Reklam
Reklam
ligarba ilk kez cikolata ile bulustu vEpkTMuw
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Ligarba ilk kez çikolata ile buluştu

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren butik çikolata hazırlama kursunda yörede yetişen Ligarba meyvesi birinci sefer çikolata ile buluşarak farklı bir tat oluşturdu.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak vazife yapan Feride Erkan, bölgede doğal olarak yetişen yetişen Yaban Mersini yöresel ismiyle Ligarba’yı birinci sefer çikolata ile buluşturduklarını belirterek “Ligarba’yı dolgu materyali olarak kullanırken ekşimsi tadıyla çikolataya bir ferahlık vermesini arzuladık” dedi.

Çikolatayı hazırlarken yöresel bir lezzetten yararlanmaya değer gösterdiklerini belirten Erkan, “Şu anda kursiyerlerimize butik çikolata hazırlama eğitimi veriyoruz. Değişik lezzetlerde, değişik kombinasyonlarda çikolatalar yapıyoruz. Şu an emelimiz özel bir çikolata üretebilmek. Değişik bir dolgu üzerinde çalışıyoruz. Bunu hazırlarken yöresel lezzet olmasına kıymet verdik. Yöremizde doğal olarak yetişen ligarbayı çikolata ile birleştirdik. İnternette araştırdığımız kadarıyla Yaban Mersini, Ligarbalı ile çikolata yapılmamış. Şu an bunun üzerinde çalışıyoruz. Ligarba’nın ekşimsi tadıyla çikolatayı tatlandırmaya çalışıyoruz. Çikolatamızın yöremize özel olsun istiyoruz. Binamız tarihi bir yer olduğundan burayı temsil etsin buraya özel bir şey olsun istedik. Bilhassa Dubai çikolatasından sonra şu an bu çikolataya ağır bir talep var. Trabzon çikolatası da üretildi biz de biraz daha özelleştirdik Alacahan’a özel olsun istedik. Bunun üzerine çalışıyoruz, aromalarını değiştiriyoruz. Her gün öğrencilerimizle birlikte farklı şeyler katmaya çalışıyoruz. Aldığımız reaksiyonlar hoş zira içerisindeki Ligarba meyvesi ekşimsi bir tat, bu da insanların güzeline gidiyor. Genel olarak aldığımız reaksiyonlar olumlu yönde“ diye konuştu.

Kursiyerlerden Ali Yılmaz da çikolata imalinde farklı dolgu gereçleri kullandıklarını kaydederek “Farklı farklı dolgu gereçleri kullanarak çikolata hazırladık. Yöremizde yetişen ligarba karışımı dolguyu geliştiriyoruz. Sütlü çikolata, beyaz çikolata, bitter çikolatayla bir arada farklı denemeler yaptık. Çikolatayı oluştururken farklı sıcaklıklar kullanarak hem görsel hem de tat olarak kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Çok hoş sonuçlar aldık. İsmini de Alacahan çikolata diye düşünüyoruz” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagislar erkenci kirazi vurdu 8ZBr5t7U
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağışlar erkenci kirazı vurdu

Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle erkenci kirazlar dalında zarar gördü. Üreticiler 2 yıldır üst üste erkenci kirazdan zarar gördüklerini belirtti.

Tokat’ta son aylarda etkili olan yoğun yağışlar, kirazı etkiledi. Kentte taşkın nedeniyle birçok tarım arazisi sular altında kalırken, Büyükyıldız beldesinde yetiştirilen erkenci kirazlar da aşırı yağıştan olumsuz etkilendi. Birçok üreticinin kirazları dalında zarar gördü.

Beldede çiftçilikle uğraşan Alaattin Öncü’ye ait 65 adet erkenci kiraz ağacındaki meyveler, yağmur nedeniyle dalında yarıldı. Bölgede geç hasat edilen kiraz çeşitleri için ise şimdilik risk bulunmadığı öğrenildi.

“Erkenci kirazlar komple yarıldı”

Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayında ürün alamadıklarını belirten üretici Alaattin Öncü, bu yıl da aşırı yağış nedeniyle büyük zarar yaşadıklarını söyledi. Bahçesindeki kirazları gösteren Öncü, meyvelerin pazara sunulamayacak hale geldiğini ifade etti.

Öncü, “Bir buçuk aydır yağmur yağıyor. Kirazlarda yenecek durum hiç kalmadı. Gördüğünüz gibi komple yarıldı. Erkenci kiraz umutları bitti. Geçen sene don komple vurdu. Bir gram bile hasat alamadık. Bu sene de erişen kirazları yağmur patlattı, erkenci kiraz yine yok. Arkasından gelen geç kirazlarda şu an bir sorun yok. Ama erkenci kirazlar komple patladı, yarıldı. Satılacak, tezgaha koyulacak kiraz değil” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin