Karabük Postası tarafından
30 Haziran, 2022 10:25 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 04.07.2022 07:37
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de “UNESCO Kürsüsü” Kuruldu

Karabük Üniversitesi (KBÜ) KBÜ İşletme Fakültesinde Türkiye’de ilk kez ”Gelecek Çalışmaları” ana başlığında ve “Öngörü Çalışmaları, Gelecek Okur Yazarlığı ve Stratejik Tahmin” olmak üzere üç alt başlıkta UNESCO kürsüsü kuruldu. Prof. Dr. Elif Çepni’nin girişimleriyle Türkiye’de ilk kez UNESCO kürsüsü KBÜ İşletme Fakültesinde kurulmuş oldu. KBÜ İşletme Fakültesi Prof. Dr. Elif Çepni,  “Değerli araştırmacılar, Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesinde Gelecek Çalışmaları konusunda UNESCO Kürsüsü kurma girişimimiz başarıyla sonuçlandı. Türkiye’de ilk kez “Öngörü Çalışmaları, Gelecek Okur Yazarlığı ve Stratejik Tahmin” kürsüsü Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesinde kurulmuş oldu. Hem bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler hem giderek küreselleşme ve network artması iş hayatını ve günlük hayatımızı dönüştürüyor. Yaratıcı problem çözme tekniklerini daha fazla kullanmamız gerekiyor. Bilgi teknolojilerine ve dijitalleşmeye dayalı yeni bir yaşam biçimi doğuyor. Belirsizlikler, öngörülemeyen olaylar ve insan davranışları karşısında yeni bir stratejik anlayışı ve bu değişimi ülkemizde de yaygınlaştırmak amacıyla gelecek çalışmaları kürsüsü kurmak için çıktığımız yolda bize destek veren kurum ve üniversitelerin bu desteği çok önemliydi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat bu projeye ilk paylaştığım günden itibaren gerekli tüm desteği sağladı. UNESCO Foresight Başkanı Dr. Riel Miller son 10 yıldır bu konularda bana mentörlük yaptı, kendisine minnettarım. UNESCO kürsüsü kurmanın ilk ve belki de en önemli basamaklarından birisi kendi ulusal milli komisyonunuzun projenize onay vermesidir. Türkiye UNESCO milli komisyonumuz bize tam destek verdi. Onların desteği olmadan bu projeyi başlatamazdık. Daimî temsilciliğimiz projemizi beğendi ve destek sağladı. Üyesi olmaktan gurur duyduğum “Dünya Sanat ve Bilim Akademisi” Başkanı Gerry Jacobs bizi ilk destekleyenler arasındaydı. Kurumsal Değişim Akademisi, Türkiye Bilişim Vakfı ve birçok uluslararası kuruluş ve üniversite ile yola çıktık. Bu alanda UNESCO Kürsüsü olan İtalya’daki Trento Üniversitesinin destek mektubu da çok önemliydi. Prof. Roberto Poli desteğini esirgemedi. Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi de bize destek mektubu sağlayan tek üniversite oldu. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesi ve firması tarafından kullanılan senaryo planlaması yöntemlerin kullanım ve bilinirliğini, ülkemizde ve yurt dışında ulusal ve uluslararası ortaklarımızla her yıl düzenleyeceğimiz workshop konferanslar ile değişik başlıklarda yaygınlaştırmayı, ülkemizde hem mikro hem makro düzeyde karar vericilerin bu yöntemlerden faydalanarak gelecek planları yapmalarına destek olmayı, bilinçlenmelerini istiyoruz. Bunun için var gücümüzle çalışacağız.” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 82 bin 82 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilgilerine nazaran Karabük’te Mayıs ayı itibariyle motorlu kara taşıt sayısı 82 bin 82 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mayıs ayına ait motorlu kara taşıtları istatistiklerini yayımladı. Datalara nazaran, Nisan ayında Türkiye genelinde 210 bin 295 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, toplam kayıtlı taşıt sayısı 32 milyon 182 bin 121’e ulaştı.
Batı Karadeniz vilayetlerinden Karabük’te Mayıs ayı sonu prestijiyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 82 bin 82 oldu. TÜİK bilgilerine nazaran Karabük’teki taşıtların 46 bin 629’u araba, 10 bin 449’u kamyonet, 3 bin 391’i kamyon, 12 bin 340’ı motosiklet, bin 599’u minibüs, 581’i otobüs, 6 bin 739’u traktör ve 354’ü ise özel gayeli taşıtlar oluşturdu.
Zonguldak’ta bu sayı 198 bin 696, Bartın’da ise 66 bin 295 oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin