Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2024 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Kıyı balıkçılığı yapanların sayısında azalış tedirgin ediyor

Kıyı balıkçılığı yapanların sayısında son yıllarda azalma olduğu belirtilerek, yeni neslin bu mesleği pek tercih etmediği ifade edildi.
Trabzon Merkez Su Ürünleri Faroz Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mehmet Candeğer, kıyı balıkçılığının Trabzon’da neredeyse unutulmaya yüz tutmuş üç meslekten biri haline geldiğine dikkat çekerek, “Artık çocuklar dedelerinden gördüğü balıkçılık mesleğini yapma düşüncesinden çok uzak” dedi.
Denizlerde büyük tekneler için 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından denizler kıyı balıkçılarına kaldı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Trabzon Merkez Su Ürünleri Faroz Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mehmet Candeğer, büyük teknelerin 15 Nisan’dan sonra avlanma yapamayacak olmasından dolayı kıyı balıkçıların avladığı balıkların değerinin yükseleceğini kaydederek, "15 Nisan itibarıyla büyük tekneler için yasak başladı. Dolayısıyla kıyı balıkçıları olarak avladığımız balıklar biraz daha değerinde satılacak. Avlanma sezonu bizim için yeni başlıyor diyebiliriz. Bundan sonra barbun, istavrit, ilerleyen zamanlarda çinekop ve palamuda doğru yöneleceğiz" dedi.

"Birçok balık çeşidi artık yok"
Karadeniz’de mersin balığından orkinosa kadar birçok çeşidin avlandığını dedelerinden duyduklarını belirten Candeğer, "Birçok nedenden dolayı avlanma azaldı. Avcılık konusunda teknolojinin ilerlemesi, balık neslinin azalması küçülmesiyle birlikte avcılık azaldı. Buna bağlı olarak tekne sayısı amatörler ve profesyonel balıkçılarda artış oldu. Sürekli bir avlanma var hiçbir zaman yerine gelmeyen stok var çünkü avcılık çok. Dedelerimizin anlattığına göre kofanalar, orkinoslar, mersin balıkları görülüyordu biz bunların sonuna bile yetişemedik. İnşallah daha ilerleyen zamanlarda görürüz" diye konuştu.

"Kıyı dolgularının bilinçsiz yapılmasından dolayı büyük sorunlar yaşıyoruz"
Kıyı dolgularının bilinçsiz yapılmasından dolayı başta kirlilik olmak üzere sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Candeğer, "En büyük sorun kirlilik diyebiliriz. Kıyı dolgularının bilinçsiz yapılmasından dolayı büyük sorunlar yaşıyoruz. Çünkü istinat duvarları kurulmadan dolgular yapıldı. Dolayısıyla denize dökülen topraklar, çöpler kıyı balıkçılarını tamamen bitirdi. Çünkü buralarda avlanma alanı sıfırdan yüz metreye hatta yetmiş metreye kadar, o da artık çamurla kaplandı. Dolayısıyla balıklar yavrulayamıyorlar buna nedenle avcılık azalıyor. Balıkçılar günde iki kilogram, üç kilogram mezgit ile geri dönüyorlar, giderleri çok neredeyse balıkçılığı bırakma noktasına geldiler" şeklinde konuştu.

"Artık toruna geçen bir meslek haline gelmekten çıkıyor"
Kıyı balıkçılığının artık dededen toruna geçen bir meslek haline gelmekten çıktığını ifade eden Candeğer, "Denizde avlananların sayısı her geçen gün azalıyor. Artık dededen toruna geçen bir meslek haline gelmekten çıkıyor. Bir nevi Trabzon’daki kaybolmaya yüz tutmuş üç meslekten biri haline geldi. Bakırcılık gibi balıkçılık da artık yavaş yavaş kayboluyor. Artık çocuklar dedelerinden gördüğü balıkçılık mesleğini yapma düşüncesinden çok uzak" ifadelerini kullandı.

"Benim peşimden bu mesleği yapacak hiç kimse yok"
Kıyı balıkçılarından Hasan Şal ise yeni neslin bu mesleğe pek sıcak bakmadığını belirterek, "Yaklaşık 30 yıldır bu mesleği yapıyorum. Büyük tekneler için avlanma yasağının başlaması kıyı balıkçıların avlayacağı balığın değerini biraz daha artıracak. Dolayısıyla büyük tekneler avlanma yapmayacağı için tutacak olduğumuz balıklar biraz daha değer kazanacak. Kıyı balıkçıları olarak genelde mezgit ara sıra istavrit avlıyoruz. Yeni nesil bu mesleğe pek umutla bakmıyor. Dolayısıyla balık olmayınca yeni nesil bu işi pek önemsemedi. Benim peşimden bu mesleği yapacak hiç kimse yok diyebilirim. Sadece ben değil, diğer balıkçı arkadaşlarımın da durumu hemen hemen aynı. Dolayısıyla gelen nesil bu işe pek sıcak bakmıyor. Bugünlerde sayımız çok azaldı diyebiliriz. Eskiden 50-60 kişiydik şimdi Faroz Mahallesi’nde 20-30 kişi bu mesleği yapan yok diyebiliriz. Şu an ağlarımızı onarıyoruz. Denizin tabanında bayağı pislik olduğu için ağlarımız çöple doluyor" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Uyuşturucu komasına giren gencin ölümüyle ilgili yargılanan 2 sanık hapis cezasına çarptırıldı

Kastamonu’da 2022 yılında kullandığı uyuşturucunun tesiriyle komaya girerek hayatını kaybeden gencin vefatının akabinde haklarında dava açılan 2 sanık, mahpus cezasına çarptırıldı.
Olay, 2022 yılının Ağustos ayında Kastamonu vilayet merkezinde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, gece saatlerinde bir ortaya gelen Murat Can Öztürk (22), B.İ.D., S.Ö. ve E.G., E.E.’den temin ettikleri uyuşturucu maddeyi kullandı. Bir müddet sonra araçlarıyla gezintiye çıkan Murat Can Öztürk, B.İ.D., S.Ö. ve E.G., Kastamonu-İnebolu karayolu Toprakköprü mevkiinde R.E. ile karşılaştı. Murat Can Öztürk, B.İ.D., S.Ö. ve E.G., bir müddet sohbet ettikten sonra R.E. ile birlikte hareket ederek bağlantıya geçtikleri şahıstan sentetik ecza hapı satın aldı. Kuzeykent Mahallesi’nde bir apart daire kiralayan Murat Can Öztürk, B.İ.D., S.Ö., E.G. ve R.E., satın aldıkları sentetik ecza hapını kullandı. Bir mühlet sonra 22 yaşındaki Murat Can Öztürk uyuşturucu komasına girerek kötüleşti. Arkadaşları tarafından olay yerine çağrılan sıhhat gruplarınca Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Murat Can Öztürk, yapılan müdahalelere karşın kurtarılamadı.
Yaşanan olayın akabinde uyuşturucu temin ettikleri tez edilen E.E. ile R.E., gözaltına alındı. Emniyetteki süreçlerinin akabinde adliyeye sevk edilen R.E. tutuklanırken, E.E. ise isimli denetim kuralıyla özgür bırakıldı. R.E. ile E.E. hakkında Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde "taksirle mevte neden olma’, ’uyuşturucu yahut uyarıcı husus ticareti yapma yahut sağlama’, ’uyuşturucu kullanımına yer temin etme’ cürümlerinden dava açıldı.

"Bin TL karşılığında 10-14 tane şeker diye tabir edilen kahverengi haplardan aldım"
Tutuklandıktan 4 ay sonra tahliye edilen R.E. duruşmada yaptığı savunmada, "Toprakköprü mevkiinde arkadaşlarla karşılaştık. Benzinlikte sohbet ettiğimiz sırada Murat Can Öztürk ve öbür arkadaşlar benden uyuşturucu unsur satın almamı istedi. Ortak olarak satın alabileceğimizi söylediler. Arkadaşlarım telefonla birilerini aradılar, ben de birilerini aradım. Yanıt gelmesi üzerine vilayet merkezinde bir yere gittik. Arabayı S.Ö. kullanıyordu. Gittiğimiz yerde arkadaşlarım bana, ‘biz yoldan geldik, yorgunuz, uyuşturucuyu sen alabilir misin’ dediler. Ben de bunun üzerine uyuşturucu alacağım adamın meskeninin önüne gittim. Arkadaşlarım esasen gittiğim yeri görüyorlardı. Yaklaşık bin TL karşılığında 10-14 tane ’şeker’ diye tabir edilen kahverengi haplardan aldım. Arkadaşlarım, bu uyuşturucu maddeyi ormanda kullanmayı teklif ettiler, lakin daha sonra bu uyuşturucu maddeyi apartta kullanmaya karar verdik. Sonra aparta gittik. Odaya geçtik, akabinde burada cips yedik, soda içtik, almış olduğumuz uyuşturucuları masanın üzerine koymuştum. Odada bulunan herkes başına nazaran uyuşturucudan kullanıyordu. Ben 2 tane kullandım, Herkes odasındaki yatağına geçti. Sabah Murat Can kötüleşti. Sonra ayran içirdik, düzelmeyince ambulansı aradık. Aparttan aşağıya indirmeden evvel Murat’ın yüzüne su çarptık, tuvaletini yaptırmaya çalıştık. Sonra sırtımıza alıp Murat’ı aşağına indirdik. Ambulans Murat’ı götürdükten sonra biz aparta çıktık. Eşyalarımızı alıp hastaneye geçtik. Üzerim ıslak olduğundan hastaneye girmedim, 10 dakika araçta bekledim, haber çıkmayınca köye gideceğimi söyleyip ayrıldım. Meskende yattığım sırada jandarma grupları geldi, ben de isteğim ile jandarmaya teslim oldum. Uyuşturucu husus kullandığımı kabul ediyorum, lakin üzerime atılan öteki suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

"Meydana gelen olayda rastgele bir biçimde ilgim ve alakam yoktur"
28 yaşındaki sanık E.E. de, "Konuyla alakalı üzerime atılan suçlamaları kabul etmiyorum. S.Ö. ile orta sıra telefon ile görüşmekteyim. Olay tarihinde de görüşüp görüşmediğimi hatırlamıyorum. Telefonumun HTS kayıtlarının çıkarılmasına ve incelenmesine istek gösteriyorum. Olay tarihinde iş yerimi kapattıktan sonra konutuma gittim. Sonrasında dışarıya hiç çıkmadım. Meydana gelen olayın benimle rastgele bir biçimde ilgi ve alakası yoktur. Olay Kastamonu’da vilayet merkezinde meydana gelmiştir. Bugün üzerimde, konutumda, iş yerinde, depoda ve araçlarımızda yapılar aramalarda rastgele bir cürüm ve cürüm ögesine rastlanılmamıştır. Hakkımdaki suçlamayı bugün öğrendim. Neden hakkımda bu türlü bir suçlama yapıldı bilmiyorum. Olayla alakalı kimseden rastgele bir şikayetim yoktur. Söyleyeceklerim bundan ibarettir" diye konuştu.
Murat Can Öztürk’ün babası E.Ö. ise sanıkların en ağır formda cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık R.E.’nin ‘uyuşturucu yahut uyarıcı husus ticareti yapma yahut sağlama’ hatasından 8 yıl 4 ay mahpus cezası ve 16 bin 660 TL isimli para cezasına çarptırılmasına, E.E.’nin de ‘uyuşturucu kullanımına yer temin etme’ kabahatinden 4 yıl 2 ay mahpus cezası ile 8 bin 320 TL isimli para cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Ayrıca mahkeme heyeti, sanık R.E.’nin ’taksirle öldürme’ kabahatinden da beraatlarına karar verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.