Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Eylül, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Korkutan görüntüler tarih oldu

Bartın’da 2019 yılında Türkiye taşkömürü Kurumu Amasra Müessesine alınacak 200 işçi için başvuru yapılacağı gün yaşanan yoğun kalabalık ve izdiham görüntüleri, tarih oldu. Bu yıl Bartın’da alınacak 400 işçi için İşkur e şube, e devlet ve alo 170 nolu telefon hattından alınan başvurular nedeniyle bina önünde tam bir sakinlik hakim oldu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesinde çalıştırılmak üzere alınacak olan 400 işçi için başvurular başladı. Daha önceki yıllarda başvuruların başlaması ile kurum önlerinde yaşanan, yığılma ve izdiham görüntülerinin bu yıl önüne geçildi.
2019 yılında Bartın’da alınacak 200 işçi için binlerce kişi başvururken, başvuruların başladığı ilk gün önünde ise yüzlerce kişi kurum önünde toplanarak, izdihama neden olmuştu. Sabahın erken saatlerinden itibaren kurum önünde bekleyen vatandaşlar, saatlerce ve günlerce sürenin çabanın ardından başvurularını tamamlayabilmişti. 2019 yılında da internetten başvuruların alınmasına rağmen yaşanan görüntüler, bu yıl ise sadece internetten ve alo 170 hattından başvuruların yapılabilmesi nedeniyle artık tarih oldu.

İl Müdürü bizzat vatandaşlara yardımcı oldu
Bartın’da korkular görüntülerin yaşanmaması nedeniyle mesai saatinden önce kuruma gelerek son hazırlıklarını yapan İŞKUR idareci ve personelleri, mesai başladıktan sonraki ilk iki saatte, kuruma gelen yaklaşık 20 kişiye rehberlik yaptı. Kuruma başvuru için gelen az sayıda kişi İl Müdürü Ali Solak ve kurum personelleri tarafından cep telefonundan başvuru yapması için yönlendirildi. Çalışanları ve hazırlıkları son kez denetleyen İl Müdürü Solak, başvuru yapmak isteyenlere yardımcı olarak cep telefonları ile nasıl başvuru yapabileceklerini uygulamalı olarak gösterdi.
İşkur İl Müdürü Solak, "Başvurular başladı, devam ediyor. Buraya şuana kadar 15-20 kişi başvuru için geldi. Kendilerini İşkur e şube, e devlet ve alo 170 hatlarına yönlendirdik. Burada telefonlarıyla başvuru yapmak isteyenlere de uygulamalı olarak göstererek, başvuru yapmalarında yardımcı olduk. Başvurular devam ediyor. Daha önce kurum önü dolup taşıyordu, bu kez bir yoğunluk sıra bekleme olmuyor. Kimseyi sıra bekletmiyoruz. Herhangi bir sıkıntı yok. İnşallah başarılı bir şekilde başvuruları tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
Öte yandan vatandaşların cep telefonu ve bilgisayarlardan yapabildiği başvuruların 25 Eylül-29 Eylül tarihleri arasında devam ettiği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
08 Mayıs, 2025 12:40 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Keskinkılıç: “Et Meselesi, Ot Meselesidir”

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Et ve Süt Kurumu gündeme alındı. Komisyon Katip Üyesi AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç, Et ve Süt Kurumu’nun stratejik rolüne dikkat çekerek, hayvancılıktaki en temel sorunun yem maliyetleri ve mera yetersizliği olduğunu vurguladı. Keskinkılıç’ın ifadesiyle: “Et meselesi, ot meselesidir.”

TBMM KİT Komisyonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Et ve Süt Kurumu’nun faaliyetleri ele alındı. Kurumun merhum Genel Müdürüne rahmet dileyerek sözlerine başlayan AK Parti Karabük Milletvekili ve Komisyon Katip Üyesi Durmuş Ali Keskinkılıç, kurumun pandemi sürecinde gösterdiği performansa dikkat çekti. “Gıda zinciri kopmadı, üretici ayakta kaldı” diyen Keskinkılıç, kurumun stratejik yatırımlarının önemine işaret etti.

Keskinkılıç, Türkiye’nin hayvansal üretimde Avrupa’nın ön sıralarında yer aldığına ancak sorunun üretimden çok maliyetlerde yoğunlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hayvanın belli bir proteine ulaşabilmesi için belli miktarda ot tüketmesi gerekir. 1 kilo canlı ağırlık için 7-8 kilo kuru ot gerekir. Türkiye’de uzun boylu ot yapısı yok, kısa boylu otlara uygun bir coğrafyamız var. Bu da küçükbaş hayvancılık için elverişli ama mera yetersizliği büyük bir sorun. Türkiye’de meralar çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da; Batı’da mera kıtlığı yaşanıyor.”

Yem maliyetlerinin arttığını ve bunun Brezilya gibi hayvancılıkta güçlü ülkelerle Türkiye arasındaki üretim maliyeti farkının temel sebebi olduğunu belirten Keskinkılıç, “Hayvancılık politikamızın temeli meradır. Türkiye’de mera ıslahı birincil önceliktir” diye konuştu.

“YAPAY ET ÜRETİLMİYOR” AÇIKLAMASI

Toplantıda son dönemde kamuoyunda tartışma yaratan “yapay et” konusuna da değinen Keskinkılıç, Türkiye’de bu anlamda gerçek bir üretim olmadığını, bazı firmaların soya bazlı gıda takviyelerini “yapay et” olarak sunduğunu ve bu durumun yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirtti.

“TARIM BİZİM GÜCÜMÜZDÜR”

Türkiye’nin tarımda hâlâ güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirten Keskinkılıç, Avrupa’da çiftçilik oranı yüzde 4,5 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Türk çiftçisinin ve Türk tarım ürünlerinin dünya genelinde güvenle tercih edildiğini söyledi. Son olarak süt-yem paritesine değinen Keskinkılıç, 2025 yılı verilerine göre paritenin 1,38-1,39 bandında olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.