Kurtuluş Savaşı’nda içindeki mühimmatla batırılan Rüsumat 4’ün kalıntılarına ulaşıldı - Karabük Haber Postası
kurtulus savasinda icindeki muhimmatla batirilan rusumat 4un kalintilarina ulasildi LVd9CAqK jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Temmuz, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Kurtuluş Savaşı’nda içindeki mühimmatla batırılan Rüsumat 4’ün kalıntılarına ulaşıldı

Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu’ya silah sevkiyatı yaparken 1921 yılında Yunan gemilerinden kurtulmak amacıyla batırılan ve sonrasında tekrar yüzdürülen Osmanlı Devleti’nin kahraman gemisi Rüsumat 4, Giresun’un Eynesil ilçesinde yapılan özel dalışlarla yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

Özel dalgıçlar tarafından yapılan incelemelerde, yaklaşık 1 kilometrekarelik alanda Rüsumat 4’e ait olduğu tahmin edilen gemi çapası bulundu. Dalgıçlar, geminin sahilden yaklaşık 100-150 metre ileride dere yatağında kumlarla kaplanmış olabileceğini belirtirken, su altı kamerasıyla geminin çapasına ve bazı enkaz parçalarına ulaştılar. Ekipler, daha geniş kapsamlı bir çalışma ile geminin tam olarak tespit edilebileceğini ifade ettiler.

AK Parti Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas, Eynesil ilçesinde Rüsumat 4’ün batırıldığı Topallı Deresi mevkiinde incelemeler yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren Elmas, “Eynesil ilçemiz ve bölgemiz için büyük bir değer olan Rüsumat 4’ün Giresun’umuzun kültür ve turizmine kazandırılması ve bu büyük değerimizi gelecek nesillerimize aktarıp sahip çıkılması için gerekli girişimlere başlıyoruz. Rüsumat 4 hem Eynesil ilçesine hem de Giresun’un turizmine büyük katkılar sağlayacaktır. En kısa sürede geminin enkazına ulaşıp, gün yüzüne çıkarmayı arzuluyoruz” dedi.

Eynesil Kaymakamı Erkut Pamuk da çalışmaları yerinde inceleyerek, “Dünya savaş tarihinde ismi altın harflerle yazılan Osmanlı Devleti’nin kahraman gemisi Rüsumat 4’ün battığı yer olan Eynesil ilçemizde batığın gün yüzüne çıkması ve battığı günün resmi olarak anılması için tüm resmi çalışmaları yürütüyoruz. Rüsumat 4, hem ilimize hem de ilçemize hayırlı, mübarek olsun” diye konuştu.

Rüsumat 4 gemisinin gün yüzüne çıkmasında büyük emek ve katkıları olan Giresun Üniversitesi Kamil Nalbant Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Mevlüt Kaya, “Milli Mücadelemizin tek batık gemisi olan kahraman Rüsumat 4’ün enkazına ulaşılması yolunda yaşanan bu önemli gelişme, bölgemizin ve ülkemizin tarihine somut katkılar sunduğu gibi turizmine de büyük faydalar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kacak kazi yaparken jandarmaya sucustu yakalandilar zwivk928
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Nisan, 2026 12:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Kaçak kazı yaparken jandarmaya suçüstü yakalandılar

Düzce (İHA) – Düzce İl Jandarma Komutanlığı ekipleri kaçak kazı yapan 3 kişiyi suçüstü yakaladı.

Düzce İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Cumayeri İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri devriye sırasında ormanlık alanda hareketlilik olduğunu fark etti. Alanda yapılan incelemede kaçak kazı yapan 3 kişi ile birlikte 3 adet dedektör, 2 adet kürek, 1 adet kazma, 2 adet bakır çubuk, 2 adet çekiç, 3 adet şarj aleti ele geçirildi.

Şahıslar göz altına alınırken, malzemeler el konuldu. 3 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin