Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün sürecek olan KBÜFEST “81 il Karabük’te buluşuyor” etkinliği başladı. Türkiye’nin kültürel zenginlik ve çeşitliliğini ortaya koyacak KBÜFEST’te 81 ilin stantları açılarak illerin tanıtımı yapıldı. Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar ile Türkiye'nin kültürel zenginliği ve çeşitliliği ortaya koyuldu.
Açılışta konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye'nin 81 ili ve bu illere bağlı 922 ilçesiyle Türk kültürünü, değerlerini, maddi ve manevi kimliği yaşamayı, yaşatmayı ve tanıtmayı amaçlayan bir programla bir araya geldiklerini ifade etti.
KBÜFEST'in Karabük Üniversitesi öğrencileri, akademisyenleri ve idari personelin katkılarıyla 81 ilin tanıtımını amaçladığına dikkat çeken Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak bir çalışma içindeyiz. Bu çalışmada ana noktamız Türkiye, Anadolu. İkinci ana noktamız ise bir pergelin 2 dairesi gibi bütün dünyayı oluşturmaktadır. Bütün dünyayı Türkiye gözüyle, Türkiye perspektifiyle anlamlandırmak, yeniden tasarlamak, geleceği inşa etmek amacıyla bilimin ve gençliğin gücünü Türkiye Yüzyılı'nda birleştirme amacını taşıyoruz. Bu konuda önemli adımlar atıyoruz. İşte KBÜFEST de bugünden itibaren geleneksel hale getireceğimiz bilimin ve gençliğin gücünü birleştirecek bir organizasyon olarak hayata geçirilecektir. " dedi.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık'ın konuşmanın ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Daha sonra protokol üyeleri ve katılımcılar, Teknoloji Fakültesi önündeki etkinlikte 81 il tanıtım ve öğrenci kulüpleri stantlarını gezdi. 22 Mayıs tarihinde sona erecek olan KBÜFEST'te çeşitli sergiler, sanat etkinlikleri, konserler, yöresel gösteriler, halk oyunları ve yöresel lezzetler sergilenecek
Festivalin açılışına, Vali Yardımcısı Erol Özkan, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Eflani Belediye Başkanı Hüsnü Akın, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali hasan Köse, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt, kurum müdürleri ve ilgililer katıldı.
Cittaslow Türkiye Ulusal Ağ Toplantısı’na Safranbolu Belediye Başkanlığı ev sahipliği yaptı.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu, Türkiye genelinden 40 belediyeyi ağırlayarak, Cittaslow Türkiye Ulusal Ağ Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Uluslararası Cittaslow Ağı Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek olmak üzere çok sayıda belediye başkanı, teknik koordinatör ve uzman katıldı.
Uluslararası Cittaslow Ağı Genel Başkan Yardımcısı Muhittin Böcek, Safranbolu Hilton Garden’da düzenlenen basın toplantısında şunları kaydetti: “Türkiye'nin güzel illerinden Karabük’ün Safranbolu ilçesindeyiz. Kıymetli Başkanım Elif Köse'nin şahsında bütün çalışma arkadaşlarına öncelikle teşekkür ediyorum. UNESCO Dünya Mirası şehrimiz Safranbolu'da olmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Cittaslow üyesi belediye başkanlarımız, belediye başkan vekillerimiz ve tüm çalışma arkadaşlarımızla beraber bugün buradayız. Dün itibarıyla bize ev sahipliği yaptığı için Elif Köse Başkanıma da teşekkür ediyoruz. Cittaslow tabii ki ulusal bir ağ. Ben 25 Ekim'de de Türkiye Koordinatörüydüm. 25 Ekim'de 33 ülke, 303 belediyeydi. O zaman şimdi 305 oldu; belediye sayımız 305. Bu belediyeler içerisinde genel başkan yardımcılığına atanmıştım. Ülkemin dört bir yanını dolaşmaya çalışıyorum. Aynı zamanda Akdeniz Belediyeler Birliği Turizm Birliği Başkanıyım. Bütün bunları ulusal ve uluslararası yaptığımız çalışmalarımızla, sakin şehirlerimize adı üstünde böylesi güzel bir ağda insanlarımızın geleceği için, şehirlerimizin kültürünü, tarihini, çevreye sahip çıkma düşüncesiyle gerçekleştiriyoruz. Gerçekten katılımları için bütün belde, ilçe belediye başkanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve bunların devamını diliyorum. Ülkemizin dört bir yanında tarihe, kültüre sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise şunlara değindi: “Hem uluslararası komitenin genel başkan yardımcısı hem de Türkiye Komite Başkanımız, aynı zamanda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu programa katkılarından dolayı, Safranbolu’ya gelip tüm ekibe önderlik yaptığından dolayı öncelikle çok teşekkür ediyorum. Bizim Cittaslow ağına dahil olmamız aslında Safranbolu adına çok doğal bir süreçti. O kadar yakışıyor ki sakin şehir olmaya... Safranbolu zaten UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bir markaydı. İkinci bir markamız da Cittaslow ağına dahil olarak oldu.”
Toplantıda, Cittaslow Türkiye’nin güncel gelişmeleri, aday ilçeler süreci, “Cittaslow Fikir Maratonu”, Cittaslow Metropol Antalya uygulamaları ve Safranbolu’nun iyi uygulama örnekleri detaylı şekilde ele alındı. Ayrıca Seferihisar, Gerze ve Arapgir belediyeleri de başarılı uygulamalarını paylaştı. Ardından Cittapro Sertifika Töreni ile uluslararası standartlara uygun sürdürülebilirlik projelerine imza atan belediyelere belgeleri takdim edildi. Katılımcılar, Safranbolu Belediyesi’nin hayata geçirdiği Cittaslow uygulamalarını yerinde inceleyecek. Bağlar, Köyiçi, Hıdırlık Seyir Tepesi, Belediye Üretim Serası ve Tarihi Çarşı gibi durakları içeren teknik inceleme turu ile Safranbolu’nun kültürel mirası ve sürdürülebilir kent modeli gözler önüne serildi.