KDZ. Ereğli’de Çini Ve Seramik Sanatı Yaşatılmaya Çalışılıyor

Karabük Postası tarafından
19 Mayıs, 2014 07:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0
ZONGULDAK ’ın Ereğli ilçesinde 2007 yılında kurulan Kaşi Seramik Atölyesi’nde çini ve seramik sanatı kurslarında öğrenciler yetiştiriliyor. Kdz. Ereğli’de 2007 yılında 250 metrekare alanda kurulan seramik atölyesinde seramik ve çini sanatı yaşatılmaya çalıyor. Çini İşleme Ustası Sümeyra Bilgin Gündoğdu, 3,5 yıldır çalıştığı atölyede kurslar düzenleyerek yeni öğrenciler yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. İznik Meslek Yüksek Okulu Çini İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Kdz. Ereğli’de 2007 yılında kurulan Kaşi Seramik Atölyesi’nde çalışmaya başladığını anlatan Sümeyra Bilgin Gündoğdu, ilçeye böyle bir atölye kazandıran firma sahipleri İş Adamı Semih Çolak ile Hasan Ali Teberoğlu’na teşekkür etti. BÖLGENİN TEK SERAMİK VE ÇİNİ ATÖLYESİ Kaşi Seramik’in bölgede ki tek seramik ve çini işleme atölyesi olduğunu belirten Gündoğdu “ Kaşi Seramik 2007 yılında kuruldu. Atölye de seramikçi, alçı işi yapan ve toprakla uğraşan birçok kişi çalışmış. 3,5 yıl önce benimle tanıştılar ve burada çalışmaya başladım. Ben kendim çini işleme ustasıyım. İznik Meslek Yüksek Okulu Çini İşleme Bölümü mezunuyum. Benimle tanıştılar. Birlikte 3,5 senedir çalışıyoruz. Hem seramik çalışmalarımız hem de çini çalışmalarımız söz konusu. Ama son dönemde daha çok çiniye ağırlık verdik. Çünkü çini son zamanlarda yükselişe geçmiş geleneksel el sanatlarından bir tanesi. Kdz. Ereğli’de bu faaliyeti sürdürüyoruz. Bölgemizin tek seramik atölyesi. 250 metre karelik bir atölyemiz var. İçerisinde fırınımız, çamur karma makinelerimiz, alçı tezgâhlarımız bulunuyor” dedi. “DEKORATİF PARÇALAR YAPIYORUZ” Ofis olarak kullandıkları alanda bir aydır kurs vermeye başladıklarını ve kurslara talebin fazla olmasına rağmen yerin darlığı sebebiyle şu anda 3 öğrenci ile devam ettiklerini dile getiren Çini İşleme Ustası Sümeyra Bilgin Gündoğdu, kurslarda öğrencilere çini sanatının nasıl yapıldığına yönelik bilgiler verip çiniler üzerine çalışma yaptırdığını ifade etti. Kurslarda çıkarttıkları formlar üzerinde daha çok öğrencilerin ellerinin sitiline yada zevkine göre modeller üzerinde pratik çalışmalar yaptıklarını anlatan Gündoğdu, ortaya çıkarttıkları eserlerin tabaklar, vazolar, küpler, kül tabloları, duvar panoları gibi daha çok dekoratif amaçlı süs eşyaları olduğunu söyledi. Ortaya çıkarttıkları seramik ve çini eserlerini İstanbul ve İznik’teki mağazalar ile bölgede kendilerini tanıyan insanlara sattıklarını belirten Gündoğdu, ayrıca Kaşi Seramik firmasına ait internet sitesi üzerinden de satış yaptıklarını belirtti.

Safranbolu’da Arnavut Kaldırımlar Gün Yüzüne Çıkmaya Başladı

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
31 Ocak, 2025 15:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu Belediyesi, Tarihi Çarşı’nın en önemli noktalarından biri olan Manifaturacılar Çarşısı’nda başlattığı yağmur suyu drenajı ve restorasyon çalışmalarıyla bölgenin tarihi dokusunu yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Daha önce parke taşlarla kaplanan ve betonla örtülen yolların altında kalan tarihi Arnavut kaldırımları, yapılan temizlik çalışmalarıyla ortaya çıkmaya başladı.

Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu üyeleri Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Dr. Mithat Özgen, Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Nilüfer Babacan, Şeref Kaya, Muammer Koyuncu ve Arzunur Bulut, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ile birlikte, ortaya çıkarılan özgün sokak kaplamasında restorasyon ve tamamlama yapılmak suretiyle tarihi dokunun ortaya çıkacağı Manifaturacılar Çarşısı’nda incelemelerde bulundu. Kurul üyeleri, çalışmalar tamamlandığında bölgenin tarihine uygun, ziyaretçilerin hayran kalacağı ve fotoğraf çektirmek için akın edeceği bir alan olacağını vurguladı.

Esnafların mağdur olmaması için Safranbolu Belediyesi, Panayır Evleri’ni geçici olarak ücretsiz tahsis etti. Dükkan sahipleri ise yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Dönüşümüz muhteşem olacak, sokağımız çok güzel olacak, artık dükkanlarımıza su girmeyecek ve tarihi doku ortaya çıkacak” sözleriyle heyecanlarını paylaştı. Tarihi dokunun korunması ve modern altyapıyla desteklenmesi amacıyla yürütülen çalışmalara titizlikle devam ediliyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.