Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Şubat, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi

Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, yaklaşık yüz yıl çözülememiş sorunlar listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen matematik sorununu dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim malzemesi olarak geliştirdi.
Yakın vakte kadar çözülememiş sorunlar listesinde yer alan tutarsızlık sorunu, eğitsel dijital oyun haline geldi. Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Bilge Yağmur Yılmaz, Nisa Parıltı Yılmaz ve Abdullah Öztürk, matematik alanında "Erdös’ün Tutarsızlık Sorununun İncelenmesi ve Oyunlaştırılması" ismini verdikleri proje hazırladı. Proje çerçevesinde öğrenciler, yaklaşık yüz yıl çözülememiş sorunlar listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen yüksek matematik mevzuları içeren sorunu dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim malzemesi geliştirdiler.
Proje hakkında bilgi veren Bilge Yağmur Yılmaz, "Projemizde matematik dünyasının en üretken isimlerinden biri olan Paul Erdös’ün 1930 yılında ortaya attığı ve çocuk yaşta Erdös ile matematik sohbeti yapabilme bahtı yakalamış olan Terence Tao tarafından 2015 yılında tahlile kavuşan tutarsızlık sorunu, yenilikçi bir yaklaşımla ele alındı. Yapılan çalışmada bu karmaşık matematiksel sorun hem akademik açıdan incelendi hem de öğrencilerin daha kolay anlamasını sağlamak maksadıyla mBlock programında kodlanarak eğitsel dijital oyun haline getirildi. Tutarlılık kavramı, yalnızca +1 ve -1 elemanlarından oluşan, olabildiğince elemanların eşit formda dağılmasını istediğiniz bir diziyi tüm adımlarda ve adımların katlarında ne kadar istikrarlı hale getirebileceğiniz ile ilgilidir. Bu oyun, Erdös’ün tutarsızlık sorununu temel alarak dizi elemanlarının istikrarlı dağılımını tahlil eden bir yazılım kullanır" dedi.

"Oyun matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi"
Oyunla küçük yaştaki öğrenciler dahil yüksek matematik konusunun öğrenebileceğini tabir eden Yılmaz, "Blok tabanlı kodlar ile sanal dünyada harekete geçirdiğimiz oyunu Werbach Piramidi oyunlaştırma modeline nazaran tasarladık. ’mBlock’ platformu kullanılarak geliştirilen bu eğitsel oyun, Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim gören 7. ve 8. sınıf özel yetenekli öğrencilere uygulandı. 30 öğrencinin iştirakiyle gerçekleştirilen aktiflik, öğrencilerin bu soyut matematiksel sorunu oyun ile somutlaştırarak daha kolay kavramalarına yardımcı oldu. Araştırmada tasarım tabanlı yol kullanılarak aktiflik sonrası öğrencilerden hem nicel hem de nitel data toplandı. Öğrencilere tutarsızlık sorunu ile ilgili bir test uygulanırken, yarı yapılandırılmış görüşmelerle iştirakçilerin fikirleri ve öğrenme süreçleri tahlil edildi. Elde edilen bulgular, oyunlaştırmanın karmaşık matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi. Stant alanında projemiz çok ilgi görmektedir. Oyunu deneyerek dengeli dizi yazabilenlere ’Tutarlı Öğrenci’ rozeti takdim etmekteyiz" diye konuştu.
Danışman Öğretmen Esra İnan ise, "Sevgili öğrencilerim genç araştırmacıların geliştirdiği eğitsel dijital oyunu, eğitime katkı sunması için EBA’da açık kaynak kodlu halde paylaşacağız. Matematik alanında bahisler üst seviye düşünme hünerlerini öğrenmeyi sağlayan birer araç misyonundadır. Bu sebeple geliştirilen dijital oyun yüksek matematik hususlarında hazırlanmış özgün ve az bir oyundur" biçiminde konuştu.
Geliştirilen oyun, 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nda ikincilik mükafatı aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

6 yıllık boşanma davasının ardından evden tahliye edilen kadın çatıya sığındı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 6 yıl süren boşanma davasının sona ermesinin akabinde eşine ilişkin konuttan polis eşliğinde çıkartılan bayan, gidecek yeri olmadığı gerekçesiyle ömrünü birebir binanın çatı katında sürdürmeye başladı.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, eski eşi T.A. tarafından hakkında tahliye davası açılan konutta oturmaya devam eden Sevda S.’nin aleyhine karar çıktı. Kararın akabinde üzerine icra memurları ve polis kümeleri meskene gelerek tahliye sürecini başlattı. Sevda S.’nin kapıyı açmaması üzerine çilingir yardımıyla kapı açılarak tahliye süreci tamamlandı. Sevda S. gidecek yeri olmadığını söyleyerek poşetlere doldurulan eşyalarını çatı katına ve merdiven boşluklarına yerleştirdi. Çatıda yaşamaya başladığını, buraya yatak koyarak geceleri uyuduğunu, komşularına giderek özel gereksinimlerini giderdiğini anlatan Sevda S., yaşadıklarını şöyle anlattı:
"6 yıldan beri süren bir mahkeme sürecimiz var. İftirayla boşanıldık. Hatta gidip imza bile atmadım. Beni iftirayla, yalancı şahitle boşadı. Gerisi aslı olmayan, iftiraya kurban gittim. Çocuklarımdan oldum, evimden oldum. Yuvamdan oldum. Sokakta kaldım. Görün perişanlığımı. Babamı kaybettim. 16 yıl oldu. Anne yok, baba yok. Annemi kaybettim. Kalp krizi geçirdi. Bir buçuk sene oldu. Annem bakıyordu bana 6 yıldan beri. Bir arada yaşıyorduk baba maaşıyla. Tazminat almadım. Nafaka alamadım. Hiçbir haktan sahip olamadım. Sıhhat meselelerim var. Kalpten ameliyat olacaktım. İcra yoluyla kapıya atıldım, baba topraklarına haciz koyuldu. Avukat masrafları bana yüklendi, mağdur oldum. Sokakta kaldım. Evet, akrabalarım var, köyüm var, etrafım var. Anlatmakla bitmez. O kadar çok akrabalarım, etrafım var. Fakat bu türlü bir günde düşünen dost olmuyormuş ya. Anasızlık, babasızlık bu türlü bir şey. Kimseye yük olmak istemiyorsun. Lakin sahip de çıkmıyorlar. Bana dört muhtarlık sahip çıkamadı."

"Beraber aldık o meskeni, fakat beni iftirayla dışarı attı"
Sevda S., boşanma süreciyle birlikte meskenin kendisine verilmediğini, bu durumu hâlâ kabullenemediğini lisana getirerek şunları söyledi:
"Evlilik bilgi içinde aldık bu konutu. Beraberken aldık. Ondan sonra boşanma kararı işte gelince bana dedi konuttan çıkacaksın dedi. Fakat ben boşanıp imza falan atmadım yani. Alavereyle, düzmeceyle işi yani bu noktaya getirdi. İftira attı, ispat edemedi. Hiçbir ispat, ispat yok elinde. Beni mağdur etti yani. Benim namusumla, onurumla oynadı ya. Bir bayanın ağzına baktı. Onun yüzünden ceza aldım. Başıma gelmeyen kalmadı. Bütün psikolojim gitti, çocuklarımdan oldum. Üç tane çocuğum var. Çöp poşetiyle çatılara eşyalarımı koydum. Merdiven boşluklarında. Ben de burada çatıda yatıyorum. Evet akraban var, etrafım var lakin sahip çıkan yok. Dayanak olan yok. Sormuyorlar bile başımıza kalır diye. Neredesin, ne yapıyorsun?"

"Ev bulmak problem değil, kirayı ödeyemiyorsan tekrar dışarıdasın"
Sağlık durumu nedeniyle çalışamadığını, geçimini sağlayamadığını belirten Sevda S., yalnızca başını sokacak bir yer istediğini belirtti. Sevda S., "Çözüm ’köye çık.’ Ben esasen çarşıda geçmiş çocukluğum. 25 yıllık evlilik hayatım. Ben tertibim meskenim yani evimden oldum. Sokakta kaldım. Mağdur oldum. O gün ameliyata gidecektim kalpten ameliyat olacaktım ya icra zoruyla kapıya atıldım. Evet çatıda yaşıyorum yalnızca diyorum. Burada kendi başıma kendimi idame etmeye çalışıyorum. Arkadaşlarıma işte gidiyorum. Affedersiniz özel gereksinimlerinizi karşılamak için kendi başıma ne yapacağımı bilemiyorum. Ruhsal olarak bittim."

"Yetim maaşı üç kardeşe bölündü, sıhhat sıkıntım var, çalışamıyorum"
Hastalıkları olduğunu anlatan Sevda S., "4 bin, 3 bin 700 işte 4 binde. 3 kız kardeşi alıyoruz. Onlar da mağdur. Onlar da kiradalar. Sıhhat meselem var. Böbreğimde dört tane kitlem var. Kalbimden ameliyat olacağım Bolu’da. Düzce’de tedavi görebilirim. Bunları da ispat edebilirim. Çalışamıyorum. Sıhhat meseleleri yüzünden çalışamıyorum. Yani mağdur oldum. Her türlü mağdur oldum. Ruhsal olarak zati bittim. Ne yapabilirim? Nereye gidebilirim? Yok yani çocuklarım düşman oldu. Çocuklarım da yok. Küçükler akıllara değmez bir şey de diyemiyorum. Onlar da onlara muhtaç diyorum. Okul okuyorlar. Lakin bir anne olarak ne olursa olsun çocuklarından takviye görmek istiyorsun" dedi.

"Sadece yardım, Allah isteği için"
Sevda S., konuşmasının sonunda maddi değil insani takviye istediğini vurgulayarak şöyle dedi:
"Kira dayanağı ya da ne bileyim maddi olarak bu maddiyata dökülsün diye istemiyorum, bu türlü bir şey yok yani maddi olarak bir şey yok. Yalnızca yardım Allah isteği için hayırlarını istiyorum. Ben konut bulma problem değil, dediğim üzere kirayı veremeyince konut yani yok. Yok. Sokakta kalıyorsun. Nereye gideceksin? Başına sokacak bir yerin yok. Ufak da olsa bir meskenin, kendini sokacak bir konutun olsun istiyorsun."

Kadın sığınma meskenini kabul etmedi
Öte yandan Aile ve Toplumsal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı yetkililer, Sevda S.’ye ulaşarak bayan sığınma konutunda kalması teklifinde bulundu. Fakat Sevda S., kiralık bir meskende yaşamak istediğini söyleyerek bu teklifi reddetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.