Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2023 00:24 tarihinde yayınlandı
0

Macahel balı Anzer Balı’na rakip oluyor

Türkiye’nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı olan Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde arıcılar dünyaca ünlü balın sağımına başladı.

Macahel Balı; İngiltere’de düzenlenen ve dünyanın en kapsamlı bal müsabakalarından olan London International Honey Awards (LIHA) 2023’te ‘Altın Kalite Ödülü’ne layık görüldü. Varlıklı fauna ve florası ile dikkat çeken Macahel bölgesi, Türkiye’de bulunan 10 bin çeşit bitki tipinin 2 bin 727 çeşidini bünyesinde barındırıyor. Müdafaa altında olan bölgeye has saf Kafkas arı ırkından elde edilen bal, yöre halkının temel geçim kaynakları ortasında yer alırken, dünya çapında tescillenen Macahel Balı’nın ağaçlardaki karakovan ve meralardaki peteklerin sağımına başlandı.

Oldukça güç coğrafyaya sahip bölgede üreticiler arı kovanlarına ulaşmak içinde bin bir sıkıntı çekerken, bazen kayaların ortasından, bazen dik yamaçtan, kovanlara ulaşıyor. Bazen de metrelerce yükseklikte bulunan ağaçların zirvesinden karakovan ballarını topluyor. Bal, kalitesi ile Rize’nin Anzer Yaylası’nda üretilen dünyaca ünlü Anzer Balı’na da rakip gösteriliyor.

“Ödül sonrası balımız yok satıyor”

Sağım dönemini açtıklarını belirten Artvin Arıcılar Birliği Lideri İbrahim Durmuş, bölgeye has Macahel balının kalitesinin dünya çapında tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti lisana getirdi. Durmuş “Tüm dünyanın bu yararlı ve doğal eserden haberdar olması ile yok satmaya başladık” sözlerini kullandı.

Üreticilerden Ersin Dalkıran ve İbrahim Kahya ise ” ’Güneş girmeyen meskene tabip girermiş’ derler. Biz de bu husus tam bilakis; bal giren konuta hekim girmez. Balının şöhretinin yalnızca bölgeyle sonlu kalmaması, tüm Türkiye ve dünyaya yayılması sevindirici. Bu gurur hepimizin. Taşıdığı eşsiz doğal hoşluklarla Mescitli (Macahel) apiterapi merkezi haline getirmeye çaba gösteriyoruz. Devlet büyüklerimizin de Macahel balını tercih etmesi bizi de keyifli ediyor” sözlerimi kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda silahli saldiri duzenlenen is yerinde kimyasal sizinti 3rwL5eKR
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Samsun’da silahlı saldırı düzenlenen iş yerinde kimyasal sızıntı

SAMSUN (İHA) – Samsun’da bir geri dönüşüm firmasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası iş yerinde kimyasal sızıntı meydana gelirken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.

Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Sanayi Sitesi’nde bulunan bir geri dönüşüm tesisinde meydana gelen olayda, U.G.’nin, komşu iş yerinde faaliyet gösteren O.K.’ya ait geri dönüşüm tesisine silahla ateş ettiği iddia edildi. Açılan ateş sonucu iş yerinde bulunan solvent ve tiner dolu 1 tonluk 4 depo zarar görürken depoların delinmesi nedeniyle kimyasal maddelerin iş yeri içerisine sızması sonucu olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. 19 Mayıs Sanayi Sitesi’ne bağlanan tüm yollarda polis ekipleri önlem alarak, sanayiye giriş çıkışları kapattı.

İhbar üzerine bölgeye gelen polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen tüfek ele geçirilirken, olayın ardından araçla bölgeden ayrılan U.G. ise Canik ilçesinde polis ekiplerince yakalandı. Öte yandan olayın mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu meydana geldiği öne sürüldü.

Kimyasal sızıntının kontrol altına alınması amacıyla olay yerine sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AFAD, ve sağlık ekiplerinin çalışmaları sürerken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.

Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin