Karabük Postası tarafından
22 Mayıs, 2023 09:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kültür mantarımız Yozgat’tan

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bir mantar tesisinde günlük ortalama 500 kilogram üretilen mantar, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin kültür mantarı ihtiyacını karşılıyor. Sorgun ilçesinde 2017 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle kurulan üretim tesisinde günlük yaklaşık 500 kilogram kültür mantarı üretiliyor. Elektrik üretim maliyetinin düşürülmesi amacıyla güneş enerji santralinin de kurulduğu tesiste üretilen kültür mantarları, Yozgat ve çevre illerin yanı sıra Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin ihtiyacını karşılıyor. TKDK’nin hibe desteği ile kurulan tesiste 12 ay boyunca üretim yapılırken, 16 kişi de istihdam ediliyor. Günlük 500 kilogram üretim yapılıyor Tesisin 2017 yılından itibaren faaliyette olduğunu söyleyen Üretim İşletmesi koordinatörü Kenan Kozan, “2017 yılında mantar tesisimiz TKDK destekleriyle üretime açılmıştır. 2023 yılında tesisimizin teslimini de aldık. 2017 yılından itibaren günlük 500-600 kilogram civarında kültür mantarı üretimimiz oluyor. Bu mantarların özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller başta olmak üzere Yozgat ve çevresine dağıtımını yapıyoruz. Tesisimize 10 bayan toplayıcı istihdam ettik, ayrıca diğer işlerimiz için de 6 tane erkek personelimiz mevcuttur” dedi. 12 ay boyunca üretim sürüyor Tesiste yılın her ayı mantar üretiminin gerçekleştirildiğini de belirten Kozan, “Mantar özen ve sürekli bakım istiyor. Tabii üretimi zor ama çok zevklidir. Ekimi ile ilk hasadının alınması arasında 35 günlük bir süre oluyor. Tesisimizde 7 odamız mevcut, her odamız hammadde olarak 20 ton civarındadır. Birbirini takip eder şekilde sürekli üretimiz 12 ay boyunca devam ediyor. Talepleri karşılamak adına üretimimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. (İHA)

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi otomotiv ve havacılık sektörlerinde kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) TÜBİTAK takviyeli projeyle geliştirilen magnezyum alaşımlarının hem yakıt tasarruf sağlaması hem de daldaki çevresel sürdürülebilirlik maksatlarına katkı sunması bekleniyor.
KBÜ Metalurji ve Gereç Mühendisliği Kısmından Prof. Dr. Ali Güngör ve doktora öğrencisi Yousef Mustafa Salem Fhail Boom, TÜBİTAK 1002 projesi kapsamında otomotiv ve havacılık dallarında kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi. Bu projeyle, hem yakıt tasarrufu sağlanması hem de sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefleniyor.
Enerji kaynaklarının hudutlu olması nedeniyle hafif materyallere yönelik arayışların arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Güngör, "Enerjiye olan talep her geçen gün artıyor. Biz de ‘Yakıt tasarrufu konusunda ne yapabiliriz?’ sorusuna tahlil arayarak hafif metaller üzerinde çalıştık" dedi. Magnezyumun bilinen en hafif metallerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, bu özelliğin kara ve hava taşıtlarında değerli avantajlar sağladığını söz etti. "Magnezyum, alüminyuma kıyasla yüzde 36, demire kıyasla yüzde 78 daha hafiftir. Bu da çeşitli araçlarda kıymetli yakıt tasarrufu sağlamaktır" diyen Güngör, magnezyumun dayanımının ve korozyon direncinin düşük olması ve şekillendirilebilme zorlukları nedeniyle endüstriyel kullanımının sonlu olduğuna dikkat çekerek bu dezavantajları gidermek için magnezyuma çeşitli elementler eklediklerini lisana getirdi. Güngör, magnezyum alaşımlarının otomotiv dalında direksiyon simidi, iç kapı iskeleti, koltuk iskeleti, şanzıman kutusu üzere birçok modülün üretiminde kullanıldığını söyledi. Magnezyumun araba sacı olarak kullanılması için 6000 serisi denilen alüminyum alaşımlarının akma dayanımına eşit olması gerektiğini anlatan Güngör, "Biz bu çalışmalarda düşük oranlarda alüminyum, çinko, kalsiyum ve manganez içeren magnezyum alaşımlarını döküm yoluyla ürettik. Akabinde uyguladığımız ısılı süreç ve sıcak haddeleme tekniklerini kullanarak, akma dayanımı 155 megapaskal, çekme dayanımı 240 megapaskal olan ve düzlem şekillendirilebilirlik özelliğine sahip magnezyum alaşımlarını üretmeyi başardık" diye konuştu. Elde edilen sonuçların, daha yüksek performanslı magnezyum alaşımlarının üretilebileceğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güngör, bir sonraki kademede üretim süreçlerini daha da geliştirerek patent müracaatında bulunacaklarını aktardı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.