Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
22 Nisan, 2019 14:28 tarihinde yayınlandı
0

Keneye Karşı Dikkat

KKKA Vakaların görülmeye başlaması ile Tarım İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tüm tedbirleri aldı

                        

           

Konuyla ilgili vatandaşları uyarmak ve alınacak tedbirler ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklama şöyle: “Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte İlimizde KKKA vakalarının görülmeye başlaması ve iki vatandaşımızın bu sebeple hayatını kaybetmesi nedeniyle daha önce yapılan bilgilendirmelerin tekrar hatırlatılması ihtiyacı doğmuştur.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizde ve dünyada bu hastalığı taşıyan hyalomma marginatum    cinsi kenelerden bulaşan viral bir hastalıktır.

Hastalık; virüsü taşıyan kenelerin ısırması, bu keneleri çıkarırken çıplak elle kenenin patlatılması, hastalık taşıyan kenelerin yapışmış olduğu hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarıyla direkt temas sonucu bulaşır. Ayrıca hasta kişilerin kanıyla veya vücut sıvılarıyla temas edilmesi sonucu da bulaşır. Hastalık hava yolu ile bulaşmaz.

Hastalıktan korunmak için;

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli,

Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renk kıyafetler tercih edilmeli,

Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalı,

Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudun ve elbiselerin her yerine dikkatlice bakılmalı,

Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil kontrol edilmeli veya ettirilmeli,

Çocukların vücutları da mutlaka kene yönünden kontrol edilmeli,

Vücuda tutulan keneyi çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkarılmalı, çıkartılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen hususlara daha fazla dikkat etmeleri gereklidir.

Bilinmelidir ki vücuda tutunan kene ne kadar kısa sürede fark edilir ve erken dönemde çıkartılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Üzerinden kene çıkartılmış olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tam kan sayımı yaptırmaları, 10 gün süreyle kendilerini takip etmeleri; ateş, halsizlik, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi şikayetlerden herhangi birinin görülmesi halinde tekrar en yakın sağlık kuruluşuna ya da bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekmektedir.İlimizde Sağlık Müdürlüğü ve Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili eğitim ve yayım çalışmaları yapılmaktadır.  Ayrıca Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından il genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ektoparaziter ilaçlar ile ilaçlanması tamamlanmış ve süreç takip edilmektedir”

Bizi sosyal medyadan takip edin
rizede yayla yollarinda kar temizleme calismasi suruyor r7nEsna5
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Mayıs, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Rize’de yayla yollarında kar temizleme çalışması sürüyor

Rize genelinde yaz aylarında ciddi turizm hareketliliği olan yüksek rakımlı yayla yollarını kardan ulaşıma açmak için çalışmalar sürüyor.

Özellikle Çamlıhemşin ilçesine bağlı Sal ve Pokut yaylaları, İkizdere ilçesinde Demirkapı ve Homeze yaylaları, Ardeşen ilçesinde Siprona Yaylası, Fındıklı ilçesinde Sultandağı Yaylası ile Hemşin ilçesine bağlı Gito ve Badara yaylalarında yürütülen çalışmalar kapsamında, yolların ulaşıma açık tutulması için yoğun çaba harcanıyor.

Bölgede Rize İl Özel İdaresi tarafından sürdürülen karla mücadele faaliyetleri 7 iş makinesi ve 14 personel ile devam ediyor. Ekipler, yaylalara ulaşım için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin