blank
Mustafa Akgün tarafından
20 Mart, 2025 11:39 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

KBÜ’den Tırnak Yeme Sorununa Yapay Zekalı Çözüm

Karabük Üniversitesinde, tırnak yeme alışkanlığını sona erdirmek için yapay zeka destekli yeni bir teknoloji geliştirildi.

Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Eftal Şehirli ve doktora öğrencisi Abdullah Alesmaeil, tırnak yeme alışkanlığını önlemeye yönelik yapay zekâ destekli bir akıllı saat uygulaması geliştirdi.

Sistem, el hareketlerini algılayarak tırnak yeme davranışını tespit ediyor ve kullanıcıyı sesli uyarıyla bilinçlendirerek bu alışkanlığı bırakmasına yardımcı oluyor. Üç aşamalı bir analiz yöntemiyle çalışan uygulama, hareketi %93 doğrulukla belirleyerek yüksek bir başarı oranı sunuyor.

Doç. Dr. Şehirli, sistemin başlangıçta Covid-19 döneminde elin yüzle temasını azaltma amacıyla geliştirildiğini ancak daha sonra tırnak yeme alışkanlığını önlemeye odaklandıklarını belirtti. Geliştirilen sistemin, kullanıcı farkındalığını artırarak alışkanlık değişimine katkı sağlaması hedefleniyor.

Geliştirilen bu yenilikçi teknoloji, alışkanlık kontrolüne yönelik dijital çözümler alanında önemli bir adım olarak görülüyor. Yakın gelecekte, uygulamanın farklı platformlara da taşınarak daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması hedefleniyor. Çalışma, SCI indeksli uluslararası bir dergide makale olarak da yayımlandı. 

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 04:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun’da gasp ettikleri telefonla dudak dolgusu yaptıran 2 kadın yakalandı

Samsun’un Atakum ilçesinde 17 yaşındaki bir kızın cep telefonunu gasp ettikleri iddia edilen 2 kadın şüpheli, polis ekiplerince yakalandı. Şüphelilerin gasp ettikleri telefonu satarak bir güzellik merkezinde dudak dolgusu yaptırdıkları ortaya çıktı.
Olay, Atakum ilçesi Körfez Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Y.E. (17) isimli mağdur, E.Y. (26) ve R.Ş.A. (25) tarafından bir eve götürüldü. Burada darp edilen genç kızın iPhone marka cep telefonu gasp edildi. Şüphelilerin, gasp ettikleri telefonu yaklaşık 20 bin liraya sattıkları ve elde ettikleri parayla bir güzellik merkezinde dudak dolgusu yaptırdıkları belirlendi.
Atakum Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışma kapsamında E.Y. ve R.Ş.A. gözaltına alınarak emniyete götürüldü. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden R.Ş.A. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. E.Y. hakkında ise elektronik kelepçe takılarak ev hapsi kararı verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin