blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de ÜNİDES kapsamında Yapay Zeka Paneli düzenlendi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Yapay Zekâ Kulübü tarafından, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Dayanak Programı (ÜNİDES) kapsamında "Yapay Zeka Paneli" düzenlendi.
Karabük Üniversitesinde düzenlenen panelde yapay zekânın sıhhat, eğitim, sanayi ve etik alanlardaki tesirleri akademik bakış açısıyla münazara gerçekleşti.
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen aktifliğe KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılışında konuşan Yapay Zekâ Kulübü Lideri Tuncay Kayalar, aktifliğin teknolojiye ilgi duyan gençler için yeni fikirler geliştirme ortamı sunduğunu belirtti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, açılışta bir konuşma yaparakyapay zekânın lakin yanlışsız kullanıldığında insanlığa katkı sağlayabileceğini vurgulayarak, "Yapay zekâ datayla beslenir. Data olmadan manalı sonuçlar üretmesi mümkün değildir. Bu nedenle etik ve güvenlik hususları büyük kıymet taşıyor" tabirlerini kullandı.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emrullah Demiral iseyüksekokulun geçen yıl kurulmasına karşın üç faal programla eğitim-öğretime güçlü bir başlangıç yaptığını ve bu yıl yeni açılan 3 programla birlikte toplamda 6 program olduğunu belirtti. Demiral, Türkiye genelinde başlangıçta sırf altı üniversitede açılan Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokullarından birinin üniversitemizde var olmasının Karabük Üniversitesini bilişim alanında öncü pozisyona taşıdığını söz etti.
Panelde birinci konuşmayı yapan Doç. Dr. Emrullah Sonuç, yapay zekânın bilhassa sıhhat bölümünde çığır açan örnekler sunduğunu belirterek, "Yapay zekâ, binlerce hekimin bilgi birikimini tahlil ederek onların deneyimlerinden beslenebiliyor. Bu sayede uzman tabiplerin yüzde yirmi muvaffakiyetle koyduğu teşhisler, yapay zekâ ile yüzde seksenlere kadar ulaşabiliyor." dedi.
Sonuç, sırf sıhhatle hudutlu kalmayan bu teknolojinin eğitim, otomotiv, savunma endüstrisi üzere farklı dallarda de büyük dönüşümler oluşturacağını vurgulayarak, "Yapay zekâ ile kendi kendine vazife icra edebilen akıllı araçların pek çok alanda daha fazla yer alacağını düşünüyorum." sözlerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi İdris Kahraman, yapay zekânın otomasyona dayalı işlerde vakit kazandırdığını belirterek, "Gençlerin bu teknolojilerle erken yaşta tanışması ve projelerinde faal biçimde kullanması büyük kıymet taşıyor." dedi.
Yapay zekânın başlangıçta mahremiyet problemleri doğurduğunu tabir eden Kahraman, "Zamanla bu riskler fark edildi. Çin bu alanda düzenlemeler yaptı, Avrupa Birliği yapay zekâetikilkelerini yayımladı. Biz de akademik bakışla süreci kıymetlendiriyoruz. Devlet denetimi sağlanmazsa etik ihlaller kaçınılmaz olabilir." halinde konuştu.
Panelin son konuşmacısı Doç. Dr. Kasım Özacar, yapay zekânın ulaşım, tarım ve sanayi üzere alanlarda insan müdahalesine muhtaçlık duymayan sistemleri beraberinde getirdiğini belirterek, "Bu gelişmeler bağlantıdan insan alakalarına, mesleklerin dönüşümüne kadar pek çok alanı etkileyecek. Fakat yapay zekânın komutlara bağlı çalışması, birtakım riskleri de barındırıyor." dedi.
Özacar, yapay zekâ ile kişiselleşmiş dijital eğitim modellerinin gündemde olduğunu tabir ederek, "İleride beşerler klasik sınıflar yerine dijital ortamda, ilgi ve yeteneklerine nazaran şekillenen eğitimler alabilir. Bu alanda çalışmalar var ancak şimdi istenilen düzeye ulaşılmadı." değerlendirmesinde bulundu.
Etkinlikte; yapay zekâyı kimlerin yöneteceği, şuur seviyesinin ne olacağı, inanç alakasının nasıl kurulacağı ve bu dönüşümün gelecekte meslekler üzerindeki tesirleri üzere sorular tartışmaya açıldı.
Panel, konuşmacılara teşekkür evraklarının takdimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nde Temmuz ayı senato toplantısı gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Temmuz Ayı Senato Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odasında yapıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Senato Toplantısı’nda akademik performans, kalite süreçleri ve yeni açılan programlar başta olmak üzere birçok bahis değerlendirildi.
Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile senato üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, haziran ayı boyunca yürütülen akademik ve kurumsal çalışmaları kıymetlendirdi. Bu kapsamda, Karabük Üniversitesinin URAP 2024-2025 Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 44’üncü sıraya yükselmesi ve son iki yıldaki performans artışı ele alındı.
Toplantıda ayrıca, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Türkiye birincisi olması, "Akıllı Kapsül" projesinin TEKNOFEST finaline kalması ve roket grubunun ABD’de elde ettiği üçüncülük üzere ulusal ve memleketler arası muvaffakiyetler da değerlendirildi.
Üniversitenin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkı kazanması, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesinin kurulması ve 2025-2026 Akademik Yılı prestijiyle öğrenci kabul edecek yeni lisans ve ön lisans programları da toplantının kıymetli gündem başlıkları ortasında yer aldı.
Rektör Kırışık:"Bilimsel üretim önceliğimiz, dijital gelecek hedefimiz"
Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin önceliğinin bilimsel gelişme olduğunu vurguladı; kalite ve akreditasyonun başlangıç evresini oluşturduğunu, temel maksadın ise bilimsel üretimle yükseköğretime katkı sağlamak olduğunu belirtti.
Türkiye genelindeBilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bulunan sırf 15 üniversitearasında yer almanın stratejik değer taşıdığını belirten Kırışık, bu fakültenin kurulmasıyla yapay zekâ, bilgi idaresi ve siber güvenlik üzere alanlardauzman yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Senato toplantısı, Karabük Üniversitesinin eğitim-öğretim kalitesini daha da yükseltmeye yönelik yeni adımların ele alındığı ve gelecek periyot çalışmalarına ait yol haritasının değerlendirildiği görüşmelerle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.