Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Leylek Ormanı’nın sakinleri yavrularını büyütüyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti yaklaşık 900 leylek yuvasına ev sahipliği yapıyor. Kuş Cenneti’nin sakinleri bu günlerde, yumurtadan çıkan yavrularını büyütmekle meşgul.
Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne mart ayı sonu ve nisan ayı başında gelen leylekler, apartmanı andıran ‘Leylek Ormanı’na yerleşti. Leylekler, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sınırları içerisinde Bafra Doğanca Mahallesi mevkisinde ağaçlarda oluşturdukları kat kat yuvalarıyla adeta leylek apartmanını andırıyorlar.
Leylek Ormanı’na dişilerinden önce mart ayında gelen ve yuvalarını tamir eden erkek leyleklerden sonra nisan ayında da dişi leylekler geldi. Leyleklerin yavruları geçen ay yumurtalardan çıkmaya başladı. Yuvalarda 4-5 yavru göze çarpıyor. Leylekler ise onları beslemekle ve büyütmekle meşgul. Yavrular 4 haftalık bakımın ardından ilk uçuş deneyimlerini yaşayacaklar.
Leylek Köyü diye de adlandırılan yerde bir gözlem kulesi bulunuyor. Ziyaretçiler buraya gelerek göç eden leylekleri gözlemleyebiliyor. Sinop’tan gelen Jeoloji Mühendisi Engin Merter Bilgin, "Yaklaşık bir yıldır Sinop’tayız. Geldiğimiz zaman duymuştuk ama gelmek bugüne kısmet oldu. Çok güzel. İlk defa ağaçlara yuva yapmış leylekleri gördük. Daha önce direklerin üzerinde görüyorduk. Burada toplu halde ilk defa gördük hoşumuza gitti. Çocuklar da ilk defa yakından leylek görmüş oldular. Martıları çok sık görüyorlardı ama doğada başka canlıların olduğunu görecekler, keşfedecekler. Onlar için bir değişiklik olacak" dedi.
Emine Bilgin ise, "Burası çok güzel. Leyleklerin yoğun olduğu, yeşilliğin bol olduğu, sulak çok güzel bir yer. Çok beğendik" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Temmuz, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden 15 Temmuz’un yıl dönümünde çevrim içi sergi

Kastamonu Üniversitesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü kapsamında erişime açılan çevrim içi stant, 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü kapsamında düzenlenen "Zaferin İsmi Türkiye" temalı Memleketler arası Çevrim İçi 2025 Karma Standı erişime açıldı. 15-30 Temmuz tarihleri ortasında çevrim içi olarak gerçekleştirilen stant, farklı coğrafyalardan sanatkarları bir ortaya getirdi. Kastamonu Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra, Türkiye, Mısır, Makedonya, Çeçenistan, Fas, Arnavutluk, Özbekistan, Sırbistan ve Bangladeş’ten katılan sanatkarlarla birlikte toplam 9 farklı ülkeden eserler stantta yer aldı.
Toplam 30 yapıtın sunulduğu stantta; demokrasi, bağımsızlık, ulusal birlik ve toplumsal hafıza üzere temalar, sanatkarlar tarafından farklı disiplinlerde ve özgün tekniklerle yorumlandı.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin mesken sahipliğinde hazırlanan stant, hem ulusal hem de memleketler arası seviyede akademisyen ve sanatkarların katkılarıyla oluşturuldu.
Sergiye ise Kastamonu Üniversitesi’nin resmi web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin