Reklam
Reklam
ligarba ilk kez cikolata ile bulustu vEpkTMuw
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Ligarba ilk kez çikolata ile buluştu

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren butik çikolata hazırlama kursunda yörede yetişen Ligarba meyvesi birinci sefer çikolata ile buluşarak farklı bir tat oluşturdu.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak vazife yapan Feride Erkan, bölgede doğal olarak yetişen yetişen Yaban Mersini yöresel ismiyle Ligarba’yı birinci sefer çikolata ile buluşturduklarını belirterek “Ligarba’yı dolgu materyali olarak kullanırken ekşimsi tadıyla çikolataya bir ferahlık vermesini arzuladık” dedi.

Çikolatayı hazırlarken yöresel bir lezzetten yararlanmaya değer gösterdiklerini belirten Erkan, “Şu anda kursiyerlerimize butik çikolata hazırlama eğitimi veriyoruz. Değişik lezzetlerde, değişik kombinasyonlarda çikolatalar yapıyoruz. Şu an emelimiz özel bir çikolata üretebilmek. Değişik bir dolgu üzerinde çalışıyoruz. Bunu hazırlarken yöresel lezzet olmasına kıymet verdik. Yöremizde doğal olarak yetişen ligarbayı çikolata ile birleştirdik. İnternette araştırdığımız kadarıyla Yaban Mersini, Ligarbalı ile çikolata yapılmamış. Şu an bunun üzerinde çalışıyoruz. Ligarba’nın ekşimsi tadıyla çikolatayı tatlandırmaya çalışıyoruz. Çikolatamızın yöremize özel olsun istiyoruz. Binamız tarihi bir yer olduğundan burayı temsil etsin buraya özel bir şey olsun istedik. Bilhassa Dubai çikolatasından sonra şu an bu çikolataya ağır bir talep var. Trabzon çikolatası da üretildi biz de biraz daha özelleştirdik Alacahan’a özel olsun istedik. Bunun üzerine çalışıyoruz, aromalarını değiştiriyoruz. Her gün öğrencilerimizle birlikte farklı şeyler katmaya çalışıyoruz. Aldığımız reaksiyonlar hoş zira içerisindeki Ligarba meyvesi ekşimsi bir tat, bu da insanların güzeline gidiyor. Genel olarak aldığımız reaksiyonlar olumlu yönde“ diye konuştu.

Kursiyerlerden Ali Yılmaz da çikolata imalinde farklı dolgu gereçleri kullandıklarını kaydederek “Farklı farklı dolgu gereçleri kullanarak çikolata hazırladık. Yöremizde yetişen ligarba karışımı dolguyu geliştiriyoruz. Sütlü çikolata, beyaz çikolata, bitter çikolatayla bir arada farklı denemeler yaptık. Çikolatayı oluştururken farklı sıcaklıklar kullanarak hem görsel hem de tat olarak kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Çok hoş sonuçlar aldık. İsmini de Alacahan çikolata diye düşünüyoruz” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Haftalık Gündem

bahcelievler ilkogretim okulu ogrencileri kitap fuarinda yLxSpITb
Zonguldak

Bahçelievler İlköğretim Okulu öğrencileri kitap fuarında

iki katli ahsap ev alevlere teslim oldu engelli kadini komsulari kurtardi K79ewuuE
Gündem

İki katlı ahşap ev alevlere teslim oldu, engelli kadını komşuları kurtardı

ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Kastamonu

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

196bb2a9 ee20 4f49 a2ff 655f3314d72d
Kardemir

KARÇEL A.Ş.’de 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

tas ocaginda dinamit patlatilmasi sirasinda 4 isci yaralandi 5iZPuabW
Gündem

Taş ocağında dinamit patlatılması sırasında 4 işçi yaralandı

Video Haberler

tosya belediyesinden sarikilcik pirinci aciklamasi sahiplenilmesine yonelik girisimler cografi isaret hukukuna aykirilik teskil etmektedir BaWbgglv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Tosya Belediyesi’nden “sarıkılçık pirinci” açıklaması: “Sahiplenilmesine yönelik girişimler, coğrafi işaret hukukuna aykırılık teşkil etmektedir”

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmet Öztürk’ün Ilgaz sarıkılçık pirinciyle ilgili Avrupa coğrafi işaret belgesi alacaklarını söylemesinin ardından Tosya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Belediyemiz, bu milli değerin aslına uygun şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması hususundaki kararlılığını sürdürecek, tescilli haklarımızın korunması için gerekli her türlü hukuki süreci titizlikle takip edecektir” denildi.

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde yetiştirilen sarıkılçık pirinci için Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescil belgesi almak için çalışma yürüttüklerini açıkladı. Belediye Başkanı Öztürk’ün açıklaması, ‘sarıkılçık pirinci’nin coğrafi işaret belgesiyle tescillendiği Kastamonu’nun Tosya ilçesinde tepkilere sebep oldu. Konuyla ilgili Tosya Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise Tosya sarıkılçık pirincinin ilçe dışındaki bölgelerde ekolojik şartlar sebebiyle aynı kalitede yetişmediğini ve bu durumun başka bölgelerde sahiplenilmesinin önüne geçtiğini dile getirdi. Tosya sarıkılçık pirincinin coğrafi işaret tesciliyle koruma altında olduğunun belirtildiği açıklamada, tescil haklarının korunması için gerekli her türlüğü hukuki sürecin titizlikle takip edileceği ifade edildi.

Açıklamada, “Tosya sarıkılçık pirinci, yaklaşık 500 yıllık köklü geçmişiyle Anadolu’nun en kıymetli tarımsal miraslarından biridir. Tarihi kayıtlarda “padişah hassı” olarak nitelendirilen bu eşsiz lezzet, 16. yüzyıldan bu yana Tosya ile özdeşleşmiş, 1926 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının Tosya’da kurulmasıyla birlikte bu kültür kurumsal bir kimlik kazanmıştır Tosya sarıkılçık, maratelli, akçeltik ve yaşar pirinçleri, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 12 Kasım 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 8 Kasım 2017 tarihinde 230 tescil numarasıyla münhasıran Tosya Belediye Başkanlığı adına ‘Menşe Adı’ statüsünde tescil edilmiştir. Bu coğrafi işaret tescili, ürünün sadece Tosya sınırları içerisinde, Devrez Vadisi’nin sunduğu özel toprak yapısı ve kar sularıyla sulanması sonucu oluşan özgün karakterini koruma altına almaktadır. Bilimsel araştırmalar ve geçmişte yapılan saha denemeleri, Sarıkılçık yerel genotipinin Tosya dışındaki ekolojik şartlarda aynı kaliteyi veremediğini, hatta hastalıklar nedeniyle tohum dahi oluşturamadığını açıkça ortaya koymuştur. Bu durum, Tosya Sarıkılçık Pirinci’nin başka bölgelerce sahiplenilmesinin önündeki biyolojik en büyük engeldir. Ürünümüzün sahip olduğu düşük amiloz (karbonhidratların daha küçük parçalara bölünmesi) oranı, özgün aroması ve kendine has morfolojik yapısı, onu diğer tüm pirinç türlerinden ayıran sarsılmaz özellikleridir. Tosya Belediye Başkanlığı koordinesinde yürütülen denetim komisyonumuz; ekimden hasada, geleneksel ‘keşan’ yönteminden paketlemeye kadar olan tüm süreçleri titizlikle takip etmektedir. 2025 yılı itibarıyla Tosya’da 900 hektarlık ekim alanında gerçekleştirilen üretimle 7 bin 380 ton rekolteye ulaşılmış olup, bu veriler Tosya’nın üretimdeki gücünü ve haklılığını perçinlemektedir. Bu hukuki ve tarihi gerçekler ışığında Tosya Sarıkılçık Pirinci isminin ve markasının tescil dışı alanlarda kullanılmasına veya sahiplenilmesine yönelik girişimler, coğrafi işaret hukukuna aykırılık teşkil etmektedir. Belediyemiz, bu milli değerin aslına uygun şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması hususundaki kararlılığını sürdürecek, tescilli haklarımızın korunması için gerekli her türlü hukuki süreci titizlikle takip edecektir” denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Haftalık Gündem

bahcelievler ilkogretim okulu ogrencileri kitap fuarinda yLxSpITb
Zonguldak

Bahçelievler İlköğretim Okulu öğrencileri kitap fuarında

iki katli ahsap ev alevlere teslim oldu engelli kadini komsulari kurtardi K79ewuuE
Gündem

İki katlı ahşap ev alevlere teslim oldu, engelli kadını komşuları kurtardı

ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Kastamonu

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

196bb2a9 ee20 4f49 a2ff 655f3314d72d
Kardemir

KARÇEL A.Ş.’de 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

tas ocaginda dinamit patlatilmasi sirasinda 4 isci yaralandi 5iZPuabW
Gündem

Taş ocağında dinamit patlatılması sırasında 4 işçi yaralandı

Video Haberler