Ligarba ilk kez çikolata ile buluştu - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
ligarba ilk kez cikolata ile bulustu vEpkTMuw
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Ligarba ilk kez çikolata ile buluştu

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren butik çikolata hazırlama kursunda yörede yetişen Ligarba meyvesi birinci sefer çikolata ile buluşarak farklı bir tat oluşturdu.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak vazife yapan Feride Erkan, bölgede doğal olarak yetişen yetişen Yaban Mersini yöresel ismiyle Ligarba’yı birinci sefer çikolata ile buluşturduklarını belirterek “Ligarba’yı dolgu materyali olarak kullanırken ekşimsi tadıyla çikolataya bir ferahlık vermesini arzuladık” dedi.

Çikolatayı hazırlarken yöresel bir lezzetten yararlanmaya değer gösterdiklerini belirten Erkan, “Şu anda kursiyerlerimize butik çikolata hazırlama eğitimi veriyoruz. Değişik lezzetlerde, değişik kombinasyonlarda çikolatalar yapıyoruz. Şu an emelimiz özel bir çikolata üretebilmek. Değişik bir dolgu üzerinde çalışıyoruz. Bunu hazırlarken yöresel lezzet olmasına kıymet verdik. Yöremizde doğal olarak yetişen ligarbayı çikolata ile birleştirdik. İnternette araştırdığımız kadarıyla Yaban Mersini, Ligarbalı ile çikolata yapılmamış. Şu an bunun üzerinde çalışıyoruz. Ligarba’nın ekşimsi tadıyla çikolatayı tatlandırmaya çalışıyoruz. Çikolatamızın yöremize özel olsun istiyoruz. Binamız tarihi bir yer olduğundan burayı temsil etsin buraya özel bir şey olsun istedik. Bilhassa Dubai çikolatasından sonra şu an bu çikolataya ağır bir talep var. Trabzon çikolatası da üretildi biz de biraz daha özelleştirdik Alacahan’a özel olsun istedik. Bunun üzerine çalışıyoruz, aromalarını değiştiriyoruz. Her gün öğrencilerimizle birlikte farklı şeyler katmaya çalışıyoruz. Aldığımız reaksiyonlar hoş zira içerisindeki Ligarba meyvesi ekşimsi bir tat, bu da insanların güzeline gidiyor. Genel olarak aldığımız reaksiyonlar olumlu yönde“ diye konuştu.

Kursiyerlerden Ali Yılmaz da çikolata imalinde farklı dolgu gereçleri kullandıklarını kaydederek “Farklı farklı dolgu gereçleri kullanarak çikolata hazırladık. Yöremizde yetişen ligarba karışımı dolguyu geliştiriyoruz. Sütlü çikolata, beyaz çikolata, bitter çikolatayla bir arada farklı denemeler yaptık. Çikolatayı oluştururken farklı sıcaklıklar kullanarak hem görsel hem de tat olarak kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Çok hoş sonuçlar aldık. İsmini de Alacahan çikolata diye düşünüyoruz” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
artvinde 7 kisinin yaralandigi tunel kazasi kamerada YNkYyv55
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2026 08:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Artvin’de 7 kişinin yaralandığı tünel kazası kamerada

Artvin-Erzurum karayolunun 7. kilometresindeki tünelde, iki kamyonetin çarpışması sonucu 7 kişinin yaralandığı kazanın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

Kaza, 27 Nisan’da Artvin-Erzurum kara yolu üzerindeki 4 kilometrelik tünelde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Yusufeli istikametinden Artvin yönüne seyreden Mehmet Ş. idaresindeki Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait 08 DE 524 plakalı kamyonet, tünel içinde şerit ihlali yaparak karşı yönden gelen Ali Fuat Beyaz’ın kullandığı 08 ABB 956 plakalı kamyonetle çarpıştı.

Kazada sürücüler Mehmet Ş. ve Ali Fuat Beyaz ile araçlarda bulunan Orhan Bıyıklı, Şenol Aydemir, Murat Özmen, Doğan Ülker ve Seçkin Özay yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar ilk müdahalelerinin ardından Artvin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı. Kazanın tünel içindeki güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerinde, sürücü karşı şeride geçtiği ve karşı yönden gelen araçla çarpıştığı anlar yer aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin