Reklam
Reklam
kedi tirmalamasi goz enfeksiyonuna neden olabilir djVTupb6
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0

‘Kedi tırmalaması göz enfeksiyonuna neden olabilir’

Kedi tırmığı sonucunda yaşanan göz hastalığından bahseden Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Serdar İlgüy, “Kedi tırmığı hastalığı, bartonella henselae isimli bakterinin neden olduğu bir zoonotik enfeksiyon hastalığıdır. Kediler bu bakteriyi ekseriyetle pireler aracılığıyla alır ve ekseriyetle rastgele bir belirti göstermeden taşıyabilirler. İnsanlara enfekte bir kedinin tırmalaması, ısırması yahut tükürüğünün açık bir yarayla teması sonucu olur” dedi.

Liv Hospital Samsun Göz Sıhhati ve Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Serdar İlgüy, kedi tırmığı sonucu yaşanan göz hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Kedi tırmığı hastalığının, bartonella henselae isimli bakterinin neden olduğu bir zoonotik enfeksiyon hastalığı olduğunu lisana getiren Opr. Dr. İlgüy, “Kediler bu bakteriyi ekseriyetle pireler aracılığıyla alır ve çoklukla rastgele bir belirti göstermeden taşıyabilirler. İnsanlara enfekte bir kedinin tırmalaması, ısırması yahut tükürüğünün açık bir yarayla teması sonucu bulaşır” diye konuştu.

“Tırmık ve ısırık bölgesinde kızarıklık görülebilir”

Görülebilecek belirtilere değinen Opr. Dr. İlgüy, “Enfeksiyon genellikle tırmalama yahut ısırma olayından birkaç gün ila birkaç hafta sonra belirti göstermeye başlar. Belirtiler şu biçimdedir: Lokal tepki; tırmık yahut ısırık bölgesinde kızarıklık, şişlik, küçük kabarcıklar ve hafif ağrı. Lenfadenopati; tırmalanan bölgenin yakınındaki lenf bezlerinde, çoklukla koltuk altı, boyun yahut kasık bölgesinde, şişlik ve ağrı. Sistemik semptomlar; hafif ateş, baş ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı ve genel kırgınlık üzere grip gibisi belirtiler” halinde konuştu.

“Ciddi kompilasyonlara neden olabilir”

Kedi tırmığı hastalığı az de olsa göz tutulumuna ve öteki önemli komplikasyonlara neden olabilir. Opr. Dr. İlgüy, oluşabilecek komplikasyonları şöyle sıraladı:

“Nöroretinit: Optik hudut ve retinada iltihaplanma, görme kaybına yol açabilir. Granülomatöz konjonktivit: Gözün konjonktiva katmanında granülom oluşumu ile karakterizedir. Eksudatif retina dekolmanı, endoftalmi. Hepatosplenomegali: Karaciğer ve dalak büyümesi. Ensefalopati: Beyin işlevlerinde bozulma.”

“Tanı ve tedavi süreci”

Tanı ve tedavi sürecini anlatan Opr. Dr. İlgüy, “Kedi tırmığı hastalığının tanısı, klinik belirtiler ve laboratuvar testlerinin birleşimi ile konur. Lenf bezlerinin biyopsisi, serolojik testler ve PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testleri teşhiste yardımcı olabilir. Hafif hadiseler ekseriyetle tabiatıyla düzelir ve spesifik bir tedavi gerektirmez. Lakin daha önemli olaylarda, bilhassa göz yahut nörolojik tutulum üzere komplikasyonlar geliştiğinde, antibiyotik tedavisi önerilir. Antibiyotik tedavisi enfeksiyonun mühletini kısaltabilir ve komplikasyonları önleyebilir” bilgilerini verdi.

“Alınabilecek önlemler”

Op. Dr. İlgüy, korunma yöntemlerini ise şu formda sıraladı:

“Kedilerle oynarken dikkatli olmak ve tırmalama yahut ısırmalardan kaçınmak. Tırmık yahut ısırık durumunda yarayı çabucak sabun ve su ile temizlemek. Kedilerin pire denetimini sağlamak.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
huzurevinde cikan yangin kontrol altina alindi E3hfheUk
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Mayıs, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Huzurevinde çıkan yangın kontrol altına alındı

Düzce’de Kızılay Huzurevinde asansörden kaynaklı çıkan yangın kontrol altına alındı. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, “Çok şükür bir problem yaşanmadı. Yaşlılarımızın tahliyesini yaptık. Bir kısmı ilçe devlet hastanemize bir kısmı ise Karayolları misafirhanesine gönderildi” ifadelerini kullandı.

Yangın, gece saatlerinde Kaynaşlı‘da bulunan Kızılay Akçakoca Huzurevi’nde meydana geldi. Alınan bilgilere göre asansör akülerinin bulunduğu bölgede belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Dumanların sardığı binayı fark eden personeller durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Düzce Belediyesi’nden 6, Kaynaşlı Belediyesi’nden ise 2 itfaiye aracı kısa süre içerisinde bölgeye sevk edildi. Olay yerine ulaşan ekipler 25’i yatalak 54 huzurevi Sakinini bulunduğu yerden çıkararak bina dışına tahliye etti. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal, Kızılay Batı Karadeniz Afet Depo Müdürü İsmail Hakkı Duru ve ilgili kurum amirleri bölgeye gelerek yangın hakkında bilgiler alırken, tahliye edilen vatandaşlarla da bir araya geldi.

“Çok şükür bir problem yaşanmadı”

Yangın ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, “Bu gece 01.00 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezimize düşen ihbar ile Düzce Belediyesi’nden 6 itfaiye aracı, Kaynaşlı Belediyesi’nden 2 itfaiye aracı yangına müdahale etmiş olup, çok şükür ki yaşlılarımızla ilgili bir problem yaşanmamıştır. Kaynaşlı Kızılay Huzurevinde hali hazırda 59 misafirimiz var. 5’i izinde olup 54 yaşlımız ilçe devlet hastanemiz, karayollarına ait kamu misafirhanesinde bu gece misafir kalacaklardır. Geçmiş olsun diyoruz. İtfaiye ekiplerinin aktardığı kadarıyla yangının çıkış nedeni asansörden kaynaklı olduğunu ifade etmekteler. Yaşlılarımız tahliyesi noktasında emniyetimiz, jandarmamız, Kaynaşlı Belediye personelimiz, sağlık teşkilatımız ve Kızılay personelimiz birlikte yardımcı oldular” dedi.

Tahliye edilen 54 kişiden 25’i Kaynaşlı Devlet Hastanesi’ne gönderilirken kalan yaşlılar ise Karayolları Misafirhanesi gönderildi. Huzur evinde yangın kontrol altına alınırken, dumanın tahliye çalışmalarına başlandı.

Konu ile ilgili ise inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin