blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Aralık, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kış geldi, çay sezonu bitmedi

Normal şartlarda Eylül ayında 3’üncü sürgün ile bitmesi gereken çay sezonu, iklim şartları nedeniyle 4’üncü sürgünü, hatta Aralık ayını gördü.
800 bin dekar alanda yaklaşık 200 bin üretici tarafından üretimi gerçekleştirilen çayda 3. sürgün çay üretimi üreticiler kanadında tamamlandı. 2024 yılı yaş çay sezonunun birinci sürgünü Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 4 Mayıs 2024’te açıldı. İkinci sürgün yaş çay kampanyası da yine ÇAYKUR tarafından 26 Haziran 2024 tarihinde başlarken üçüncü sürgün ise 15 Ağustos 2024 tarihinde başladı. 20 Ekim 2024 tarihinde sona eren üçüncü sürgün ile normal şartlarda çay sezonunun tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak bu yıl mevsim şartlarındaki değişiklikler çayda dördüncü sürgün hasat zamanının gelmesine neden oldu. Eylül ve Ekim aylarının yağmurlu geçmesinin ardından gelen sıcak hava ve güneş, çay bitkisinin normalin dışında hareketine, yeniden yeşermesine neden oldu.
Rize’nin Pazar ilçesinde de bu durum nedeniyle Aralık ayı gelmesine rağmen çay hasadı halen devam ediyor. ÇAYKUR’un sezonu kapatması nedeniyle çayını özel sektöre satan üreticiler, topladıkları çayları araçlarla taşıyarak çay alım evlerine getiriyor. Kantar başında çayını satan üreticiler, yaş çay taban fiyatının altında satış yapsa da bu yıl normal şartların dışında gelişen dördüncü sürgün bereketinden dolayı tepki göstermiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Temmuz, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu’da balya makinesi yandı, tarlada anız yangını çıktı

Bolu’da tarlada balya yapan tarım makinesi alev aldı. Makineden sıçrayan alevler tarlada anız yangınına neden oldu.
Edinilen bilgiye nazaran, Ovadüzü Mahallesi’nde biçilen tarlada balya üretim çalışması sırasında balya makinesinde şimdi bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa müddette büyüyen alevler makinenin büsbütün yanmasına sebep oldu. Yükselen alevler tarladaki anızlara da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü takımları sevk edildi. Grupların süratli müdahalesiyle yangın denetim altına alınarak etraftaki tarlalara yayılması önlendi. Yangında balya makinesi kullanılamaz hale gelirken, tarlada küle döndü.

Bizi sosyal medyadan takip edin