Kurban Bayramında Trabzon’da tarihi yerlere yoğun ilgi - Karabük Haber Postası
kurban bayraminda trabzonda tarihi yerlere yogun ilgi Yt8yOi9a
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Haziran, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Kurban Bayramında Trabzon’da tarihi yerlere yoğun ilgi

Ayasofya Mescidi ve Atatürk Köşkü, Kurban Bayramı’nda binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini yazdığı yer olarak bilinen Trabzon’daki Atatürk Köşkü, Kurban Bayramı’nda ziyaretçi akınına uğruyor.

15-17 Eylül 1924 tarihleri ortasında Trabzon’a birinci ziyaretini yapan Mustafa Kemal Atatürk, Soğuksu Mahallesi’nde yaptığı gezintide çam ormanları içinde Kostantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık olarak yaptırılan köşkü beğendi. 1930 yılında Trabzon Özel Yönetimince tescil edilerek Mustafa Kemal Atatürk’e ‘temlik’ edilen köşkün tapusu ve anahtarı, Trabzon’da oluşturulan bir heyet tarafından Atatürk’e teslim edildi. Trabzon’u üçüncü sefer ziyaret ettiğinde bu köşkte 2 gün konaklayan Atatürk, vasiyetini de burada hazırladı. Atatürk’ün tüm varlığını Türk halkına bıraktığını yazdığı vasiyeti yazdığı 133 yıllık köşkün Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından onarımı tamamlandı. Onarım çalışmaları nedeniyle 23 Eylül 2022 tarihinde ziyarete kapatılan Atatürk Köşkü, Cumhuriyetin 100. yılında tekrar ziyaretçilere açılmıştı. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Atatürk Köşkü, Kurban Bayramı’nda da ağır ilgi gördü.

Bayram nedeniyle Çorum’dan gelen Günseri Sapankaya, köşke hayran kaldığını belirterek “Hayran kaldım diyebilirim. Yıllar öncesinden bu kadar hoş dizayn edilmiş el emeğiyle hazırlanmış bu türlü bir köşk görmemiştim. Onun anılarını burada yaşadığını bilmek te bize çok hoş geldi. Bayram hasebiyle hem aile ziyareti hem de tatilimizi değerlendirelim istedik” dedi.

Ziyaretçilerden Aşur Sapankaya ise “Bayram hasebiyle ailece geldik. Trabzon çok hoş. Atatürk Köşküne birinci sefer geldik. Harika bir yer çok hoş bakım yapılmış. Burası tarihi yerimiz, mirasımız” diye konuştu.

Yaklaşık 2 yıl süren onarım ve etraf düzenleme çalışmalarının akabinde 28 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans yoluyla açılışı yapılan Ortahisar Ayasofya Camii’de Kurban Bayramı yoğunluğu yaşanıyor. Yurdun çeşitli vilayetlerinden gelenlerin yanı sıra Arap turistlerin de ilgi gösterdiği Ayasofya Camii 2013 yılında müzeden mescide dönüştürülerek ibadete açılmıştı.

Ziyaretçilerden Kezban Ünver, Kurban Bayram hasebiyle gezmeye geldiğini belirtirken Erzurum’dan gelen Musa Turan ise” Daha evvel gelmiştim artık bayram hasebiyle ailemle geldim. Trabzon hoş beğendik, tarihi yerleri geziyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte samanlik ve odunluk yanginda kule dondu RzNSUh5b
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mart, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te samanlık ve odunluk yangında küle döndü

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde samanlık ve odunlukta çıkan yangın hasara yol açtı.

Yangın, Kapucu Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Adem K.’ye ait samanlık ve odunlukta henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler, samanlık ve odunluğu tamamen sardı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında samanlık ve odunluk kullanılamaz hale geldi.

Yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin