Köydeki yaşlıların ihtiyaçları muhtar ve imamlar tarafından karşılanıyor
Yenice ilçesine bağlı Değirmenyanı Köyü’nde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla dışarı çıkamayan yaşlıların ihtiyaçları köy muhtarı ve imamlar tarafından karşılanıyor.
İçişleri Bakanlığı 65 yaş üstü yaşlılar ile kronik rahatsızlığı olanların ikametlerinden dışarıya çıkmalarını, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmalarını sınırlandırmasının ardından Yenice ilçesine bağlı Değirmenyanı Köyü’ndeki yaşlıların ihtiyaçları Köy Muhtarı İhsan Kurt ve imamlar tarafından karşılanıyor. Köylerde, tek başına yaşayan ve ihtiyacı olan bir çok vatandaşın yiyecek ve temizlik malzeme ihtiyaçlarını market alışverişi yapan gönüllü ekipler, kimsesi olmayan vatandaşların da maaşlarını çekilmesi gibi ihtiyaçlarını gideriyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Değirmenyanı Köyü Muhtarı İhsan Kurt, dışarı kalan vatandaşları evlerinde kalmaları konusunda uyardıklarını belirterek, “Biz köyde imamlar ve halktan birkaç kişiyle ekip kurduk. Bunları mahalle mahalle görevlendirdik. Bana telefonla ulaşamayanlar için hane sahiplerini tek tek ziyaret ediyoruz. Bir ihtiyaçları olup olmadıklarını soruyoruz. Dışarı çıkamayan yaşlılarımızın alışverişlerini yapıp, kimsesi olmayanların maaşlarını çekiyoruz. Bu koronavirüs salgını tehlikesinin kısa sürede yok olmasını diliyoruz. Tabi bu tehdit geçene kadar vatandaşların evden çıkmamasını temenni ediyoruz. Bir ihtiyaçları olduklarında bizi arasınlar, gerekeni yaparız” dedi.
Kadınlara yönelik Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitimleri tamamlandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" doğrultusunda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı Samsun’da muvaffakiyetle tamamlandı.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen endüstrinin gereksinim duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi amaçlarken, bayanların sanayi ve teknoloji kesimlerinde faal rol almasını teşvik ediyor. Bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle; Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA iş birliğiyle imzalanan Bayan İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü çerçevesinde; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü, Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçirilen eğitimlere, mühendislik ve teknikerlik kısımlarından mezun yahut öğrenci olan 25 bayan katıldı. Samsun’da, 14-19 Nisan 2025 tarihleri ortasında gerçekleştirilen eğitimler, OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik MYO ve OKA mesken sahipliğinde düzenlendi. Eğitimlerde; Robot Sistemleri, Denetim ve Programlama, Simülasyon Oluşturma ve Araç Tanımlamaları üzere bahisler hem teorik hem uygulamalı olarak aktarıldı.
Katılımcılara sertifika verildi
Eğitimlerin tamamlanmasının akabinde düzenlenen kapanış programında iştirakçilere sertifikaları takdim edildi. Programa; OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Lideri Mihriban Akyüz, OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Gökhan Demir, Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan ve şirketlerin eğitimcileri katıldı.
"Kadınların sanayi ve yüksek teknoloji alanlarında daha fazla yer almasına öncülük edeceğiz"
Programda konuşan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle gerçekleştirilen bu cins eğitimlerle bölgenin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştirmeye devam edeceklerini vurgulayarak bayanların sanayi ve yüksek teknoloji alanlarında daha fazla yer almasına öncülük edeceklerini söz etti.
"Daha fazla bayanın iş hayatında yer alması için çalışıyoruz."
TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Lideri Mihriban Akyüz ise Samsun’da bayan istihdamını ve bayan girişimciliğini geliştirmek üzere imzalanan protokol çerçevesinde kurumların birlikte hareket ederek daha fazla bayanın iş hayatında yer alması için çalıştıklarını belirtti. TOBB Kadın Girişimcileri Kurulu tarafından Türkiye genelinde başlatılan Endüstride Bayan Eli projesi ile de eşgüdüm içerisinde uygulanan bu eğitim programı ile bayan işgücünün başta sanayi olmak üzere tüm alanlarda daha fazla var olabilmesi için yeni projeler hayata geçireceklerini söyledi.
"Nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde kâfi donanım ve yetkinliğe sahibiz"
OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Gökhan Demir, üniversite ve meslek yüksekokulunun gerek insan kaynağı gerekse de eğitim-öğretim altyapısı bakımından bölgede nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde kâfi donanım ve yetkinliğe sahip olduğunu, kamu-üniversite-sanayi iş birlikleri ile bu altyapının daha fazla harekete geçirilebileceğini belirtti.
"Samsun’da nitelikli işgücüne daha fazla gereksinim duyulacak"
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Samsun’da son yıllarda yapılan ve yakın vakitte hayata geçirilecek yeni yatırımlar ile Samsun’da nitelikli işgücüne her vakit olduğundan daha fazla muhtaçlık duyulacağını, kurumların birlikte hareket ederek insan kaynağının bilhassa endüstrinin talep ettiği donanımlara sahip olacak biçimde yetiştirilmesinin değerini vurguladı.