Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Şubat, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Korumanın başkenti” Safranbolu’daki asırlık camiler Ramazan ayını bekliyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve Osmanlı devri mimarisinin eşsiz örneklerini barındıran Karabük’ün Safranbolu ilçesinde tarihi mescitler Ramazan ayına hazır hale getirildi.

"Osmanlı’nın parmak izi", "Açık hava müzesi", "En güzel korunan kent" ve "Korumanın başkenti" üzere unvanlarla anılan ilçede bulunan İzzet Mehmet Paşa Camii, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Lütfiye (Kaçak) Camii ve Ulu Camii üzere tarihi ibadethaneler, Ramazan ayının manevi atmosferini en yeterli formda yansıtmak için hazırlandı.

Safranbolu İlçe Müftülüğü tarafından mescitlerin paklık, aydınlatma ve bakım süreçlerini titizlikle yapılırken, bilhassa tarihi mescitlerin özgün dokusunu koruyarak yapılan çalışmalar, ramazan ayının manevi havasını daha da manalı kılacak.

Safranbolu’nun Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yükselen tarihi mescitlerde her akşam teravih namazı kılınacak, mukabele ve Kur’an-ı Kerim okunacak.

"Bütün mescitlerde teravih eda edilecek"
İl Müfütüsü Ali Erhun, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayına en âlâ biçimde hazırlandıklarını belirtti.

Bütün mescitlerin vazifeliler tarafından paklık ve bakımlarının yapıldığını tabir eden Erhun, "Nasip olursa bütün mescitlerimizde cemaatle teravih namazları eda edilecek. Bütün camilerimizin mukabele okunacak, Kur’an takip edilecek. Peygamber Efendimizden günümüze kadar bize tevarüs eden, sünnet olan mukabele sünnetini inşallah biz de birebir formda devam ettireceğiz" dedi.

Osmanlı kenti Safranbolu’daki tarihi mescitlerde de ramazanın en hoş halde eda edilmesi için önlemlerin alındığını aktaran Erhun, "Köprülü Mehmet Paşa Camimiz var, Kazdağlı Camimiz var, İzzet Mehmet Paşa Camimiz var, Dağdelen Camimiz var. Bunların hepsi ecdadın bize yadigarı" değerlendirmesinde bulundu.

12 mescitte hatimle teravih kılınacak
Hem Safranbolu hem de Karabük’te 12 mescitte hatimle teravih namazı kılınacağını açıklayan Müftü Erhun, şunları kaydetti:

"Safranbolu’daki mescitlerimiz Dedeoğlu Camii, Asiye Hatun Camii, Sultan Zirve Camii, Kavaklar Camii, Bostanbükü Bahçelievler Cami ve Safa mescidinde teravihler hatimle kılınacaktır. Yani ecdadımızdan bize tevarüs eden hoşlukları birebir formda devam ettirmek istiyoruz. Müslüman memlekette, belde de ramazanın hoşluğunu ve rahmetini daima birlikte yaşayalım diye dilek ediyoruz. Vatandaşlarımızın tarihi bir miras olarak tescillenen Safranbolu’ya gelip; Safranbolu’yu görmelerini, ramazanda bir iftar, bir sahur, bir teravih de olsa geçirmelerini, idrak etmelerini dilek ederiz."

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 13:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Korumanın başkenti” Safranbolu’daki otellerde doluluk yüzde 100’e ulaştı

UNESCO Dünya Miras Listesi ile Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki otellerin doluluk oranı Ramazan Bayramında yüzde 100'e ulaştı.

"Korumanın başkenti" gibi unvanlarla anılan Safranbolu, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihte yolculuğa çıkaracak.

Türkiye'deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125'ini bünyesinde barındıran Osmanlı kenti, Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla misafirlerine keyifli bir Ramazan Bayramı tatili sunacak.

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, İhlas Haber Ajansı(İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ilçedeki otellerde doluluk oranının Ramazan Bayramında yüzde 100'e ulaştığını belirtti.

"Bildiğiniz gibi ilkbahar ve sonbahar zaten bizim yüksek sezonumuz" diyen Urgancıoğlu, "Dolayısıyla dolu olması da çok normal. Çünkü bayramla birlikte Safranbolu'da da sezonun başlangıcı olmuş oluyor. Dolayısıyla güzel ve yoğun bir bayram bizleri bekliyor inşallah" ifadelerini kullandı.

Bayramların uzun periyotlarda olmamasının Safranbolu için önemli olduğunun altını çizen Urgancıoğlu, "Çünkü uzun periyotlarda periyodu bölmek birazcık daha zor oluyor. Arada boşluklar kalabiliyor fakat bu tip bayramlar her zaman Safranbolu için çok faydalı bayramlar. Aynı zamanda dediğim gibi ilkbahar olması yani daha deniz sezonu açılmadı. Dolayısıyla hareketin biz gibi noktalara her yerden kolay ulaşılabilir tarihi kentlere ve kültür turizme kayması da tabii ki son derece normal. Dolayısıyla biz yüzde yüz dolulukla bir bayram daha geçireceğiz. Bu bayramla birlikte sezonumuzu da açmış olacağız" diye konuştu.
Safranbolu Belediyesi'nin karşılama merkezinin bayramda ilk kez hizmet vereceğini ifade eden Urgancıoğlu, "Bu anlamda otobüsler tarihi çarşıya girmeyecek ve o kaosu inşallah yaşamayacağız Konuklarımızı, işletmecilerimizi yapılan bu düzenlemelerle ilgili de bilgilendireceğiz ki bir karışıklık ve sorun yaşamayalım. Ben sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Çünkü oldukça güzel bir düzenleme yapıldı. Aynı zamanda tarihi çarşıda yine işgaliyeler noktasında bir takım düzenlemeler yapıldı. Güvenlikle ilgili de tüm önlemler ve denetimler tamamlandı"
dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.