blank
Berkay Doğan tarafından
24 Eylül, 2024 11:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’den Batarya Teknolojilerinde Yerlileşme Hamlesi

Karabük Üniversitesi’nde yeni projelerin hayata geçirilmesi adına sürdürülen iş birliği çalışmaları devam ediyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ile Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık arasında geçen ay yapılan akademik iş birliği protokolü kapsamında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin batarya teknolojileri alanındaki çalışmalarını yerinde görmek üzere Karabük Üniversitesi’nden Batarya Çalışma Takımı, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini ziyaret etti.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne yapılan ziyarete, Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selami Sağiroğlu, Doç. Dr. Nurettin Eltuğral, Doç. Dr. Satiye Korkmaz, Dr. Öğr. Üyesi Batıkan Erdem Demir, Dr. Öğr. Üyesi Enes Özkök, Dr. Öğr. Üyesi Turgut Sönmez ve Badegül Tunçay katıldı.

Gerçekleşen teknik ziyaret sırasında batarya üretim ve test laboratuarları, yapay zeka ve robotik laboratuarı, ileri seramikler araştırma ve geliştirme laboratuarı ve optik araştırma laboratuarı gibi çeşitli alanlarda incelemelerde bulunuldu.

Ziyaret esnasında, Sivas BTÜ batarya araştırma grubundan Prof. Dr. Emre Biçer ve Arş. Gör. Merve Gençtürk ile gerçekleştirilen toplantıda, iki üniversite arasında batarya teknolojileri alanındaki iş birliği potansiyelleri ve sektördeki gelişmeler ele alındı. Ardından, Sivas BTÜ bünyesindeki laboratuarlar incelendi ve yapılan çalışmalar tanıtıldı.

Toplantı sonrasında Karabük Üniversitesi ve Sivas BTÜ arasında iş birliğini artırma amacıyla, 2024 yılı Kasım Ayı’nda Sivas BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Biçer tarafından Karabük Üniversitesi’nde bir seminer verilmesi planlanıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof Dr Fatih Kırışık, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini geçen ay ziyaret ettiğimizde bu üniversitemizin çok büyük bir teknoloji merkezi haline geldiğini gördük. 3 saat boyunca laboratuarları gezdiğimiz halde yine de laboratuarların sadece bir kısmını inceleyebildik. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, laboratuar sayısı ve laboratuar ekipmanları açısından çok gelişmiş bir üniversite. Laboratuarlarda bulunan pek çok makine dünyada bir kaç tane olan cihazlardan. Böyle gelişmiş bir üniversitemizin ülkemizde bulunmasından dolayı gurur duydum. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul Hocamızı böyle bir teknoloji üssünü kurmakta gösterdiği gayret ve üstün başarısı nedeniyle tebrik ediyorum. Sayın Rektörümüzle yaptığımız iş birliği protokolleri ile SBTÜ ve KBÜ olarak güçlerimizi birleştirme, birlikte gelişme, ortak projeler yapma kararı aldık. Bu kapsamda ilk iş birliği adımı olarak batarya çalışma takımımızı SBTÜ teknolojik olanaklarını yerinde incelemek ve iş birliği olanaklarını oluşturmak üzere SBTÜ’ne gönderdik. Batarya Çalışma Takımı hocalarımız ziyaretlerinin çok başarılı geçtiğini ifade ettiler. Karabük Üniversitesi mühendislik alanında büyük bir atılım içerisinde. Mühendislik Fakültemiz son 1 yıl içerisinde 11 basamak yükselerek Türkiye’de 24. sıradan 13. sıraya yükseldi. Bu büyük başarıyı diğer üniversitelerle de paylaşmak ve geliştirmek istiyoruz. Büyük projeler yapmak için büyük iş birliği ağları kuruyoruz.” şeklinde konuştu.

 

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.