blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
10 Kasım, 2025 10:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KBÜ’den Sarımsak Üretimine Bilimsel Katkı

Türkiye’nin tarımsal değerlerinden biri olan sarımsakta hastalıklarla mücadeleye bilimsel çözüm arayışı Karabük Üniversitesi öncülüğünde yürütüldü.

Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden sarımsağın verimliliğini düşüren hastalıklara karşı bilimsel çözüm arayışı Karabük Üniversitesi’nin liderliğinde sonuç verdi. Karabük Üniversitesi (KBÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kamil Sarpkaya yürütücülüğünde, TÜBİTAK 1001 programları tarafından desteklenen proje tamamlandı.

“Sarımsak Yetiştiriciliğinde Sorun Olan Fusarium spp.’nin Tanısı, Hastalık Yaygınlığı, Genotip Reaksiyonlarının Belirlenmesi, Mikotoksin Analizleri ve Kimyasal Mücadele Olanaklarının Araştırılması” başlıklı proje, Türkiye’nin farklı bölgelerinde görülen Fusarium spp. kaynaklı hastalıkların yaygınlığını, genetik çeşitliliğini ve üretim üzerindeki etkilerini kapsamlı biçimde ortaya koydu.

BİLİMDEN TARLAYA UZANAN BİR ÇALIŞMA

Karabük Üniversitesi, bu projeyle yalnızca bilimsel bilgi üretmekle kalmadı; elde edilen sonuçları tarımsal üretime doğrudan fayda sağlayacak önerilere dönüştürdü. Üniversite, bilimsel birikimini üreticiye aktaran çalışmalarla, bilgiyi toplumsal faydaya dönüştürmeye devam ediyor.

TÜRKİYE GENELİNDE HASTALIK HARİTASI ÇIKARILDI

Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kastamonu ve Kırklareli gibi farklı illerden toplanan sarımsak örnekleri laboratuvar ortamında incelendi. Analizler sonucunda, hastalığa neden olan Fusarium spp. türlerinin yaygınlık durumu, genetik farklılıkları ve toksin üretim potansiyelleri belirlendi.

Dr. Öğr. Üyesi Sarpkaya, çalışmalar sırasında üreticilerin hastalık ve zararlılar konusunda önemli bilgi eksikliklerine sahip olduklarını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Önemli üretici illerimizden biri olan Gaziantep’te yürüttüğümüz çalışmalarda gördük ki üreticilerimiz hastalık ve zararlılar konusunda yeterince bilinçli değil. Ürün iriliği pazar tercihinde önemli olduğu için, sarımsakları büyütmek amacıyla yoğun pestisit ve kimyasal girdi kullanımı oldukça yaygın. Bu durum hem ekonomik kayıplara hem de çevresel risklere yol açıyor.”

BİLİNÇLİ KİMYASAL KULLANIMIYLA VERİM ARTTI

Proje, üreticilerin kimyasal kullanım bilincini artırarak sürdürülebilir üretim modellerinin geliştirilmesine önemli katkılar sundu. Sarpkaya, proje sonunda sağlanan farkındalığı şu sözlerle anlattı:

“Çok fazla kimyasal yerine etkili ve kontrollü kimyasal kullanımının önemini vurguladık. Sarımsak yetiştiriciliğinde tohum kullanılmadığı için üretim yalnızca dişlerle yapılıyor. Ürün tarladan depoya, depodan tekrar tarlaya taşınırken ciddi kayıplar yaşanıyordu. Bu döngüyü analiz ederek kayıpların önüne geçecek öneriler geliştirdik.”

Sarpkaya, sarımsağın yüksek gelir potansiyeline sahip bir ürün olmasına rağmen yanlış uygulamaların üretim maliyetlerini artırdığını belirterek şunları ekledi:

“Biz, girdileri azaltarak ürünün pazarda daha iyi fiyatlarla yer bulmasını sağladık. Özellikle yoğun kimyasal kullanımının yaygın olduğu bölgelerde verim ve kalite artışı sağlandı, bu da projemizin en somut çıktılarından biri oldu.”

TÜRKİYE TARIMINA BİLİMSEL KATKI

Projeyle birlikte Türkiye genelinde sarımsak yetiştiriciliğinde bilim temelli hastalık yönetimi ve sürdürülebilir üretim modelleri için yeni bir yol haritası oluşturuldu.

Sarpkaya, elde edilen sonuçların ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanacağını belirterek, üreticilere yönelik yeni eğitim çalışmalarının da planlandığını söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
10 Kasım, 2025 10:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Karabük Teknokent’te Üniversite–Sanayi İş Birliği Toplantısı Düzenlendi

Karabük Teknokent’te düzenlenen toplantıda, bölgedeki firma temsilcileri, kamu kurumları ve üniversite paydaşları bir araya gelerek projelerini tanıttı. Etkinlikte, üniversite–sanayi iş birliğini güçlendirmeye yönelik yeni adımlar ve ortak vizyon hedefleri paylaşıldı.

Karabük Teknokent’te, üniversite, sanayi ve kamu paydaşlarını bir araya getiren toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş’ın yanı sıra kamu kurum yöneticileri, sanayi kuruluşları, Teknokent Yönetim Kurulu Üyeleri ve Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalar katıldı.

Etkinlikte firmalar, yürüttükleri projeleri tanıtarak üniversite–sanayi iş birliği ağını güçlendirmeye, bölgedeki girişimcilik ekosistemini geliştirmeye ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna bilimsel katkı sunmaya yönelik fikir alışverişinde bulundu.

“ÜNİVERSİTE–SANAYİ İŞ BİRLİĞİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLATIYORUZ”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, toplantıdaki konuşmasında üniversite–sanayi iş birliğine verdikleri önemi vurgulayarak yeni bir dönemin başladığını ifade etti.

Rektör Kırışık, “Üniversite olarak, üniversite-sanayi iş birliğine büyük önem veriyoruz. Üniversite-sanayi iş birliğinde aslında yeni bir çığır açmak istiyoruz. Bunu yapmak için dünyada önemli incelemelerde bulunuyoruz, özellikle bilimsel anlamda gelişmiş bir sistem kuran Çin’i yakından inceliyoruz.” dedi.

Çin’in sanayi sistemini, üniversite yapısını, bilim ve sanayi arasındaki iş birliklerini, Ar-Ge süreçlerini dikkatlice incelediklerini ifade eden Kırışık, “Bu modeli ülkemizde, üniversitemizde ve teknokentimizde uygulamak istiyoruz. ‘İlim Çin’de olsa bile gidip alınız’ hadis-i şerifinden hareketle, ilmi nerede bulursak, hangi ülke hangi alanda ilerideyse, onu alıp ülkemizde uygulamak ve daha da geliştirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Rektör Kırışık, teknolojik gelişmenin temelinde hayal gücü ve azmin bulunduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bir teknolojik tasarımın ortaya çıkabilmesi için önce hayal kurmamız gerekiyor. Bu hayali gerçekleştirmek için de adım adım gayret göstermemiz, çaba sarf etmemiz gerekiyor. Gece yastığa başımızı koyduğumuzda bunu düşünmeli, sabah kalktığımızda bu hedefle uyanmalıyız. Böyle yapabilirsek teknolojik gelişmeleri, buluşları, sosyal inovasyon hareketlerini hep birlikte başlatabiliriz.”

Bilimin çok yönlü bir yapı olduğunu da ifade eden Kırışık, “Bir alanda çok ileri gidip diğerlerini ihmal edemeyiz. Teknolojik şirketlerin yaklaşık yüzde 80’i sosyal bilimlerle ilişkilidir. O halde bilimin her alanına yatırım yapmalı, gelişimi eşgüdümlü yürütmeliyiz.” dedi.

“TEKNOKENTİMİZİ YENİDEN YAPILANDIRIYORUZ”

Rektör Kırışık, Karabük Teknokent’te yürütülen yeni çalışmalar hakkında bilgi vererek, teknokentin yeniden yapılandırıldığını ve başvuran firma sayısında önemli bir artış yaşandığını söyledi.

Kırışık, mevcut binanın kapasitesinin yetersiz kaldığını belirterek, Sanayi Bakanlığı, KARDEMİR ve ilgili kurumlarla birlikte daha büyük bir teknokent binası inşası için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen teknokentleriyle iş birliği ve ortak projeler geliştirerek teknokent sistemini güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

“TÜRKİYE YÜZYILI’NA BİLİMLE KATKI SUNACAĞIZ”

Prof. Dr. Kırışık, Türkiye Yüzyılı vizyonuna bilimin rehberliğinde katkı sunmayı hedeflediklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ana amacımız, gayemiz; bilimde Türkiye’nin dünyanın en iyisi olduğu, bilimin birincisi bir ülke sistematiğini ortaya koymaktır. Bütün hedefimiz, Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sunmak, bilimin anahtar güç olduğu bir çağı yakalamaktır. Bilimde dünyanın en iyisi olan, o yüzyılda, o dönemde dünyanın süper gücü olmuştur. Bizim de Türkiye Yüzyılı’ndan anladığımız budur.”

“Bilimde en iyi olursak, sanayide, ticarette ve toplumsal yaşamda da en iyi oluruz. Hayatın bütün alanlarında dünyanın en iyisi olmayı yakalayabiliriz. Bunun için pozitif iletişim kültürünü güçlendirmemiz gerekiyor. Negatif iletişim herkes için olumsuz sonuçlar doğurur; pozitif iletişim ise herkes için artı değer üretir. Aramızdaki iş birliğini, muhabbeti, sevgiyi, kardeşliği ve birlikte çalışma kültürünü artırmalıyız.”

Rektör Kırışık, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Hepinize bugünkü davetimize icabet ettiğiniz, burada bizlerle olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki birlikteyiz, iyi ki bu güzel çalışmaları birlikte yürütüyoruz.”

TEKNOKENT’TE 50 FİRMA YENİLİKÇİ PROJELERLE HİZMET VERİYOR

Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu, teknokentin büyüme süreci ve yeni projeleri hakkında bilgi verdi.

2018 yılında kuruluş kararı alınan ve 2020’de faaliyete geçen Karabük Teknokent’in, bugün 50 firmayla tekstil, demir-çelik, yazılım, biyoteknoloji, fintech, elektronik ve siber güvenlik gibi birçok alanda faaliyet gösterdiğini belirten Nohutçu, “Kuluçka merkezimizle genç girişimcilere destek sağlıyoruz. Ayrıca şehir merkezinde kurulacak yeni Girişim Ofisi için hazırlıklarımız sürüyor,” dedi.

ORTAK PROJELERE KAPI ARALANDI

Toplantının son bölümünde, teknokent bünyesindeki firma temsilcileri söz alarak faaliyet alanlarını ve yürüttükleri projeleri paylaştı. Katılımcılar, iş birliği fırsatlarını değerlendirerek ortak projeler için görüş alışverişinde bulundu.

Etkinlik, üniversite, sanayi ve kamu paydaşlarının birlikte geliştireceği yeni projelerle Türkiye Yüzyılı vizyonuna güçlü bir katkı sunma hedefiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.