Kronik hastalığı olanlar grip aşısını ihmal etmemeli - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
09 Kasım, 2023 16:28 tarihinde yayınlandı
0
0

Kronik hastalığı olanlar grip aşısını ihmal etmemeli

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge, kronik hastalığı olanların grip aşısını ihmal etmemesi gerektiğini belirterek bilgilendirici bir açıklamada bulundu.
Grip hastalığının sadece ağır bir soğuk algınlığı olmadığını dile getirerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Uğur Bilge, “Grip her yıl, genellikle kış aylarında ortaya çıkar. Bu nedenle mevsimsel grip olarak da adlandırılır. Semptomları çok çabuk ortaya çıkan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Grip bulaşıcılığı önlenemez bir hastalıktır ve aşı en iyi korumayı sağlar. Grip virüsünün farklı türleri vardır. Hastalığa neden olma olasılığı en yüksek olan türler grip mevsimi öncesinde belirlenir. Daha sonra aşılar bunlara mümkün olduğunca yakın olacak şekilde yapılır. Aşı bir türe tam olarak uymasa bile genellikle ona karşı bir miktar koruma sağlar. Grip virüsleri bir kıştan diğerine değişebilir. Grip aşıları, ortalıkta dolaşan grip türlerine karşı koruma sağlamak amacıyla her yıl güncellenir. Bu nedenle geçen yıl aşı yaptırmış olsanız dahi bu yıl tekrar aşı yaptırmanız gerekir” dedi.

Gribi atlatmış olduğunu düşünenlere de korunma için aşı önerildiğini belirten Bilge, “Kronik hastalığı olanlarda griple mücadele etmek zor olabilir. Diyabet, kalp hastalığı veya akciğer kanseri gibi kronik bir hastalıkla yaşamak, bağışıklık sisteminin griple savaşmasını oldukça zorlaştırır. Vücut zaten mevcut hastalıkla mücadele ederken grip enfeksiyonunun da eklenmesi mücadeleyi zorlaştırabilir. Vücut griple mücadele etmekte zorlanırsa ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Grip, kronik hastalık semptomlarının kötüleşmesine veya yeni sağlık komplikasyonlarına neden olabileceğinden, kronik bir hastalığı olanların grip mevsiminde daha dikkatli olmaları gerekir. Grip ve kronik hastalığı olan kişilerde felç, kalp krizi, zatürre ve fiziksel gerileme riski artar. Bu ciddi komplikasyonlar kronik hastalığı olan birinin hastaneye kaldırılmasına veya ölüme yol açabilir” şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, yılda yaklaşık bir milyar mevsimsel grip vakası bulunduğundan ve bunların 3-5 milyonunun ciddi hastalık vakası olduğundan da bahseden Bilge, şunları söyledi:
“Yılda 290 bin ila 650 bin solunum kaynaklı ölüme neden olmaktadır. Grip aşısı yaptıran kişilerin gribe yakalanma riski daha düşük ve hastalığı hafif atlatma ihtimali daha yüksektir. Grip aşıları özellikle kronik bir hastalığı olanların komplikasyon riskini azaltırken, gribe bağlı hastane yatışlarını da önleyebilir. Grip aşınızı grip oranları artmadan önce sonbaharda veya kışın başlarında yaptırmanız en iyisidir. Her yıl buna ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu nedenle geçen yıl korumanız olduğu için korunduğunuzu varsaymayın. 65 yaş üzeri kişiler, kronik hastalığı olanlar, sağlık koşulları açısından risk grubunda bulunanlar grip aşısını ücretsiz yaptırabilir.” (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
boluspor adana demirspor macinin ardindan Y9en5bH2
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Nisan, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Boluspor – Adana Demirspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig’in 36. haftasında oynanan Boluspor-Adana Demirspor maçının ardından iki takımın teknik direktörleri açıklamalarda bulundu.

Trendyol 1. Lig’in 36. haftasında Boluspor, sahasında Adana Demirspor’u 6-0 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Boluspor Teknik Direktörü Nevzat Dinçbudak, farklı galibiyetten ve ligde kalmayı garantilemekten dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Rakiplerini hafta içi iyi analiz ettiklerini belirten Dinçbudak, “Öncelikle kazanarak ligi iyi bir yerde bitirdiğimiz için memnunuz. Adana Demirspor genç bir takım, iyi mücadele ediyor. Burada bir sürpriz olmaması adına rakip takımın analizini yaptık. Özellikle savunmayı önde kurdukları için arkalara uzun toplarla, sürpriz koşularla golleri bulup rahatlamak istiyorduk. Bunu da oyuncularımız uyguladı ve 6-0 gibi net bir skorla maçı kazandık” dedi.

“Boluspor’a yakışan Süper Lig’dir”

Sezon boyunca inişli çıkışlı süreçler yaşadıklarını ifade eden Dinçbudak, “Play-off kovalama ortamı yakalamıştık ama yaşanan olumsuzluklardan dolayı ligin sonunu biraz sıkıntılı geçirdik. Önemli olan ligin sonunda aynı ligde yola devam etmek. Boluspor köklü bir camia. Geçmişte önemli oyuncular çıkarıp Süper Lig’de dahi mücadele etti. Yakışan bir üst lig, Süper Lig aslında. Ancak bunun için iyi bir yapılanma ve ciddi bir destek gerekiyor. Özellikle stadın bir an evvel yapılması en önemli konu, seyircisiz bu iş olmuyor. İnşallah en kısa sürede stadımız yapılır ve doğru planlamalarla takım Süper Lig’e çıkar” ifadelerini kullandı.

“Gençlerimizin durum değerlendirmesini yapacağız”

Adana Demirspor Teknik Sorumlusu Hilmi Bozkurt ise rakiplerini tebrik ederek, kalan haftaları hasarsız atlatmak istediklerini söyledi. Genç ağırlıklı bir kadroyla sahada olduklarını vurgulayan Bozkurt, “Adana Demirspor kulübü olarak Boluspor’u tebrik ediyoruz. Hak ettikleri bir galibiyet aldılar. Biz de gençlerimizle ligin sonlarına doğru kazasız belasız ligin bitmesini bekliyoruz. Gelecek yılla ilgili de gençlerimizin durum değerlendirmesini birkaç gün içinde yapıp, gelecek sezona neler yapabiliriz ona bakacağız” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin