KDV Düştü, Fiyatlar Arttı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
31 Mart, 2022 08:37 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 30.03.2022 19:38
0
0

KDV Düştü, Fiyatlar Arttı

Hükümet tarafından gıdadan sonra temel ihtiyaç ürünlerinde yaptığı KDV indirimi fırsatçıları yeniden harekete geçirdi. Gıda da yapılan KDV indiriminden sonra yaşanan fiyat artışlarının temel ihtiyaç ürünlerinde yapılan KDV indirimim ardından yeniden yaşanmaya başladığı gözlendi.

Temel ihtiyaç ürünlerinde yapılan KDV indiriminin yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Nisan öncesi  incelenen ürünlerin birçoğunda özellikle son iki-üç gün içinde fiyatlar tırmanmış durumda. Örneğin 27 Mart’ta 11.75 TL’den satılan kadın pedi  12.75 liraya yükseldi. 2.5 kg’lık sıvı bulaşık deterjanı 27 Mart’ta 25 TL’den satılırken, fiyat 39.90 TL’ye çıktı.

21’li 6 paket bebek bezi 26 Mart’ta 219.9 liradan satılırken, bu ürün 289 TL’den satışa konuldu. 3 katlı 32’li tuvalet kağıdı 109.80 TL’den satılırken, aynı ürünün fiyatı  118.80 liraya çıktı. Yine farklı bir markanın 3 katlı 32’li tuvalet kağıdı 94.95 TL’den satılırken, bu ürünün fiyatı 97.90 liraya yükseldi. 73.15 lira olan 12’li tuvalet kağıdı 79.90 TL’ye çıktı.

Bazı ürünlerde ise fiyatlar ikiye hatta üçe katladı. Örneğin, 400 ml’lik bir şampuan 17.10 TL iken, iki kattan fazla artarak 46.23 liraya yükseldi. 5 litrelik bir çamaşır suyu 25 Mart’ta 28.59 TL’den satılırken, 59 TL’ye, ardından 77.89 TL’ye çıktı. 200 gram 4’lü sabun 28.50 liradan satılırken, 46.90 TL’ye, daha sonra  ise 53.25 TL’ye yükseldi.

Bilindiği gibi temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirileceği açıklandıktan sonra da fırsatçılar ortaya çıkmıştı. İndirim öncesinde fiyatlar artırılmış, KDV indirimleri artan fiyatlar üzerinden yapılmıştı.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, KDV indirimi açıklanmasının ardından yapılan her türlü fiyat artışının kötü niyetli olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız bu vurguncu zihni hem bakanlığa şikâyet etmeli hem de sosyal medyada afişe etmeli” dedi.

Stokçuluk yapanlara karşılık cezaların arttığını hatırlatan Ağaoğlu, “Ancak hâlâ yeterli değil. Hapis cezası asla paraya çevrilmemeli. Bu konuda düzenleme şart. Ayrıca mağaza kapatma cezası gelmeli. Ve bu mağazanın neden kapatıldığı da afişe edilmeli” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kuzkadan istanbuldaki is insanlarina yerel kalkinma hamlesi bilgilendirmesi OXbxqeLO
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

KUZKA’dan İstanbul’daki iş insanlarına yerel kalkınma hamlesi bilgilendirmesi

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından İstanbul’daki iş insanlarını Kastamonu’da yatırım yapmaya teşvik etmek amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında İstanbul’a çıkarma yapan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), iş insanlarını Kastamonu’da yatırıma teşvik etmek amacıyla Kastamonulu Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD) üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. KASİAD Başkanı Ayhan Aslan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, KUZKA tarafından TR82 Bölgesi’nde uygulanan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile Kastamonu’ya yönelik sunulan yatırım fırsatları ve destek unsurları ele alındı.

Kastamonulu iş insanlarına yatırım daveti

Yönetim kurulu üyeleri ve dernek başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda, KUZKA Genel Sekreteri Mehmet Akif Eraslan ve Kastamonu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Özgür Yücel Yakar tarafından KASİAD üyesi iş insanlarına yönelik bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. KUZKA Genel Sekreteri Eraslan, ajansın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vererek, Kastamonu başta olmak üzere bölgeye yapılacak yatırımlar konusunda iş dünyasıyla sürekli iletişim halinde olduklarını ve yatırım yapmak isteyen iş insanlarına yönelik gereken her türlü desteğin sağlanacağını ifade etti.

Toplantıda, Özgür Yücel Yakar da Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında Kastamonu için belirlenen öncelikli yatırım alanları, faydalanılabilecek destek unsurları ve başvuru süreçleri hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Sunumda, Kastamonu ili özelinde, doğa temelli turizm yatırımları, entegre mermer işleme ve mermerden katma değerli ürünler üretimi, tarımsal ürünlerden katma değerli ürün üretimi ve ağaç ve orman ürünlerinden katma değerli ürün üretimi konularında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara sunulacak desteklere ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile girişimcilere, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, 8 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi sağlanacağı belirtildi. Söz konusu destek unsurlarına ek olarak girişimcilere yatırım tutarının yüzde 15’i ve 301 milyon TL’ye kadar nakdi destek ya da yatırım tutarının yüzde 20’si ve 301 milyon TL’ye kadar faiz/kar payı desteği verileceği ifadele edildi.

Toplantı, programa ilişkin KASİAD üyelerinin sorularının yanıtlanması, görüş ve değerlendirmelerle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin