blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Aralık, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kış geldi, çay sezonu bitmedi

Normal şartlarda Eylül ayında 3’üncü sürgün ile bitmesi gereken çay sezonu, iklim şartları nedeniyle 4’üncü sürgünü, hatta Aralık ayını gördü.
800 bin dekar alanda yaklaşık 200 bin üretici tarafından üretimi gerçekleştirilen çayda 3. sürgün çay üretimi üreticiler kanadında tamamlandı. 2024 yılı yaş çay sezonunun birinci sürgünü Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 4 Mayıs 2024’te açıldı. İkinci sürgün yaş çay kampanyası da yine ÇAYKUR tarafından 26 Haziran 2024 tarihinde başlarken üçüncü sürgün ise 15 Ağustos 2024 tarihinde başladı. 20 Ekim 2024 tarihinde sona eren üçüncü sürgün ile normal şartlarda çay sezonunun tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak bu yıl mevsim şartlarındaki değişiklikler çayda dördüncü sürgün hasat zamanının gelmesine neden oldu. Eylül ve Ekim aylarının yağmurlu geçmesinin ardından gelen sıcak hava ve güneş, çay bitkisinin normalin dışında hareketine, yeniden yeşermesine neden oldu.
Rize’nin Pazar ilçesinde de bu durum nedeniyle Aralık ayı gelmesine rağmen çay hasadı halen devam ediyor. ÇAYKUR’un sezonu kapatması nedeniyle çayını özel sektöre satan üreticiler, topladıkları çayları araçlarla taşıyarak çay alım evlerine getiriyor. Kantar başında çayını satan üreticiler, yaş çay taban fiyatının altında satış yapsa da bu yıl normal şartların dışında gelişen dördüncü sürgün bereketinden dolayı tepki göstermiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun’da yapı belgesi izninde son 7 yılın zirvesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) datalarına nazaran 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı dokümanı verildi. Bu sayı, Samsun’da son 7 yılda en çok yapı evrakı verilen devir olarak kayıtlara geçti.
TÜİK, yılın 3. çeyreğinin yapı müsaade istatistiklerini paylaştı. Bilgilere nazaran Samsun’da yapı müsaadelerde 2018’den sonra bu yılın 3. çeyreğinde tavan yaptı. En son 2018’in 3. çeyreğinde 5 bin 110 daireye yapı müsaade dokümanı verilmişti. Bu yıl üçüncü çeyreğine kadar 2 binlerde kalan yapı müsaade dokümanı sayısı birinci sefer 2025’in sondan bir evvelki çeyreğinde 3 binin üzerine çıktı.
Samsun’da yılların üçüncü çeyrekleri dikkate alındığında 2019’da 2 bin 237 daireye, 2020’de 2 bin 440 daireye, 2021’de 2 bin 542 daireye, 2022’de 2 bin 093 daireye, 2023’te 2 bin 212 daireye, 2024’te 2 bin 034 daireye yapı evrakı verildi. Bugün açıklanan bilgiler ışığında ise 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı evrakı verildi. 3 bin 659 yapı evrakı ile son 7 yılın da rekoru kırılmış oldu. Ayrıyeten 2025 yılında Samsun’da 1. çeyrekte 2 bin 479 daire ve 2. çeyrekte 3 bin 090 daire olmak üzere toplamda 9 bin 228 daireye yapı evrakı verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin