Her acıdan dersler çıkarıyor, dünyadaki gelişmeleri de izleyerek daha sağlıklı, daha güvenli şartlarda çalışmanın yollarını aradık ve arıyoruz. Taşkömürü halen dünyanın en değerli, en önemli yer altı kaynaklarından biridir. Daha uzun yıllar bunun önemini ve değerini koruyacaktır. Zonguldak havzasında 1 milyar 300 milyon tonluk taşkömürü rezervi var. Bizler, ülkemizin bu zenginliğini üretmek, yer üstüne çıkararak ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye’nin TTK’ya, taşkömürüne, yani size ihtiyacı var” diye konuştu.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise, “Bundan 23 yıl önce 1992 yılında benim de tam o sırada ocak mühendisi olarak görev yaptığım o yılda Türkiye madencilik tarihinin en büyük kazalarından birini yaşadık. Çoğunuz o günleri görmedi, çoğunuz çok gençsiniz. Bizler o acıları yaşadık. Bizler o acıları sizlere hatırlatmalıyız ki ders alınsın ve bir daha yaşamayalım. Bunların yaşanmaması için yapılması için gerekenler iş sağlığı ve iş kurallarına harfiyen uymak ve birbirimizin koruyucu ve kollayıcısı olmaktır” dedi.
Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu ise, “Türkiye’nin bütün vilayetlerinden alacağı var. Sizlerin yaptığı üretim ki dededen toruna yapılan bir üretimdir. Hiçbir şekilde haklarınız inkar edilemez. Dünyanın en helal kazancını kazanan insanlarsınız. Biz hepimiz sizlere her şekilde borçluyuz. Gönül isterdi ki 263 işçimiz de kaybedilmemiş olsun. Keşke yaşanmasaydı. Mutlu, huzurlu bir geleceğe inşallah bu günler vesile olur” şeklinde konuştu.
Yapılan dualarla ölen 263 maden işçisi anıldı. Duaların ardından vardiyası gelen işçiler ocağa inerken, ocaktan çıkan işçiler ise evlerinin yolunu tuttular.
O DAKİKALARI ANLATTI
3 Mart 1992 günü maden ocağında çalışan Mustafa Bozacıoğlu ise o anları şöyle anlattı:
“Akşam saat 7.30 gibiydi biz yemeğe oturduk. 40 araba doldurduk, motor manevra yapacaktı o ara boşluk oldu. O sıra yemeğe oturalım dedik. Olayın olduğunda saat 19.50 civarlarıydı. O anda bir toz vurdu, tozdan sonra alev vurdu. Gökkuşağını görüyorsunuz. Mavi, yeşil ve kırmızı renkti onun gibiydi. Bir patlama oldu. Yandığımı hissettim. Ana yola çıktık. Biz yerin 560 metre altındaydık. Ölen arkadaşların yanlarından geçtik. Kimseye müdahale edemiyorsun. Sağ çıkıp çıkamayacağını düşünüyorsun. İki saate yakın uğraştık. Buradan çıktık.
Ben halkı görünce bir şok geçirdim. O anda bizi aldılar hastaneye getirdiler. Kaç metre yerden biz tahkimatsız geldik. Ölen gidiyor. Biz sağ salim çıktık o gün. Ben yetkililerin madende ölen işçilerin ailelerine sahip çıkmasını istiyorum.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.