blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Aralık, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kış geldi, çay sezonu bitmedi

Normal şartlarda Eylül ayında 3’üncü sürgün ile bitmesi gereken çay sezonu, iklim şartları nedeniyle 4’üncü sürgünü, hatta Aralık ayını gördü.
800 bin dekar alanda yaklaşık 200 bin üretici tarafından üretimi gerçekleştirilen çayda 3. sürgün çay üretimi üreticiler kanadında tamamlandı. 2024 yılı yaş çay sezonunun birinci sürgünü Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 4 Mayıs 2024’te açıldı. İkinci sürgün yaş çay kampanyası da yine ÇAYKUR tarafından 26 Haziran 2024 tarihinde başlarken üçüncü sürgün ise 15 Ağustos 2024 tarihinde başladı. 20 Ekim 2024 tarihinde sona eren üçüncü sürgün ile normal şartlarda çay sezonunun tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak bu yıl mevsim şartlarındaki değişiklikler çayda dördüncü sürgün hasat zamanının gelmesine neden oldu. Eylül ve Ekim aylarının yağmurlu geçmesinin ardından gelen sıcak hava ve güneş, çay bitkisinin normalin dışında hareketine, yeniden yeşermesine neden oldu.
Rize’nin Pazar ilçesinde de bu durum nedeniyle Aralık ayı gelmesine rağmen çay hasadı halen devam ediyor. ÇAYKUR’un sezonu kapatması nedeniyle çayını özel sektöre satan üreticiler, topladıkları çayları araçlarla taşıyarak çay alım evlerine getiriyor. Kantar başında çayını satan üreticiler, yaş çay taban fiyatının altında satış yapsa da bu yıl normal şartların dışında gelişen dördüncü sürgün bereketinden dolayı tepki göstermiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
14 Ağustos, 2025 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 13.08.2025 15:38
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Fakülte Hayali Rafa Mı Kalktı?

Belediye ve üniversite el ele duyurdu, şehir heyecanlandı… Aylar geçti, projede hâlâ temel atılmadı. Kamuoyu “Artık icraat görmek istiyoruz” diyor.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın, geçtiğimiz Aralık ayında kamuoyuna duyurduğu “Şehir merkezine 3 bin öğrenci kapasiteli fakülte” projesi, başlangıçta büyük bir heyecan yaratmıştı. Ancak aradan geçen sekiz aya rağmen projede somut bir adım atılmadı.

Ne zaman başlanacağı, nerede yapılacağı, kim tarafından finanse edileceği gibi kritik sorular hala cevapsız. Şehirde, “Proje tıkandı mı? Rafa mı kaldırıldı?” soruları yüksek sesle dillendiriliyor.

 “ARTIK SÖZ DEĞİL, İCRAAT İSTİYORUZ”

Karabük’te eğitim ve esnaf çevreleri, bu projenin hayata geçirilmesi halinde şehir merkezinin sosyal, kültürel ve ticari açıdan canlanacağına inanıyor. Ancak ortada hala ne bir ihale, ne bir temel, ne de net bir takvim var.

Vatandaşlar ise  "Artık söz değil icraat istiyoruz" diyerek,  Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya arasında 8 ay önce yapılan görüşmeyi hatırlattılar.

 BAYIR MAHALLE’DEKİ BOŞ ALAN VAR

Öte yandan Kamuoyunun dikkat çektiği bir diğer konu ise Bayır Mahalle’de, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin arkasında yer alan büyük boş alan. Eğer bu alan Sağlık Bakanlığı tarafından Karabük Üniversitesi’ne tahsis edilirse, burada Diş Hekimliği Fakültesi gibi prestijli bir birimin kurulabileceği konuşuluyor.

PROJE NASIL BAŞLAMIŞTI?

26 Aralık 2024’te, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’yı makamında ziyaret etmiş; görüşmenin ardından şehir merkezine 3 bin öğrenci kapasiteli yeni bir fakülte binası yapılması konusunda mutabakata varıldığı duyurulmuştu.

Başkan Çetinkaya o gün yaptığı açıklamada, fakültenin sadece bir eğitim kurumu değil, Karabük’e ekonomik ve sosyal canlılık katacak bir merkez olacağını söylemişti.

SİYASİLERDEN DE SESSİZLİK

Proje duyurulduğunda Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt da desteklerini açıklamıştı. Ancak bugün gelinen noktada, bu isimlerden de yeni bir açıklama gelmiş değil. Diğer yandan Karabük’te Üniversite–Belediye iş birliğiyle başlatılan bu önemli girişim, şimdilik sadece bir “Niyet beyanı” olarak kalmış durumda. Şehir, artık net tarihli, bütçesi ve yeri belli bir icraat görmek istiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin