Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2023 00:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Macahel balı Anzer Balı’na rakip oluyor

Türkiye’nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı olan Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde arıcılar dünyaca ünlü balın sağımına başladı.
Macahel Balı; İngiltere’de düzenlenen ve dünyanın en kapsamlı bal müsabakalarından olan London International Honey Awards (LIHA) 2023’te ‘Altın Kalite Ödülü’ne layık görüldü. Varlıklı fauna ve florası ile dikkat çeken Macahel bölgesi, Türkiye’de bulunan 10 bin çeşit bitki tipinin 2 bin 727 çeşidini bünyesinde barındırıyor. Müdafaa altında olan bölgeye has saf Kafkas arı ırkından elde edilen bal, yöre halkının temel geçim kaynakları ortasında yer alırken, dünya çapında tescillenen Macahel Balı’nın ağaçlardaki karakovan ve meralardaki peteklerin sağımına başlandı.
Oldukça güç coğrafyaya sahip bölgede üreticiler arı kovanlarına ulaşmak içinde bin bir sıkıntı çekerken, bazen kayaların ortasından, bazen dik yamaçtan, kovanlara ulaşıyor. Bazen de metrelerce yükseklikte bulunan ağaçların zirvesinden karakovan ballarını topluyor. Bal, kalitesi ile Rize’nin Anzer Yaylası’nda üretilen dünyaca ünlü Anzer Balı’na da rakip gösteriliyor.

“Ödül sonrası balımız yok satıyor”
Sağım dönemini açtıklarını belirten Artvin Arıcılar Birliği Lideri İbrahim Durmuş, bölgeye has Macahel balının kalitesinin dünya çapında tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti lisana getirdi. Durmuş "Tüm dünyanın bu yararlı ve doğal eserden haberdar olması ile yok satmaya başladık" sözlerini kullandı.
Üreticilerden Ersin Dalkıran ve İbrahim Kahya ise " ’Güneş girmeyen meskene tabip girermiş’ derler. Biz de bu husus tam bilakis; bal giren konuta hekim girmez. Balının şöhretinin yalnızca bölgeyle sonlu kalmaması, tüm Türkiye ve dünyaya yayılması sevindirici. Bu gurur hepimizin. Taşıdığı eşsiz doğal hoşluklarla Mescitli (Macahel) apiterapi merkezi haline getirmeye çaba gösteriyoruz. Devlet büyüklerimizin de Macahel balını tercih etmesi bizi de keyifli ediyor” sözlerimi kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
21 Ekim, 2025 13:21 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

A Parti’li Malkoç: “Çocuk Açlığı Türkiye’nin Geleceğini Tehdit Ediyor”

Anahtar Parti Merkez İlçe Başkanı Mahmut Malkoç, Türkiye’de çocuk yoksulluğunun derin bir sosyal sorun olduğunu vurgulayarak sert açıklamalarda bulundu.

Malkoç, “Türkiye’de 22 milyon çocuğun üçte biri, yani 7 milyonu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 2 milyon çocuk ise açlık sınırının altında. Aç bir çocuk ne öğrenebilir ne de hayal kurabilir” dedi.

Ücretsiz okul yemeği uygulamasının sosyal politika açısından önemine dikkat çeken Malkoç, “Ücretsiz okul yemeği sadece bir tabak sıcak yemek değil; gelir adaletsizliğinden kaynaklanan eşitsizlikleri azaltan güçlü bir sosyal destek mekanizmasıdır. Bugün dünyada 109 ülke öğrencisine en az bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek veriyor. Okul yemeğine yapılan her 1 dolarlık yatırım, ülkeye 7 ila 35 dolar arasında sosyal ve ekonomik katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Malkoç, eğitimde başarı için önce tok karnın önemine işaret ederek, “Çılgın projelerle övünenler, çocuklarının aç karnına okula gittiği gerçeğini gizleyemez. Eğitim, önce tok karnına başlar” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin