blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Şubat, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi

Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, yaklaşık yüz yıl çözülememiş sorunlar listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen matematik sorununu dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim malzemesi olarak geliştirdi.
Yakın vakte kadar çözülememiş sorunlar listesinde yer alan tutarsızlık sorunu, eğitsel dijital oyun haline geldi. Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Bilge Yağmur Yılmaz, Nisa Parıltı Yılmaz ve Abdullah Öztürk, matematik alanında "Erdös’ün Tutarsızlık Sorununun İncelenmesi ve Oyunlaştırılması" ismini verdikleri proje hazırladı. Proje çerçevesinde öğrenciler, yaklaşık yüz yıl çözülememiş sorunlar listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen yüksek matematik mevzuları içeren sorunu dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim malzemesi geliştirdiler.
Proje hakkında bilgi veren Bilge Yağmur Yılmaz, "Projemizde matematik dünyasının en üretken isimlerinden biri olan Paul Erdös’ün 1930 yılında ortaya attığı ve çocuk yaşta Erdös ile matematik sohbeti yapabilme bahtı yakalamış olan Terence Tao tarafından 2015 yılında tahlile kavuşan tutarsızlık sorunu, yenilikçi bir yaklaşımla ele alındı. Yapılan çalışmada bu karmaşık matematiksel sorun hem akademik açıdan incelendi hem de öğrencilerin daha kolay anlamasını sağlamak maksadıyla mBlock programında kodlanarak eğitsel dijital oyun haline getirildi. Tutarlılık kavramı, yalnızca +1 ve -1 elemanlarından oluşan, olabildiğince elemanların eşit formda dağılmasını istediğiniz bir diziyi tüm adımlarda ve adımların katlarında ne kadar istikrarlı hale getirebileceğiniz ile ilgilidir. Bu oyun, Erdös’ün tutarsızlık sorununu temel alarak dizi elemanlarının istikrarlı dağılımını tahlil eden bir yazılım kullanır" dedi.

"Oyun matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi"
Oyunla küçük yaştaki öğrenciler dahil yüksek matematik konusunun öğrenebileceğini tabir eden Yılmaz, "Blok tabanlı kodlar ile sanal dünyada harekete geçirdiğimiz oyunu Werbach Piramidi oyunlaştırma modeline nazaran tasarladık. ’mBlock’ platformu kullanılarak geliştirilen bu eğitsel oyun, Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim gören 7. ve 8. sınıf özel yetenekli öğrencilere uygulandı. 30 öğrencinin iştirakiyle gerçekleştirilen aktiflik, öğrencilerin bu soyut matematiksel sorunu oyun ile somutlaştırarak daha kolay kavramalarına yardımcı oldu. Araştırmada tasarım tabanlı yol kullanılarak aktiflik sonrası öğrencilerden hem nicel hem de nitel data toplandı. Öğrencilere tutarsızlık sorunu ile ilgili bir test uygulanırken, yarı yapılandırılmış görüşmelerle iştirakçilerin fikirleri ve öğrenme süreçleri tahlil edildi. Elde edilen bulgular, oyunlaştırmanın karmaşık matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi. Stant alanında projemiz çok ilgi görmektedir. Oyunu deneyerek dengeli dizi yazabilenlere ’Tutarlı Öğrenci’ rozeti takdim etmekteyiz" diye konuştu.
Danışman Öğretmen Esra İnan ise, "Sevgili öğrencilerim genç araştırmacıların geliştirdiği eğitsel dijital oyunu, eğitime katkı sunması için EBA’da açık kaynak kodlu halde paylaşacağız. Matematik alanında bahisler üst seviye düşünme hünerlerini öğrenmeyi sağlayan birer araç misyonundadır. Bu sebeple geliştirilen dijital oyun yüksek matematik hususlarında hazırlanmış özgün ve az bir oyundur" biçiminde konuştu.
Geliştirilen oyun, 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nda ikincilik mükafatı aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

TFF 3. Lig: Pazarspor: 1 – Karabük İdman Yurdu: 0

TFF 3. Lig 3. Grup 14. hafta maçında Pazarspor, sahasında karşılaştığı Karabük İdman Yurdu’nu 1-0 mağlup etti.

Hakemler: Bekir Doğan, Ahmet Yılmaz Oğuz, Anıl Çiftçi
Pazarspor: Ahmet Çağrı Güney, Aras Aydın, Emre Akgün, Serhat Hazır, Ali Alperen Çelik (Enes Tonyalı dk. 90+1), Erhan Şengül, Gökmen Aydoğdu, Şükrü Göksu Öner (Niyazi Kılıç dk. 68), Eren Türkkal, Mehmet Can Davarcıoğlu (İbrahim Metin dk. 90+1), Ali Burak Atmaca
Karabük İdman Yurdu: Furkan Yasin Çevik, Kağan Köroğlu, Muhammet Salih Kaya, Muhammed Semih Kocatürk, Samet Balkaya, Mert Özyıldırım, Ege Okka, Caner Can Kaya (Mustafa Yılmaz dk. 46), Ahmet Türkyılmaz (Arda Kartal dk. 46, Furkan Kilik dk. 81), Seyit Ali Kahya, Kaan Erdoğan
Gol: Emre Akgün (dk. 62) (Pazarspor)
Sarı kartlar: Erhan Şengül (Pazarspor), Samet Balkaya, Kağan Köroğlu, Şükrü Göksu Öner (Karabük İdman Yurdu)

Bizi sosyal medyadan takip edin