KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Giresun’da Kıbrıs Gazileriyle yemekte bir araya geldi - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ekim, 2023 08:24 tarihinde yayınlandı
0
0

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Giresun’da Kıbrıs Gazileriyle yemekte bir araya geldi

Bir dizi ziyaret ve konferans için Giresun’a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Gazileriyle yemekte bir araya geldi.

Giresun Belediyesi tarafından düzenlenen öğle yemeğinde Kıbrıs Gazileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tatar, gazilere hitaben yaptığı konuşmada “Kıbrıs çok acılardan geçti, soykırımlar ve katliamlar yaşandı, çok bedeller ödendi ama dönüm noktası 1974 yılının 20 Temmuz Cumartesi sabahı merhum Başbakan Bülent Ecevit ve merhum Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ın talimatlarıyla sizlerin, Türk askerinin, Mehmetçiğin adaya çıkmasıyla Kıbrıs bağımsızlığına kavuştu” dedi.

Gelecek yıl Kıbrıs Barış Harekatının 50. yılının kutlanacağını vurgulayan Tatar, “Sizler 20-25’li yaşlarınızda Mehmetçikler olarak adaya çıktınız, geldiniz, şimdi 70-75 yaşlarındasınız, halen daha dimdik, halen daha gözlerinizin içine baktığımda, gerekirse yine gideriz anlayışıyla beni burada karşıladınız, sizlere bir kez daha minnet duygularımı ifade etmek istiyorum” diye sözlerini sürdürürken, Tatar’ın bu sözleri Gaziler tarafından coşkuyla alkışlandı.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Milletvekili Ertuğrul Gazi Konal, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Giresun Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı ve Giresun İl Jandarma Komutanı Albay Özgür Özer’in de katıldığı yemek sonrası tüm gazilerle tek tek selamlaşıp, sohbet eden Tatar, her biriyle ayrı ayrı hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta uzmanindan kene uyarisi iklim duzensizligi ve kuresel isinma kene sezonunu uzatiyor 2fyqLPNA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2026 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Tokat’ta uzmanından kene uyarısı: İklim düzensizliği ve küresel ısınma kene sezonunu uzatıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, iklim düzensizliği ve küresel ısınmanın etkisiyle kene sezonunun uzadığını ve bu nedenle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskinin artabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Keskin, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin daha erken aktif hale geldiğini ve KKKA vakalarının görülmeye başladığını belirterek, özellikle bahar ve yaz aylarında kırsal alanlara giden vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine alınması ve vücudu örten uzun kollu giysilerin kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Keskin, kene kovucu ürünlerin de koruyucu etkisine dikkat çekti.

İklim düzensizliği ve küresel ısınma kenelerin dağılımlarını genişletiyor

İklim düzensizliği ve küresel ısınmanın yalnızca kene popülasyonunu artırmadığını, aynı zamanda coğrafi yayılımını da genişlettiğini belirten Prof. Dr. Keskin, “Hyalomma marginatum türü, KKKA hastalığının ana taşıyıcısıdır. Türkiye’de özellikle Kelkit Vadisi ve İç Anadolu’nun kuzey kesimleri bu tür için doğal yaşam alanı ve daha yoğun görüldüğü bölgelerdir. Son yıllarda bu türün göçmen kuşlar aracılığıyla Avrupa’ya taşındığını, yayılım alanını genişlettiğini ve iklim düzensizliği ve küresel ısınmaya bağlı olarak gittiği ülkelerde kalıcı olduğunu görüyoruz. Avrupa’nın birçok ülkesinde KKKA hastalığı taşıyan Hyalomma marginatum türü kayıtlanmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda KKKA vakaları Avrupa’da daha sık görülecek” dedi.

İklimle birlikte kene takvimi de değişti

Toprak sıcaklığının 10-15 derecenin üzerine çıkmasıyla kenelerin aktif hale geldiğini, 20 derece civarında ise yoğun şekilde konak aradıklarını belirten Keskin, “Kış aylarının kısalması ve sonbaharın uzamasıyla birlikte kene sezonu nisan ayından başlayıp eylül-ekim aylarına kadar devam ediyor” diye konuştu.

Keskin ayrıca uygun iklim şartlarının kenelerin yıl içinde daha fazla nesil üretmesine yol açabileceğini belirterek, bunun da kene popülasyonunda artışa neden olabileceğini söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin