Lavanta Üretimi 3 Senede 3 Katına Çıktı - Karabük Haber Postası
333 jpg
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
12 Haziran, 2024 11:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Lavanta Üretimi 3 Senede 3 Katına Çıktı

Safranbolu Belediyesi, Başkan Mimar Elif Köse öncülüğünde başlattığı tarımsal üretimi her geçen yıl katlayarak artırıyor. Yazıköy Üretim ve Uygulama Birimi’nde Ziraat Mühendisi Pınar Uslu koordinasyonunda profesyonel eller tarafından üretilen çiçekler ve tarımsal ürünlerin yanı sıra kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarının vazgeçilmez ürünü lavanta, 3 yılda 3 katı üretime kavuştu.

Safranbolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Yazıköy Üretim ve Uygulama Birimi bölgenin gözbebeği olma yolunda hızla ilerliyor. 2020 yılında Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse tarafından başlatılan çalışmalar bugün yerini yüz binlerce çiçek ve binlerce dönüm alanda ata tohumu ile üretilen organik sebze ve meyvelere bıraktı. Çiçeklerde kadife, horoz ibiği, çuha, sardunya, begonya, petunya tarım ürünlerinde maniye domatesi, biber  (sivri, üçburun, acı, kapya, dolma biber), patlıcan, kavun, şeker fasulye, salatalık, maydanoz, bamya, mısır, balkabağı, sakız kabağı yer alırken, ekimi yapılan lavanta ve çavuş üzümünün de hasatları gerçekleşecek. Yaklaşık 3 yıl önce 500 metrekare alanda ekilen lavanta bitkisi bu süre içinde üretimini 3 katına çıkartarak bin 500 metrekare alanda hasat yapılacak. Bir buçuk dönüm alanda üretilen lavantadan bu yıl yaklaşık 2 litre yağ ve 150 litre su çıkarılması planlanıyor. Lavanta yağı ve suyu cilt bakımı ve zararlı haşerelerin giderilmesi için kullanılacak ve küçük tüpler halinde istek doğrultusunda halka satışı yapılacak.

Lavanta Uretimi 3 Senede 3 Katina Cikti1 jpg

Safranbolu Belediyesi Yazıköy Uygulama ve Üretim Merkezi’ni gözbebeği projelerinden biri olarak nitelendiren ve alanda sıklıkla incelemelerde bulunan Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse iklim ve gıda krizinin kapıda olduğunu belirtti ve tüm halkı tarıma dayalı üretim yapmaya davet etti ve Ziraat Mühendisi Pınar Uslu başta olmak üzere serada görevli mesai arkadaşlarına özverili çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Öte yandan halkın istekleri üzerine üretim alanı genişletilen ve bin metrekare alanda üretimi yapılan maniye domateslerde de bu yıl en yüksek satışının yapılması bekleniyor. 18 dönüm arazi üzerinde yer alan uygulama ve üretim biriminde 400 metrekare de Safranbolu’nun değeri çavuş üzümüne ayrıldı. Temmuz ayı sonunda tarımsal ürünlerin hasat edilerek satışlarının Safranbolu Belediyesi Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi’nde başlaması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonudaki fabrika yangini kontrol altina alindi 6nwm4CCf
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Nisan, 2026 08:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’daki fabrika yangını kontrol altına alındı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çıkan fabrika yangını ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Olay, sabah saatlerinde Kastamonu’nun Tosya ilçesi Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi Mehmetçik Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Filterteks firmasına ait endüstriyel tekstil ve filtre malzemeleri üretimi yapan fabrikanın depo ve ofis bölümüne henüz belirlemeyen sebeple yangın çıktı. Yangın sırasında dumanları fark eden fabrika sahibi İ.Y. durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi.

İhbar üzerine olay yerine Tosya Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, yangını imalat bölümüne sıçramadan kontrol altına almak için çalışma başlattı. Daha sonra bölgeye Kargı ilçesinden itfaiye ekipleri ile Tosya Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri sevk edildi. Çok sayıda ekip fabrika çevresinden ve fabrika içerisinden yangına müdahale etti. Ekiplerin uzun çabaları neticesinde yangın imalat bölümüne sıçramadan kontrol altına alındı. Yangının büyük ölçüde söndürüldüğü fabrikada ekipler söndürme ve soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Yangın haberini alan çalışanlar da duyar duymaz fabrikaya geldi.

Yangınla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin