Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2024 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Kurban Bayramı’nda fazla et tüketimi kan şekerini yükseltebilir”

Bayramda et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Kısa sürede yoğun miktarda et ve yağ tüketimi çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve kan şekerinde yükselmelere yol açabilir” dedi.
Liv Hospital Samsun’dan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, Kurban Bayramı’nda aşırı et ve yağ tüketiminin istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

"Et ve tatlı tüketimindeki artış kilo aldırabilir"
Kısa sürede yoğun miktarda et ve yağ tüketiminin, çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve kan şekerinde yükselmelere yol açabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Tutal, “Ayrıca yine bu 4 günlük sürede et ve yağ tüketiminin yanı sıra tatlı tüketimindeki artış da kilo alınmasına neden olabilir” şeklinde konuştu.

"Şerbetli tatlılardan uzak durun"
Diyabeti olan hastaların bayram ziyaretlerinde şerbetli tatlı tüketiminden kaçınmaları gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Tutal, "Şerbetli tatlı tüketimi yerine mümkünse az şekerli dondurma veya meyve tüketmeleri, içecek olarak ayran veya az şekerli ev yapımı komposto ya da bitki çaylarının tercih edilmesi, kan şekeri kontrolünün bozulmaması açısından gereklidir" ifadelerini kullandı.

"Diyabetli hastalar diyet programlarına uymaya devam etmeli"
Bilinçli bir beslenme programı, ara öğün tüketimine devam edilmesi ve diyabetik hastaların düzenli olarak kan şekeri takibine devam etmeleri sonucunda bayram döneminin sorunsuz bir şekilde geçirilmesinin mümkün olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Tutal, "Diyabetli hastalar da doktorlarının verdiği diyet programlarına harfiyen uyarlarsa, sağlıklı bir bayram geçirebilirler" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Eylül, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi Diş Hekimliği binasında sona gelindi

Kastamonu Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Hastanesi binasının üretiminde sona yaklaşıldı.
Kastamonu Üniversitesi’ninyapımı devam eden Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Hastanesi binasında sona geliniyor. Toplam 14 bin 950 metrekare kapalı alana sahip olacak binanın inşaat çalışmalarının fiziki gerçekleştirmesi yüzde 95 oranında tamamlandı. Çağdaş donanımı ve geniş kapasitesiyle hastane hem eğitim hem de sıhhat hizmetleri açısından bölgeye katkılar sunacak.
Hastane tamamlandığında 120 diş kliniği, 65 akademik işçi odası ve ileri teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarıyla hizmete açılacak. Hastane bünyesinde ayrıyeten 132 öğrenci kapasiteli preklinik laboratuvarı, 84 öğrenci kapasiteli simülasyon laboratuvarı, protez, alçı, ortodonti ve endodonti laboratuvarları yer alacak.
Hastane tamamlandığında panoramik ve periapikal röntgen üniteleri ile bilgisayarlı tomografi aygıtı üzere ileri görüntüleme sistemlerini de bünyesinde barındıracak. Ayrıyeten toplantı odaları, kantin, çocuk oyun alanı, ömür alanları, açık otopark, güç merkezi ve dental tesisat binası ile çağdaş bir yerleşke alanı oluşturulacak.
Kastamonu Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Hastanesi, hem bölgenin sıhhat gereksinimine hem de öğrencilerin uygulamalı eğitimine takviye sağlayacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin