Ahmet
•Kul hakkı kul hakkı diye bagirirlar onlar kul hakkı yerken kul hakkı olmaz hakkımız haram olsun bedava gelen eti tavuğu ürünleri parayla satar cemaatler


Cemaatler tarafından her yıl belirli dönemlerde geniş alanlarda kurulan adeta semt pazarlarını andıran Kermeslere esnaflar tepki gösterdi. 100. Yıl Mahallesinde bir Tarikat tarafından açılan ve döner ekmekten gözlemeye kadar her tür yiyecek, içecek ve giyimin satışa sunulduğu Kermes esnafların işini olumsuz etkilerken, esnaflar “bu kermeslerin takipçisi kim diyerek” tepkilerini dile getirdiler.
Öğrencilerin yoğun bulunduğu 100. Yıl Mahallesinde öğrencilere yönelik iş yapan ve sadece öğrencilerin yoğun olduğu sezonda iş yapan esnaflar, tarikatların amaçları dışına çıkarak kermeslerle rant sağladıklarını, esnafın hakkına girdiklerini ifade ettiler.
Görüşlerini aktaran esnaflar, “Biz kira veriyoruz, vergi veriyoruz. Her şeyin yasal prosüdürdlere uyması için çabalıyoruz. İşlerin hayli durduğu bu dönemde nafakamızı çıkarmaya çalışıyoruz. Ama bu kermesler önce üç günlüğüne açılıyor, sonra 10 gün 15 gün kalkmıyor. Vergi vb giderleri olmadığı için döner ekmek başta olmak üzere her şeyi maliyetinin çok altında satıyorlar. Kaç gündür iş yapamıyoruz, sinek avlıyoruz. Bu kul hakkı değil mi? Bizim çocuklarımızın nafkasından çalmıyorlar mı? Burada her tür yiyecek satılıyor, bunları kim denetliyor. Kermeslerde eskiden el emeği göz nuru ürünler satılırdı. Şimdi amacını aştı. Kermeslere karşı değiliz. Ama bunları maksadını aştı lokanta ve halk pazarı gibiler. Bunlara bir denetim ve statü getirilmeli. Karabük’te birçok cemaat var. Yaz boyu kermes yaparak esnafın hakkına giriyorlar kimsenin sesi çıkmıyor.” diye konuştular.
Diğer yandan Karabük Kent meydanında da açılacak olan kermes için hazırlıklar sürüyor.
Karabük’te etkili olan sağanak yağış sağanak yağış sonrası cadde, sokak ve kara yolları sular altında kaldı
Karabük’te etkili olan şiddetli sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Yaklaşık 20 dakika içerisinde metrekareye 40 kilogram yağışın düştüğü kentte cadde ve sokaklar göle dönerken, birçok araç yollarda mahsur kaldı. Ani bastıran sağanak nedeniyle yaşam durma noktasına geldi.
Kent merkezinde etkisini kısa sürede artıran yağış, özellikle altyapının yetersiz kaldığı bölgelerde su baskınlarına neden oldu. Ana arterlerde biriken yağmur suları nedeniyle sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekti. Bazı araçlar su seviyesinin yükselmesiyle tamamen yolda kaldı, vatandaşlar ise kendi imkanlarıyla araçlarını kurtarmaya çalıştı.
Şiddetli yağışın en fazla etkilediği bölgelerde çok sayıda ev, iş yeri ve bodrum katını su bastı. Esnaf dükkanlarına dolan suları tahliye etmeye çalıştığı gözlendi. İhbarlar üzerine AFAD, belediye ekipleri ve itfaiye personeli kent genelinde alarma geçti. Ekipler su baskınlarının yaşandığı bölgelerde tahliye çalışmalarına başlarken, tıkanan mazgalların açılması için yoğun mesai harcadı.
Meteoroloji yetkilileri ise yağışların aralıklarla devam edebileceği uyarısında bulundu. Vatandaşlardan ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı dikkatli olmaları istendi.
Öte yandan etkili olan sağanak ve yamaçlardan gelen sel suları nedeniyle Karabük–Ovacık Karayolu ulaşıma kapandı. Bölgeye sevk edilen karayolları ve belediye ekipleri yolu yeniden ulaşıma açabilmek için çalışma başlattı.
Ahmet
•Kul hakkı kul hakkı diye bagirirlar onlar kul hakkı yerken kul hakkı olmaz hakkımız haram olsun bedava gelen eti tavuğu ürünleri parayla satar cemaatler