Reklam
Reklam
kokarcanin basina odul konuldu canlisi 1 tl Rz86DV45
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
0

Kokarcanın başına ödül konuldu: Canlısı 1 TL

Ordu’da kahverengi kokarca zararlısına karşı enteresan ve tesirli bir çaba sistemi geliştirildi. Altınordu ilçesi Eyüplü Mahallesi’nde yaşayan Avukat Mehmet Yıldırım, canlı olarak getirilen her bir kahverengi kokarcayı sembolik olarak 1 TL karşılığında satın alıyor. Toplanan böcekler ise biyolojik uğraş kapsamında kullanılmak üzere Giresun’daki Fındık Araştırma Enstitüsü’ne gönderiliyor.

Zararlıyla çaba samuray arısıyla olacak

Çiftçilikle de uğraşan Mehmet Yıldırım, bu yıl mahallelerinde görülmeye başlanan kahverengi kokarcanın mahsullere önemli ziyan verdiğini belirterek, vatandaşları teşvik etmek gayesiyle canlı kokarcaları fiyat karşılığında almaya başladı. Toplanan ziyanlı böcekler, samuray arılarının çoğaltılması emeliyle Fındık Araştırma Enstitüsü’ne teslim ediliyor. Samuray arıları, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olarak biliniyor ve biyolojik uğraşta aktif biçimde kullanılıyor.

“Bu böcek dünyanın sonunu getirebilir”

Kampanyanın değerine dikkat çeken Avukat Yıldırım, “Bu zararlı böcek, sırf Türkiye’de değil dünyada da süratle yayılıyor. Tarıma verdiği ziyan büyük. Şu anda mahallemizde ağır formda görülüyor. Devletimizin çabasına takviye vermek ismine bu türlü bir teşebbüste bulunduk. Bu yalnızca ferdî değil, toplumsal bir uğraş olmalı” sözlerini kullandı.

260 kokarca toplandı, gaye yaygınlaştırmak

Yıldırım, uygulamanın yeni başladığını ve bugüne kadar 260 kokarcanın toplandığını belirterek, talebin arttığını, farklı bölgelerde de benzeri çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Enstitünün kokarcaları samuray arısı üretiminde kullandığını, karşılığında da arı temin ederek zararlının doğal yolla denetimini sağlamayı hedeflediklerini tabir etti.

“Para için değil, fındık için topluyoruz”

Mahalle sakinlerinden Semiha Coşkun ve Türkan Türkmen ise çalışmayı gönülden desteklediklerini söyledi. Türkmen, “Kokarca fındığımıza ve başka eserlere önemli ziyan veriyor. Biz bu çabayı para için değil, eserlerimizi ve tabiatımızı korumak için yapıyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxaxaxa
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
10 Mayıs, 2026 13:47 tarihinde yayınlandı
0

Marifetli gençlik annesiyle üretti

“Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik” etkinlikleri ve “Ben Her Yerde Varım” projesi kapsamında Evliya Çelebi Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. “Anne Reçetesi” temasıyla düzenlenen atölye çalışmasında öğrenciler, anneleriyle birlikte mutfağa girerek geleneksel lezzetleri hazırladı.

Etkinlik süresince öğrenciler ve veliler; pasta, börek ve çeşitli tatlılar yaparak hem keyifli vakit geçirdi hem de kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sağladı. Renkli görüntülere sahne olan programda, aile-çocuk iş birliğinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.

Etkinliğe katılan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, atölye çalışmalarını yerinde inceleyerek öğretmenler, öğrenciler ve velilerle sohbet etti. Hazırlanan ürünler hakkında bilgi alan Akbaş, öğrencilerin ve ailelerin uyum içinde ortaya koyduğu çalışmaları takdirle karşıladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş yaptığı değerlendirmede, “Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik işte burada. Gençlerimizin aileleriyle birlikte üretmesi, paylaşması ve geleneksel değerlerimizi yaşatması son derece kıymetlidir. Bu tür etkinlikler, sadece akademik başarıyı değil; aynı zamanda kültürel, sosyal ve duygusal gelişimi de desteklemektedir. Emeği geçen okul yönetimini, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve velilerimizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlik, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve milli-manevi değerlerin yeni nesillere aktarılması açısından önemli bir örnek oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin