KBÜ’de yapay zeka destekli tasarım iş birliği - Karabük Haber Postası
kbude yapay zeka destekli tasarim is birligi R3U6hql2
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Kasım, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ’de yapay zeka destekli tasarım iş birliği

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile özel bir firma ortasında, eğitim ve sanayi entegrasyonunu güçlendirmeye yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

Protokol, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile firma yetkilisi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Gümüş tarafından imzalandı. Merasime, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Altun, Endüstriyel Tasarım Kısmı Lideri Doç. Dr. Raşit Esen, öğretim üyeleri ile firma tasarım grubu ve insan kaynakları yöneticileri katıldı.

Protokol kapsamında, Endüstriyel Tasarım Kısmı öğrencileri banyo mobilyaları, vitrifiye dizaynları, modüler depolama sistemleri ve ıslak yer tahlilleri üzere alanlarda özgün projeler geliştirecek. Dizaynlarda yapay zekâ ve akıllı sistem entegrasyonlarının yer alması hedefleniyor.

Bu iş birliği sayesinde öğrenciler, gerçek bölüm projeleri üzerinde çalışarak uygulamalı tasarım deneyimi kazanacak. Firmanın tasarım takımı öğrencilere mentorluk yaparak üretim süreçleri, kullanıcı tecrübesi ve trend tahlilleri mevzularında dayanak verecek.

Projeler, “Endüstriyel Tasarım Stüdyosu V” dersi kapsamında yürütülecek. Danışmanlık vazifelerini Doç. Dr. Raşit Esen, Öğr. Gör. Vahit Fazilet ve Öğr. Gör. Sena Bican üstlenecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sqsqqs
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
22 Nisan, 2026 13:02 tarihinde yayınlandı
0
0

Yıldırım’dan Yöresel Ürün Sergilerine Tepki

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, son dönemde Karabük’te “yöresel ürünler” adı altında açılan sergilere yönelik sert eleştirilerde bulundu. Yıldırım, bu etkinliklerin amacından saptığını ve denetimsiz ticaret alanlarına dönüştüğünü ifade etti.

Yıldırım, söz konusu sergilerde satılan ürünlerin önemli bir kısmının gerçek üreticilerle bağlantılı olmadığını, “al-sat” yöntemiyle piyasaya sunulduğunu belirtti. Bu durumun hem yerel üreticilere hem de esnafa zarar verdiğini vurguladı.

Ayrıca sergilerde hijyen kurallarına uyulmadığına dikkat çeken Yıldırım, ürünlerin saklama koşullarının yetersiz olduğunu ve gerekli yasal denetimlerin yapılmadığını dile getirdi. Bu eksikliklerin yalnızca ekonomik değil, halk sağlığı açısından da ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.

Karabük esnafının vergi ödeyen, istihdam sağlayan ve şehir ekonomisine katkı sunan temel bir unsur olduğunu hatırlatan Yıldırım, dışarıdan gelen ve herhangi bir yükümlülüğe tabi olmadan faaliyet gösteren satıcıların haksız rekabete yol açtığını ifade etti.

Daha önce de bu konuda uyarılarda bulunduklarını belirten Yıldırım, gelinen noktada etkin bir denetim ve yaptırım uygulanmadığını savundu.

Yıldırım, yetkililere çağrıda bulunarak ruhsatsız ve denetimsiz satış faaliyetlerinin derhal sonlandırılmasını, gıda güvenliği ve hijyen denetimlerinin eksiksiz yapılmasını ve yerel esnafın haklarının korunmasını istedi.

Açıklamasının sonunda, “Karabük sahipsiz değildir” diyen Yıldırım, mevcut durumun şehirde sahipsizlik algısı oluşturduğunu belirterek, oda olarak sürecin takipçisi olacaklarını ve gerekli idari ile hukuki girişimleri başlatacaklarını kamuoyuna duyurdu.

Bizi sosyal medyadan takip edin