KBÜ’lü öğrencilerin TUSAŞ başarısı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Kasım, 2024 14:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ’lü öğrencilerin TUSAŞ başarısı

 Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin “Talaşlı İmalat Parçalarında Malzeme Haddeleme Yönüne Bağlı Olarak Residual Stress'lerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı projesi, TUSAŞ Lift-Up Programı bünyesinde yürütülmeye hak kazandı.

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, yenilikçi projeleriyle ulusal çapta önemli bir başarıya imza attı. Öğrenciler Utku Kaan Zabun, Eray Örskaya ve Burak Cesuroğlu tarafından, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal’ın danışmanlığında geliştirilen “Talaşlı İmalat Parçalarında Malzeme Haddeleme Yönüne Bağlı Olarak Residual Stress'lerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı proje, TUSAŞ Lift-Up Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Programı bünyesinde kabul edildi.


Talaşlı imalat süreçlerinde ortaya çıkan ve parça kalitesini etkileyen residual stress seviyelerini düşürmeye yönelik yenilikçi bir çözüm sunan projede malzeme haddeleme yönünün residual stress üzerindeki etkisi araştırılarak, talaşlı imalat işlemlerinde NC programlarının optimize edilmesi hedefleniyor. Bu sayede, üretim sürecinde kalite ve dayanıklılık artarken, maliyet ve üretim süresi azalıyor.


Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal, “Her sene TUSAŞ, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik çok sayıda proje çağrısına çıkmakta. Bu proje çağrılarına 100’den fazla üniversitede yaklaşık olarak 500-600'den fazla öğrenci başvurmakta. Bizim öğrenci arkadaşlarımız da bu proje çağrılarından bir tanesine kabul aldılar ve bir sene boyunca TUSAŞ ile beraber Karabük Üniversitesi olarak bu projenin yürütülmesinde yer alacaklar. Proje havacılık alanında kritik malzemelerin ömürlerinin arttırılmasına yönelik kapsamlı bir proje. O nedenle Karabük Üniversitesi olarak TUSAŞ'ın bu çağrılarında yer almamızdan dolayı biz çok mutluyuz. Aynı zamanda bu LIFT-UP projesi Karabük Üniversitesinde ilk olma hüviyeti taşıyor” dedi.


Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Utkukaan Zabun, TUSAŞ’ın düzenlediği sanayi bazlı bitirme projesi programında ekip olarak yer aldıkları için mutluluk duyduklarını belirtti.


“Havacılıkta önemli ölçüde kullanılan alüminyum parçaların üzerinde talaşlı imalatlar sonrası Residual Stress, yani kalıntı birikimleri oluşuyor” diyen Zabun, “Kalıntı streslerin giderilebilmesi ve azaltılması için de yenilikçi NC programlama optimizasyonları ve halef işlemler uygulanacaktır. Kalıntı stres gerilimlerinin kontrol edilmesi, parça maliyeti avantajı, parça ömrü havacılıktaki güvenlik konularında önemli bir kritik noktaya sahiptir” ifadelerini kullandı.

KARABÜK BASINI CANDIR
blank
Mustafa AKAY tarafından
19 Aralık, 2024 10:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KARABÜK BASINI CANDIR

MUSTAFA AKAY

Yüce Atatürk, " Basın milletin ortak sesidir. Basın milleti aydınlatmada, muhtaç olduğu fikri vermede, başlı başına bir kuvvettir. Bir rehber, bir okuldur" diyor.
Uzak öngörüsü ile de ekliyor. " Basın özgürlüğünden doğan sakıncaların giderilmesi de yine basın özgürlüğüdür"
Karabük Basınının bu doğrultuda olmasının sevinci içinde bu yazıyı kaleme alıyorum.
Bilindiği gibi bölgemizin Yenice'sinde altı yedi yıl önce çevre sorunları yaşandı. Bunlardan birisi Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Yenice Ormanları’nda kurulması diğeri de Şeker denilen doğa harikasına HES yapılmasıydı.
Yenice, bu iki belayı Karabük Basını’nın korkunç desteğiyle alt etmesini başardı. Bir ağaç kesilmesin diye inşaatı kaydıran Atatürk'ün anlamlı davranışını Karabük Basını ağaçlar kesilmesin diye sonuna kadar savundu.
Şimdilerde de bölgemizde, korkunç bir çevre sorunu yaşanıyor. Daha önce de yazdığımız gibi Gerede'deki sanayi bölgesindeki deri fabrikalarının ve diğer tesislerin atıkları akarsuya atılıyor. Köroğlu Dağları’ndan çıkan bu akarsu, Gerede, Çerkeş, Eskipazar, Karabük, Yenice, Gökçebey ve Çaycuma sınırlarından geçerek Filyos'ta denize dökülüyor.
Kocaman bir coğrafya, çevre kirliliğiyle karşı karşıya. Su, toprak, hava kirliliği halk ve hayvan sağlığını tehdit ediyor. Tarımı olumsuz etkiliyor.
Mehmet Emin Aslan önderliğinde duyarlı insanlar ve yurtsever grup, bu vahşete karşı bir platform çevresinde örgütlendiler. Adına da " Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu" dediler. Çeşitli etkinlikler ve eylemlerle soruna dikkat çekmek istiyorlar. Bıkmıyorlar, yılmıyorlar, oradan oraya koşuyorlar. Bakanlıklara, valiliklere, bürokrasiye gidiyorlar. Yazıyorlar, çiziyorlar. Köylüyle yan yana geliyorlar. Seslerini duyurmak için çalmadık kapı bırakmıyorlar. Olayı yerel ve ulusal basına da taşıyorlar.
Geçtiğimiz cumartesi günü de Karabük Basını ile bir araya geldi, GEÇTAP Platformu. Olayı baştan sona görsellerle de destekleyerek anlattı ve basından destek istedi. Bu toplantıda, neler olup bittiğini tüm ayrıntılarıyla gazeteleremiz, internet sitelerimiz ve televizyonumuz verdiler. Biz, sadece çarpıcı bir örneği yazmakla yetineceğiz. Toplantıda, konuşan Gerede'nin Akçeşehir Köyü’nden Mustafa Halıcı, " Zehirleniyruz, sesimizi duyan yok. Tarım yapamıyoruz nefes almıyoruz, hayvan bakamıyoruz. Şu gördüğünüz şişenin kapağını açsam, kokudan duramazsınız. Biz, kafayı çizdik. Böyle giderse, Külliye önünde, kendimizi yakacağız." diyerek feryat etti.
İşte Karabük Basını göğüs kabartacak bir şekilde bu etkinliği başından sonuna izledi. Kamu yararını ilgilendiren, halkı bilgilendirme sorumluluğunu tam anlamıyla yerine getirdi.
Karabük Basını bu vahşet karşısında halktan yana saf tuttu. İsimlerini teker teker yazamıyoruz ama hepsini yürekten kutluyoruz. Karabük Basını candır dedik bu sorumlulukları üstlendikleri için.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.