blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2024 22:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de yapay zeka toplantısı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, yapay zeka alanında çalışma yürüten akademisyenlerin katılımı ile bir toplantı yaptı.
KBÜ Senato Toplantı Daosı’nda Rektör Kırışık başkanlığında yapay zeka alanında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve gelecek projeleri planlamak amacıyla yapılan toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Düğenci, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörü Doç. Dr. Caner Özcan, Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İsa Avcı ile üniversitenin çeşitli akademik birimlerinde görevli yapay zeka alanında çalışmalar yürüten akademisyenler katıldı.
Toplantıda, KBÜ bünyesinde yapay zeka alanına ilişkin projeler üretilmesi, sektörel iş birlikleri ve farklı üniversiteler ile ortak çalışmalar gerçekleştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca Karabük yerelinde ve Batı Karadeniz’deki üniversitelerle iş birliği oluşturmak ve yeni projelere öncülük etmek hedefleniyor. Bu kapsamda, alt çalışma grupları oluşturularak diğer üniversitelerle de iletişim kurulacak, projelerin belirlenmesi ve planlanması gerçekleştirilecek. Farklı kurumların ihtiyacı olan projelerin oluşturulması sağlanacak ve Karabük Üniversitesinin yapay zeka alanındaki misyonu ve vizyonu belirlenerek yeni projelerin oluşturulması ve altyapının sağlanması çalışmaları gerçekleştirilecek.
KBÜ Rektörü Kırışık, yapay zekanın; eğitim, teknoloji, sağlık ve sosyal alanlardaki yenilikleri ve gelecek vizyonunu ele almak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Yapay zeka sayesinde gelecekte dünyanın bambaşka bir hale geleceğini aktaran Kırışık, “Yapay zekanın bütün sahaları tutacağını, her sahaya tam bir kontrol ve baskı oluşturacağını öngörüyorum. Bildiğiniz gibi üniversitemiz, Yıldız Teknik Üniversitesinde Mart ayında gerçekleştirilen yapay zeka konulu toplantıda Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) aldığı kararla yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında yeni lisans ve ön lisans programlarının açılacağı üniversiteler arasında yer aldı. Geleceğin nasıl şekilleneceği yapay zeka ve dijital dönüşüm sürecinin neler getireceği ile ilgilidir. Bu anlamda Üniversitelerimizde öğrencilerimize çağın ihtiyaçlarına uygun olarak eğitim imkanları sunmak büyük önem taşıyor. Bu alanda yapılan çalışmalar, verilen eğitimler ve yetiştirilen insan kaynağı ülkemize büyük katkılar sunacak, ülkemizin dijital dönüşümüne destek olacaktır. Karabük Üniversitesi olarak birçok farklı alanda yapay zeka uygulamalarına ilişkin çalışmalar yürütmeye, ülkemize ve insanlığa faydalı olmaya, öğrencilerimize ileri teknoloji ve dijitalleşme alanlarında güçlü bir eğitim ve kariyer fırsatı sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Toplantının sonunda yapay zeka alanında KBÜ’de görevli bilişim personelleri ile birlikte ortak bir vizyon oluşturma, bu alandaki gelişmeleri teşvik etme, açılacak bölümler konusunda yol haritasını belirleme, çalışma grupları ile yapılacak işlemler ve adımlar konuşuldu. Akademisyenler bu tür etkinliklerin teknoloji alanındaki ilerlemeye katkı sağlamaya devam edeceğine inandıklarını dile getirdiler.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kökleri Oğuzlara dayanan Kızık kilimi tescillendi

Tokat’ın Kızık köyüne has klasik Kızık kilimi, yapılan Ar-Ge çalışmaları ve coğrafik işaret tescili ile korunarak hem kültürel miras olarak yaşatılacak hem de bayanlara ekonomik çıkar sağlayacak.

Tokat’ın Kızık köyünde üretilen ve Oğuzların Kızık uzunluğuna mahsus olan klâsik Kızık kilimi, bayanların hislerini ve fikirlerini taşıyan motifleriyle dikkat çekiyor. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsünün iş birliğiyle gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları ve saha araştırmaları sonucunda Kızık kilimi, coğrafik işaret alarak korunmaya alındı. Kızık kiliminin coğrafik işaretle korunması hem klâsik el sanatının yaşatılmasına hem de bayanlara ekonomik kar sağlıyor.

“Aslına sadık kalınarak üretilmesine katkıda bulunduk”

Var olan kıymetlere sahip çıktıklarını söyleyen Tokat Olgunlaşma Enstitüsü öğretmenlerinden Serap Buzludere, “Kadınlarımızın hislerini, kanılarını, sevinçlerini ve ıstıraplarını aktardığı Kızık kilimi, kendine has desenleri ve dokuma tekniğiyle ön plana çıkmaktadır. Kilimlerimizdeki desenler yöremizin tarihini, kültürünü ve ömür şekli da yansıtmaktadır. Yapılan Ar-ge çalışması ve saha araştırmaları sonucunda Kızık kilimi coğrafik işaret müracaat sürecini öz kaynaklarımızla ve deneyimlerimizde var olan pahaların altını çizerek tamamladık. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsü olarak kentimizin markalaşmasında artı bir bedel kazandırdık. Alınan coğrafik işaretle Kızık kiliminin devlet teminatı altında korunmasına, tanınmasına, aslına sadık kalınarak üretilmesine katkıda bulunduk. Enstitümüze, deneyim ve farklı bir ünite daha kazandırmış olduk” dedi.

“Genç kızlar motiflerle eş adaylarına bildiriler verirlerdi”

Kızıkların Oğuz uzunluğu olduğunu belirten Kültür Derneği Lideri Ahmet Öztek, “Kızık köyü Oğuzların soyundan gelmektedir. Tarihte Kızık’la göçebe bir hayat sürmüşlerdir. Ana geçim kaynaklarından birisi de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir. Burada da koyunculuk bilhassa keçi yetiştiriciliği çok kıymet arz etmektedir. Koyunların etinden, sütünden, yününden faydalanmışlardır. Bu yünü bilhassa kışın uzun gecelerde büyüklerimiz ip olarak şayet, tarar ve bükerdi. Bilhassa tabiattan topladıkları otlarla boyayıp da kış gecelerinde bunu kilim haline getirirlerdi. Dokurlardı. Yalnızca bu yünü Kızık kilimi olarak değil de çuval, heybe, tuzluk, çanta ve yolluk üzere farklı alanlarda da dokumaları vardı. Kızık köyünde klâsik hale gelmişti. Her evlenen bir erkeğe ve kıza bu kilimler dokunurdu. Bilhassa nişanlısı olan kızlarımız bu dokumalarla toplumda belirtemediği birtakım hüzünlerini, telaşlarını, heyecanlarını motif olarak dokuyup bir nevi de gelecekte eşi olacak şahsa de bir bildiri iletirdi. O günden bugüne gelen Kızık kilimi de şu anda biraz fabrikasyon eserlere yenik düşmüş durumdadır. Bu tıp projeleri her vakit biz destekliyoruz. En azından köyümüz için bir katkı sağlar. Kültürel kıymetlerimiz toprağa gömülmez. Su yüzüne tekrar çıkar diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Kadınlarımıza geçim kaynağı oldu”

Kızık Köyü Muhtarı İbrahim Karabulut ise, “Bizim bayanlarımıza bilhassa de bir geçim kaynağı olmuştur. Tescillenen bu eserimiz kilimimiz inşallah gelecek kuşaklara aktarılacaktır” dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.