Reklam
Reklam
kpyeni 15
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
24 Nisan, 2026 15:48 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’den  Yenilikçi Benzen Giderim Projesi

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen proje ile atık biyokütleden geliştirilen karbon malzemeler kullanılarak iç ortam havasındaki benzenin etkin şekilde giderilmesi hedefleniyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen “TÜBİTAK 1002 Atık Biyokütleden Derin Ötektik Çözücüler ile Zenginleştirilmiş Karbon Malzeme Sentezi ve Benzenin Gaz Ortamından Uzaklaştırılmasında Kullanımı” başlıklı araştırma projesi, hava kirliliğinin önemli bileşenlerinden biri olan benzenin giderilmesine yönelik yeni bir yaklaşım sunuyor.

Prof. Dr. Hamiyet Şahin Kol yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede; atık biyokütleden elde edilen karbon bazlı malzemelerin geliştirilmesi ve performanslarının artırılması amaçlanıyor. Bu doğrultuda, baobab meyvesi çekirdeklerinden elde edilen biyokarbonlar, derin ötektik çözücüler ile modifiye edilerek daha yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip malzemeler haline getiriliyor.

Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kuddusi Akalın ve Öğr. Gör. Ayşe Nihan Açıkkapı ile Kastamonu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kaan Işınkaralar’ın araştırmacı olarak yer aldığı; Fatıma Salah Eldın Ibrahim Elhag ve Yahia Bani Hani’nin ise bursiyer olarak katkı sunduğu çalışma, atıkların değerlendirilmesine katkı sağlarken aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir malzeme üretimini destekliyor.

BENZEN KİRLİLİĞİNE KARŞI ETKİN YAKLAŞIM

Sanayi faaliyetleri, araç emisyonları ve sigara dumanı gibi kaynaklardan yayılan benzenin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu biliniyor. Proje kapsamında geliştirilen malzemelerle, benzenin iç ortam havasından etkin şekilde uzaklaştırılması hedefleniyor.

Proje çıktılarının; iç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesi, endüstriyel emisyonların azaltılması ve çevre teknolojilerinin geliştirilmesi gibi alanlarda kullanılabileceği değerlendiriliyor.

BİLİMSEL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KATKI

Karabük Üniversitesinde yürütülen çalışmanın, sürdürülebilir çevre teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sunması bekleniyor. Proje ile atıkların katma değerli çevre teknolojilerine dönüştürülmesi yoluyla daha temiz ve sağlıklı yaşam alanlarına katkı sunulması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
zonguldakta akaryakit istasyonuna dalan otomobil dehset sacti 5i cocuk 6 yarali 6OXKKfZL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Mayıs, 2026 04:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Zonguldak’ta akaryakıt istasyonuna dalan otomobil dehşet saçtı: 5’i çocuk 6 yaralı

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde kontrolden çıkarak akaryakıt istasyonuna dalan otomobil, bankta oturan çocuklara çarptı. Feci kazada 5’i çocuk 6 kişi yaralandı.

Kaza, Alaplı-Ereğli Karayolu Göktepe altı mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Alaplı istikametinden Ereğli yönüne seyir halinde olan H.Y. idaresindeki 67 TL 973 plakalı otomobil, virajda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak takla attı. Metrelerce savrulan otomobil, yol kenarında bulunan bir akaryakıt istasyonuna dalarak önce içerideki başka bir araca, ardından da o esnada istasyonun yakınındaki bankta oturan çocuklara çarptı.

Kazada istasyonun yakınında bulunan bankta oturan G.D., A.D., B.D., Y.S. ve E.A. isimli 5 çocuk ile otomobil sürücüsü H.Y. yaralandı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralanan çocuklardan G.D. ve A.D. isimli kardeşlerin durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

Kazayla ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin