Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
11 Ekim, 2018 09:29 tarihinde yayınlandı
0

Kilosu 30 bin TL olan safranda hasat başladı 

Kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan dünyanın en pahalı bitkisi olan safran hasadı bu yıl erken başladı.
Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılan safranın bu yıl kilosu 30 bin TL’den satışa çıkacak.
Safranbolu’da ekimi, ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında yapılan ve bu yıl 20 gün erken çiçek vermeye başlayan safranın hasadında geçen yıla oranla artış olmasından dolayı üreticinin yüzü gülüyor.
Safranbolu’nun Yukarı Çiftlik köyünde Safran üreticisi Mustafa Turhan, safran çiçeğinin bu yıl iklim değişikliğinden dolayı 20 gün erken açtığını söyledi.
Üretimin geçen yıla göre daha iyi olduğunu kaydeden Turhan, “Bir ay boyunca hasadımız var. Sabah yağışlıydı, sabah biraz ıslanması iyi oluyor. O zaman çiçek daha fazla açıyor. 15 dönüm alanda bu yıl geçen yıla oranla daha fazla üretim bekliyoruz. Hasadımız her yıl bir ay sürerdi, bu yıl kar yağmazsa 1.5 ay sürer” dedi.
Satışların iyi olduğunu da aktaran Turhan, şöyle konuştu: “Safran ne kadar çok olursa o kadar çok müşterisi var. Yeni ürünümüze biraz zam yapmayı düşünüyoruz. İşçi ücretlerinde fark var, giderlerimiz de az bir artma var. Bu sene 30 bin TL’den satmayı planlıyoruz” diye konuştu.
“Yarım kilo 80 bin çiçekten elde ediliyor”
Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten yani bir futbol sahası büyüklükteki araziden 20 gün gece gündüz çalışılarak üretiliyor. Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkileri topluyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonuda otomobil direge carpti 3 yarali 1XZKzseQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2026 20:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’da otomobil direğe çarptı: 3 yaralı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde otomobilin direğe çarpması neticesinde meydana gelen kazada 3 kişi yaralandı.

Kaza, İnebolu ilçesi Kuzluk köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Muzaffer B. yönetimindeki 81 BV 377 plakalı Kia marka otomobil virajı alamayarak elektrik diğerine çarptı. Kazada sürücü ile araçta bulunan Emine B. ve Fatma B. yaralandı. Kazayı gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, İnebolu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Araçta bulunan vatandaşların bayram tatili için köye geldikleri öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin