Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kızılay, Kızılay’dan Para ile Çadır Alıyor

Video Haber Yayın: 01.03.2023 16:53
Kızılay, Kızılay’dan Para ile Çadır Alıyor

Türk Kızılayı Karabük İl Merkezi Başkanı Av. Cemalettin Yavaşçı, Şube olarak Deprem Bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak Kızılay ile ilgili yapılan eleştirilere de yanıt verdi. Yavaşçı, “Kızılay kamu bütçesi olan bir kurum değil, Kızılay’a bağlı işletmeler var. Bu işletmelerin karları dönem sonunda Kızılay’a aktarılıyor. Ayrıca Şube olarak bizde çadırları ücreti karşılığında Çadır Tekstil A.Ş.’den alıyoruz” dedi

Kahramanmaraş Merkezli yaşanan deprem felaketinden sonra eleştirilerin odağında yer alan Türk Kızılayı Derneği’nin Karabük İl Merkezi Başkanı Av. Cemalettin Yavaşçı, Gazetemize yaptığı açıklamada, yapılan eleştirilerin bilgi eksikliğinden ve bazı kişilerin art niyetinden kaynaklandığını belirterek, şube olarak kendilerinin de ücreti karşılığında Çadır Tekstil A.Ş.’den çadır aldıklarını söyledi.

Türk Kızılayı Genel Merkeziyle koordinasyon halinde Deprem Bölgesinde ellerinden geldiğince yardımlarda bulunduklarını ifade eden yavaşçı; ” Afet Bölgemizdeki tüm çadırlarımızı stoklarımızla birlikte deprem bölgesine gönderdik. Bu yaklaşık 10 bin kişinin barınmasını sağlayacak çadırdır. Bu dışında nakdi bağışlar oluyor bunu da hemen Genel Merkezimize ulaştırıyoruz. Bunun dışında ayni bağışları da alıyoruz bölgedeki ekiplerle koordinasyon halinde olarak bunları da göndermeye çalışıyoruz ayrıca şubeye ait araçlarımızı bölgeye gönderdik Hatay’da çalışıyorlar. İki personelimiz ve üç gönüllümüz depremin başından beri bölgedeler. Bunun dışında birer hafta arayla gönüllü ekiplerimizi gönderiyoruz değişim yaparak. Bu çalışmalarımızı AFAD’la koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Kızılay’ın Çadır Tekstil A.Ş. diye bir şirketi var bu şirkette çadır üretimi 24 saat kapasite arttırarak devam ediyor. Ayrıca Malatya’da bulunan Sistem Yapı A.Ş.’de konteynır ve prefabrik tarzı hafif yapılar üretiyor orada da 24 saat çalışılarak üretim devam ediyor. Bunlar AFAD koordinasyonunda yapılıyor” dedi.

“KARABÜK’E 3 BİN 862 DEPREMZEDE GELDİ”
Türk Kızılayı Karabük İl Merkezi Başkanı Av. Cemalettin Yavaşçı; deprem bölgesinden Karabük’e 3 bin 862 depremzedenin geldiğini belirterek, “Depremzede vatandaşlarımız İlimize gelmeye devam ediyor. Bunlardan 427’si Kredi Yurtlar Kurumunda kalıyor onun dışındakilerin akraba bağlantısı oluyor, bir tanıdığının yanında misafir olarak kalıyor kira istemeden de evlerini tahsis eden vatandaşlarımız oluyor. gelenler öncelikle Valiliğe giderek kayıtlarını yaptırıyorlar orada kaydı olanların teyidini yaptıktan sonra elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Kızılay Butiğimiz var buradan kıyafet yardımımız oluyor, elimizden geldiğince gıda yardımı da yapmaya çalışıyoruz bizim normal zamanlarda yardımlarımız devam ediyor ancak şu anda depremzedelere öncelik veriyoruz” dedi.

“KIZILAY ULUSLARARASI ŞEFFAF BİR KURULUŞ”
Kızılaya yapılan eleştirilere de değinen Başkan Yavaşçı, bu eleştirilerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, “Genel Başkanımız da ulusal basına çıkıp anlatmaya çalışıyor. Kızılay uluslararası bir yardım kuruluşu, uluslararası akreditesi olan bir yardım kuruluşu. Biz makbuz karşılığı bağış alıyoruz o makbuzun geliri varsa giderini de göstermek zorundayız yani bu hesaplar açık, şeffaf ve denetlenebilir durumda . Bunun ötesinde uluslararası akreditasyona sahip olabilmek için Kızılay iki bağımsız uluslararası denetim kuruluşu tarafından da denetleniyor yani Kızılay şeffaf bir kuruluş” dedi.

“ÇADIRLARI BİZ ŞUBE OLARAK KIZILAY ÇADIR TEKSTİL A.Ş.’DEN ÜCRETİ MUKABİL ALIYORUZ”
Kızılay Karabük Şubesi olarak kendilerinin de Kızılay Tekstil Aş:’den ücreti karşılığı çadır aldıklarını ifade eden Yavaşçı; “Kızılay gelirlerini malum taşınmazları var, kira gelirleri var, normal zamanlarda personel giderleri gibi cari giderler bunlardan karşılanıyor. Bağışçıların bağış olarak verdiği yardımlar zekat dendiyse zekat olarak doğrudan ihtiyaç sahibi vatandaşa ulaştırılıyor. Bu öz kaynaklarımızın dışındaki gelirlerimiz de Kızılayın bünyesinde 11 şirket var bunlardan elde ediliyor. Bizim şubemize lazım olacak organizasyonlarda kullanacağımız çadırları biz şube olarak Kızılay Çadır Tekstil A.Ş.’den ücreti mukabil alıyoruz. Bu niye öyle oluyor şirketlerin olduğu gelir getiren bir kısım var bir dernek kısmı var Kızılay Genel Başkanımızın başında olduğu. Bu iki yapı içindeki şirketler kar amaçlı kurulan ticari şirketler. O bütçe disiplinini sağlamak için üç tane sana vereyim, beş tane sana vereyim diyerek ticari şirketi ayakta tutamazsınız. Bu bütçe disiplinini sağlamak için dediğim gibi biz dahi para ile alıyoruz. Onun ötesinde maden sularını dahi biz para ile alıyoruz. Bunların yıl sonu karları oluyor bu karlar açıklanıyor ve Türkiye Kızılay Derneğinin faaliyetleri için Derneğe aktarılıyor. Öz kaynaklarımızın dışında bu şirketlerimizin gelirleri de gerekli oluyor. Bunlar niye gerekli oluyor ekonomik kriz olduğu zaman ihtiyaçla sahiplerinin sayısı artıyor ve bizim daha fazla yardım yapmamız gerekiyor ama aynı paralelde bizim bağışçılarımızın da ekonomik durumu düşüyor yani bu durumda bizim öz kaynaklarımızın sürdürülebilir olması için de ayrıca gelirlere ihtiyacı var. Bizim her şeye hazırlıklı olmamız lazım. Biz her zaman her türlü afete hazırlıklıyız. Şu anda deprem bölgesine yoğunlaştığımız için 1080 çadırımız vardı 1079’unu deprem bölgesine gönderdik şu an elimizde yok ama en kısa zamanda Çadır Tekstil A.Ş. bunları temin ediyor üretimini yapıyor, hemen depoları, stokları dolduruyor” diye konuştu.

“BAĞIŞLARIMIZ HİSSEDİLİR DERECEDE DÜŞTÜ”
Son günlerde yaşanan tartışmalar nedeniyle bağışların hissedilir derecede düştüğü bilgisini veren Yavaşçı; “Bizim son günlerde yaşanan tartışmalar nedeniyle bağışlarımız kesilmedi ama hissedilir derecede azaldı. Basında yer alan haberin bize zarar verdiğini düşünüyorum, bazılarının da art niyetli olduğunu düşünüyorum. Eskiden beri belirli bir yaşın üzerindekiler Kızılay kara gün dostudur ifadesini ilkokuldan itibaren öğrenirler böyledir de gerçekten Kızılay hepimizin Kızılayı sadece bizim değil” dedi.

“KIZILAYDAN MAAŞ ALMIYORUZ ”
Kızılay’ın gönüllük esasına göre çalıştığını belirten Yavaşçı, kendisinin ve yönetim kurulu üyelerinin Kızılay’dan maaş almadıklarını ifade ederek, “Kızılay gönüllülükle çalışır. Bizler Kızılay’dan bir maaş almıyoruz. Ben Avukatım iaşemizi mesleğimizi yaparak karşılıyoruz Kızılay’dan hiç bir ücret almıyoruz, Yönetim Kurullarımız da almıyor. Şubemizde Karabük’te 4 personelimiz var, Safranbolu’da da 1 personelimiz var toplam 5 personelimiz var. Ayrıca, 17 tane kan merkezi personelimiz var bunlar doktor ve hemşireden oluşuyor. Bunlar şubemizden maaş almıyorlar Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı oldukları için maaşlarını oradan alıyorlar” dedi.

“KIZILAY ULUSLARARASI YARDIM KURULUŞLARI ARASINDA ZENGİNLİKTE 8. SIRADA”
Kızılay’ın Uluslararası yardım kuruluşları arasında zenginlik sıralamasında 8. sırada, hane halkında kişiye ulaşma ve mağdur insanlara ulaşma anlamında da birinci sırada olduğunu söyleyen Yavaşçı; “Bunun dışında bir afet olduğu zaman 100 kişi hemen bulabiliriz bunu da gönüllülük esasına göre yapıyoruz . Genç Kızılay Teşkilatımız bu konuda aktiftir ciddi bir destek sağlıyorlar. Uluslararası yardım kuruluşları arasında zenginlik sıralamasında Kızılay 8. sırada. Ama hane halkında kişiye ulaşma ve mağdur insanlara ulaşma anlamında birinci sıradayız. Bu aradaki fark gönüllülükten kaynaklanıyor. Birinci sıradaki Danimarka Kızılhaçı 100 kişiyle bir faaliyette bulunması gerekiyorsa yüzüne de maaş vermesi gerekiyor biz burada sadece 5 kişiye maaş veriyoruz 95 kişi gönüllü olarak bu işi yaptığı için, personel gideri azaldığı için biz 8. sırada zenginlikte olmamıza rağmen yardım faaliyetleri konusunda birinci sıradayız” şeklinde konuştu. (Nurettin Acar)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Cam teras ve Mencilis Mağarası girişleri zamlandı

Safranbolu Yayın: 13.05.2024 16:09
Cam teras ve Mencilis Mağarası girişleri zamlandı

Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde bulunan Türkiye’nin ilk cam terası olma özelliği taşıyan cam seyir terası ve Mencilis Mağarası giriş ücretlerine zam yapıldı.

Karabük İl Genel Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nda, İl Özel İdare işletmesinde bulunan cam seyir terası ve Mancilis Mağarası giriş ücretlerine zam teklifi gündem maddesine alındı. Toplantıda, ücretlerin değişen ekonomik ve rekabet şartları ile maliyetlerde meydana gelen değişmeler nedeniyle yeniden belirlenmesi gereği hasıl olduğu belirtildi.
Cam seyir terası giriş ücretinin 50 TL, kimlik kartı göstermek kaydıyla öğrenci ve askerler için 40 TL olduğu, engelli ve yanında bir yakını, gaziler, şehit aileleri, terör malulleri ve bunların dul ve yetimleri, Orman Genel Müdürlüğü personeli, Karabük İl Özel İdaresi personeli, İl Genel Meclisi üyeleri ve 0-6 yaş çocukların ise girişlerinin ücretsiz olarak belirlendiği kaydedildi.
Ayrıca, cam seyir terası üzerinde; düğün fotoğrafları çekimi ve evlilik teklifi organizasyonları için de talepler geldiği, bunlarla ilgili de ücret tarifesi belirlendiği, düğün fotoğrafları çekimi ve evlilik teklifi gibi organizasyonlar için 15 dakikası 800 TL olarak ücret tespiti yapıldığı bildirildi.
Özel İdare işletmesinde olan Mencilis Mağarası giriş ücretlerinin de 75 TL, kimlik kartı göstermek kaydıyla öğrenci ve askerler için 60 TL olduğu, engelli ve yanında bir yakını, gaziler, şehit aileleri, terör malulleri ve bunların dul ve yetimleri, Orman Genel Müdürlüğü personeli, Karabük İl Özel İdaresi personeli, İl Genel Meclisi üyeleri ve 0-6 yaş çocukların ise girişlerinin ücretsiz olarak belirlendiği kaydedildi.