Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
16 Mart, 2023 17:00

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Düzenlendi

A+ A-
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde "Mesleki Yarışmalar" kapsamında Anadolu İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları Kız öğrencilerinin katıldığı Genç Nida Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması, Hoca Ahmet Yesevi İmam Hatip Ortaokulu'nda gerçekleştirildi. Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinesinde düzenlenen yarışmaya İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Şube Müdürü Yüksel Aydemir, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Yarışma öncesi bir konuşma yapan Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş “Birlik ve beraberlik ruhu ile idame ettirdiğimiz bu zorlu süreçte Valimiz Sayın Fuat Gürel başkanlığında eğitim camiamız deprem bölgesindeki vatandaşlarımız için el birliği gönül birliği anlayışıyla soba üretiminden, uyku tulumuna, yağmurluk üretiminden, atkı, bere üretimine kadar birçok alanda ihtiyaca hasıl olan ürünlerin üretimini gerçekleştirdiler. Yine o bölgede gönüllü öğretmen ve personelimiz sahra mutfağından, okulların bakım ve onarımına kadar birçok alanda hizmet ettiler. Bu anlamda vefakâr ve fedakâr eğitim camiamıza tekrardan teşekkür ediyorum. Bu süreçte değerleriyle bezenmiş evlatlarımız kumbaralarını, minik yavrularımız kırtasiye malzemesi, oyuncak gönderdi. Okullarımızda toplanan birçok ayni yardımlar deprem bölgelerine tırlar ile ulaştırıldı. Öğrencilerimizin akademik başarısının yanısıra değerler eğitiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Değerleriyle bezenmiş gençlerimizi topluma hazır hale getirme noktasında ne kadar başarılı olursak o kadar güçlü oluruz. Biz gençlerimize her daim güveniyoruz. Onlar bizim geleceğimizin mimarı ve teminatıdır.MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz koordinesinde "Mesleki Yarışmalar" kapsamında düzenlenen yarışmalar ve programlar öğrencilerimizin değerlerini özümseme noktasında çok değerli ve kıymetlidir. İlimizde bu yarışmalar başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bugün burada düzenlendiğimiz Genç Nida Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması bir gönül işi ve gönül güzelliğidir. Bu yarışmaya katılan her öğrencimiz bizim için birincidir. Öğrencilerimizin yetişmesinde emeği olan öğretmen ve idarecilerimizi tebrik ediyor, öğrencilerimize hayat boyu muvaffakiyetler diliyorum." ifadelerine yer verdi. (Nurettin Acar)

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

18 Ekim, 2024 20:37
blank
İhlas Haber A.

Mevsim geçişlerinde çocuklarda ishale dikkat

A+ A-

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “İshal, daha çok mevsim geçişi dönemlerinde gözlenir. İshal sık karşılaşılan ve nadiren ciddi seyreden bir hastalık olmakla birlikte küçük bebeklerde ateş ve kusmanın eşlik ettiği durumlarda çocuk doktoruna başvurmak oldukça önemlidir” dedi.
Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, mevsim geçişlerinde çocuklarda sıklıkla görülen ishal konusunda açıklamalarda bulundu. Çocuklarda ishalin en sık nedeninin virüsler olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Çebi, “İshal, daha çok mevsim geçişi dönemlerinde gözlenir. Sulu kakaya; ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık da eşlik edebilir. Bakteri ve parazitlerin sebep olduğu ishaller mikrobun bulaştığı yiyecek-içecek veya temas etmiş ellerin ağıza götürülmesi ile bulaşır. Virüslerin sebep olduğu ishaller temas ile kolayca bulaşabilmektedir. İshal sık karşılaşılan ve nadiren ciddi seyreden bir hastalık olmakla birlikte küçük bebeklerde ateş ve kusmanın eşlik ettiği durumlarda çocuk doktoruna başvurmak oldukça önemlidir” diye konuştu.

“Belirtiler bir veya iki gün sürebilir”
Çocuklarda ishalin genellikle 24-48 saat içinde düzelen kusma atağı ile başladığını belirten Uzm. Dr. Çebi, “Belirtiler bir veya iki gün süren hafif ishal ve bulantıdan, birkaç gün süren şiddetli ve bol sulu dışkılamaya kadar değişkendir. İshal, genellikle 24 saat içinde en az üç kez gözlenen yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama olarak ifade edilmektedir” şeklinde konuştu.

“Yüksek ateş görülebilir”
Uzm. Dr. Çebi, çocuklarda ani başlangıçlı ishalin yaygın belirtilerini ise şöyle sıraladı:
Yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama, dışkılama ile rahatlayan ve kramplar halinde gelen karın ağrısı atakları, bulantı ve kusma, yüksek ateş, kas veya baş ağrısı.”
İshalin genellikle 3-5 gün sürdüğünü ve bu sürenin bazen daha uzayabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çebi, “Yumuşak kıvamlı dışkılama, bağırsaklar normal düzenine dönmeden bir hafta kadar daha sürebilir. Bazı çocuklar, akut ishalden sonra zaman içinde düzelen geçici bir laktoz intoleransı geliştirirler; bu durumda süt içtikten veya süt ürünleri tükettikten sonra yumuşak kıvamlı dışkılarlar” dedi.

“İdrar çıkışında azalma sıvı kaybı belirtisi olabilir”
Dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtilerine değinen Uzm. Dr. Çebi, “İdrar çıkışında azalma, ağız kuruluğu, gözyaşında azalma, göz kürelerinde çöküklük, halsizlik ve huzursuzluk sıklıkla gözlenebilen dehidratasyon belirtileridir. Ancak, acil tıbbi yardım alma gereksinimi ifade eden uykuya meyilllilik, soluk veya alacalı bir cilt, soğuk el ve ayaklar, ıslak bez sayısında ciddi azalma, hızlı ve yüzeysel soluma gibi belirtiler dehidratasyonun şiddetli olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“Bol su tüketimi önemli”
Bol su tüketiminin öneminden bahseden Uzm. Dr. Çebi, “Çok sulu sümüksü ve kanlı dışkı, siyah-katran rengi dışkı, idrar yapamama ya da idrar renginde kırmızılık önemlidir. Bu durumu çocuk doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz. Evde bol su ve anne sütü ile sık besleme uygulanmaktadır. Şekerli, yağlı salçalı gıdalar verilmemelidir. Yağlı gıdalar, meyve suları ve çok şekerli içecekler ishali arttırabilir. İshale yönelik ilaç tedavisi doktorunuz önermedikçe gerekli değildir. Destek için doğal ya da ilaç formunda probiyotikler kullanılabilir. 1 yaşından küçük bebekler, kanlı ishal, kusma ağızdan beslenememe, uyuklama hali, halsizlik, ağız kuruluğu, idrarda azalma ve yüksek ateş durumunda hemen çocuk doktoruna başvurulmalıdır, gözetim altında tutulmalıdır” şeklinde konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Yeni Eczane
Yeni Eczane
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi Betim 1 İş Merkezi No:10/C

Telefon

(370) 433-3444

Derman Eczanesi
Derman Eczanesi
Adres

PTT Caddesi Havuzluhan No:25/B Karabük

Telefon

(370) 424-1955

Koç Eczanesi
Koç Eczanesi
Adres

Emek Mahallesi, Akıntürk Sokak No:19-24 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 413-3070

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455