Kuş gribine karşı uzman uyarısı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2024 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Kuş gribine karşı uzman uyarısı

Kuş gribinin yüksek patojenik türünün çiftliğe bulaşması durumunda tüm hayvanların telef olabileceğine dikkat çeken Veteriner Sağlık Teknikeri Tuncer Kocaağa, “Alınacak tedbirlerle bu hastalığın insan sağlığına olumsuz etkisi olmayacaktır” dedi.
Türkiye’de geçtiğimiz haftalarda görülen kuş gribi vakaları, kanatlı hayvan üreticileri arasında paniğe yol açtı. Konunun gündeme gelmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı, hastalığın yayılmasını önlemek için her türlü tedbirin alındığını ve salgın olarak nitelendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
Bolu’da kanatlı hayvan çiftliklerinde üreticilere destek veren Veteriner Sağlık Teknikeri Tuncer Kocaağa, “tavuk vebası” olarak da bilinen kuş gribinin yüksek patojenik türünün bulaşması halinde hayvanların tamamının telef olabileceğini söyledi.
“Ciddi bir ekonomik kayba sebep olur”
Kuş gribinin özellikle göçmen kuşlar aracılığıyla yayılma riski taşıdığına dikkat çeken Kocaağa, “Ülkemiz, göçmen kuşların konak yeri ve transfer noktasında. Göçmen kuşlar en büyük bulaşma özelliği taşıyan kuşlardır. Kuş gribi bir salgına neden olur. Göçmen kuşlardan, serbest gezen kuşlara bulaşır. Bulaşıcılığı oldukça yüksek ve viral bir hastalıktır. Gezen tavuklarımıza, kuşlarımıza ve en tehlikelisi de çiftlik hayvanlarımıza ulaşma ihtimali yüksektir. Kuş gribi ciddi ekonomik kayıplara sebep olur”
“Bolu, üretimin yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor”
Bolu’da 8 bin 233 metrekarelik alanda faaliyet gösteren çiftliklerin, Türkiye genelindeki üretimin yaklaşık yüzde 30’unu karşıladığını belirten Kocaağa, Tarım ve Orman Bakanlığı ile il ve ilçe müdürlüklerinin, muhtemel bir salgının önlenmesi için veteriner hekimlerle koordineli şekilde çalıştığını söyledi.
“Kuş gribi vakalarının insan üzerinde olumsuz etki oluşturacağına inanmıyorum”
Kocaağa, kuş gribinin insanlara doğrudan bulaşan bir hastalık olmadığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kuş gribi, direkt insana bulaşan viral bir hastalık değil. O yüzden gıda güvenliği önemlidir. İlk önce bizim kendi biyogüvenliğimize kişisel olarak önem göstermemiz lazım. Ellerimizi her zaman temiz tutarak, hijyenimize dikkat etmemiz lazım. Biyogüvenlik önlemleri pandemide de aldığımız önlemlere benzer. Bu önlemleri aldığımızda kuş gribi vakalarının insan üzerinde olumsuz etki oluşturacağına inanmıyorum”
“Çiftliğin yüzde 100’ünü kaybetme riskimiz var”
Hastalığın daha etkili olan türünün çiftliğe bulaşması durumunda hayvanların tamamının kaybedilebileceğini belirten Veteriner Sağlık Teknikeri Tuncer Kocaağa, “Kuş gribinin iki türü vardır. Birincisi yüksek türdür. Bulaştığında hayvanların yüzde 100’ünü kaybedebiliriz. Bir de hafif bulaşıcı şekilde seyreden tür vardır. Çiftliğe, kuş gribinin yüksek türü bulaştığında hayvanların yüzde 100’ünü kaybetme riskimiz vardır. Peki, bu mevsimde böyle bir şey yaşanması mümkün mü? Mümkün tabii. Mevsim kış. Virüsler genellikle nemli ve daha sıcak mevsimleri severler. O yüzden ilerideki günlerde kuş hareketleri anlamında bir kısıtlama olacaktır. Soğuk havalarda kuşlar çok fazla hareket etmez. Bir de hava soğuk olduğu için hastalığın yayılma etkisi de doğal olarak azalma eğilimine gidecektir” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
VA2333
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
27 Mart, 2026 10:51 tarihinde yayınlandı
0
0

Vali Çağatay’dan Safranbolu Adliyesine iade-i ziyaret

Karabük Valisi Oktay Çağatay Safranbolu Adliyesine iade-i ziyarette bulundu. Adliye binasına gelişinde Safranbolu Cumhuriyet Savcısı Muhammet Refik Çavuş ile adliyede görevli hakim ve savcılar tarafından karşılanan Vali Oktay Çağatay, Cumhuriyet Savcısı Muhammet Refik Çavuş’u Safranbolu Adliyesinde ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ziyarette, ilçedeki adli çalışmalar ve adli hizmetlerin işleyişine ilişkin değerlendirmelerde bulunularak karşılıklı görüş alışverişi yapıldı. Vali Çağatay, adaletin etkin, hızlı ve tarafsız bir şekilde tesis edilmesi adına görev yapan tüm yargı mensuplarına çalışmalarında başarılar dileyerek teşekkür etti.

Ziyaret programında Vali Oktay Çağatay’a Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın ve Kaymakam Adayı Ahmet Dursun Tulga eşlik etti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin