blank
Ramazan Öztürk tarafından
04 Mayıs, 2024 12:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Tıklanma Sayısı: 746
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi”

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.

 

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.

 

Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.

 

Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu. Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.

 

Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.

17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.

 

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ocak, 2025 04:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Tıklanma Sayısı: 4
Yorum Sayısı: 0

İlhan Palut: “Kazanmayı bence hak etmiştik”

Çaykur Rizespor Teknik Yöneticisi İlhan Palut, Beşiktaş maçının akabinde yaptığı açıklamada, “Kazanmayı bence hak etmiştik” dedi.

Trendyol Muhteşem Lig’in 18. haftasında Çaykur Rizespor, alanında karşılaştığı Beşiktaş ile 1-1 berabere kaldı. Maçın akabinde düzenlenen basın toplantısında Teknik Yönetici İlhan Palut açıklamalarda bulundu. Palut, kadrosunun Harika Lig’de alışılmışın dışında bir performans sergilediğini kaydederek, “Beşiktaş maçı istemediğimiz dönemden sonra çıktığımız bir maçtı. Tekrar bizim için galibiyetle dönüş için bir fırsattı. Yüksek tempoda oynamamız gerekiyordu. Zira Beşiktaş grubu ofansif manada yüksek tempo oynayan ekiplere karşı bazen problem yaşıyordu. Beşiktaş’ın ofansta tempoyu bir anda değiştiren oyuncuları vardı. Bu oyunculara dikkat etmemiz ve kolay top kaybı yaparak rakibe süratli geçiş talihi vermememiz gerekiyordu. Genel manada planımız buydu. Birinci 40 dakikaya baktığınız vakit çok çok değerli bir performans alanda vardı. Yani Muhteşem Lig’de görmeye alışık olmadığımız bir tempo, bir atak yoğunluğu, bir porsiyon yoğunluğu kadrom ismine alandaydı. Bu süreci maalesef yalnızca bir golle taçlandırabildik. 40-45 ortası Beşiktaş’ın bahsettiğim 2 tane tehlikeli bölgeden frikikleri oldu ve işte bir kaptırdığımız topla geçişle silahlarını kullandılar ve beraberliği yakaladılar” diye konuştu.

“Maalesef ikinci golü atamadık”

İlhan Palut, rakibin ikinci yarı topa daha sahip bir imaj çizdiğini belirterek, “Tabii bunu konuma dönüştürme manasında onlara baht vermedik. Bilhassa 60’tan sonra tekrar ataklarımızı ağırlaştırdık, durumlar bulduk lakin maalesef 2. golü atamadık. Son dakika bir fırsatımız yeniden oldu ancak o da varsayım ediyorum ince bir ofsayta takıldı ve 1-1 berabere kaldık. Alanda ortaya konan oyun ve alınan skor oranlamasına baktığınız vakit natürel ki bizde hayal kırıklığı oluşturan bir sonuç. Zira kazanmayı bence hak etmiştik. Oyuncularımızı kutluyorum. Sahiden seyircilerimiz çok büyük dayanak verdiler. Onları meskenlerine bir galibiyetle göndermek isterdik. Maalesef bunu başaramadık. Beşiktaş grubuna da geri kalan maçlarda muvaffakiyetler diliyorum” tabirlerini kullandı.

“Sanki ofsayt değil hissi oluşturuyor!

Çaykur Rizespor’un VAR’ın ofsayt kararı ile iptal edilen golü hakkında da konuşan Palut “2 seçeneğimiz var ya gözümüze güveneceğiz ya teknolojiye güveneceğiz. Gördüğümüze güvendiğimiz bir sonuç vermiyor. Şöyle baktığımız vakit, tahlil kamerasından vesaire 2 gol için de söylüyorum yani güya ofsayt değil hissi oluşturuyor. Ancak her grup için Muhteşem Lig’de kullanılan bir teknoloji var. Burada aleyhimize devreye girdi. ‘Güven konusunda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?’ diye soracak olursanız bana çok da kendimi optimum bir itimat içerisinde hissetmiyorum. Bunu açık söylemeliyim. Bu türlü bir pozisyon ligde ortalama 3-4 dakikada saç, kulak, burun ucu değerlendirirken, Mustafa Bey ona çok uygun bakalım zira inanılmaz seri. Türk futbolunun umudu, yeni VAR hakemlerimiz, AVAR hakemlerimizden bir tanesi. İnanılmaz seri bir halde çözdü. Türk futbolunun umut vadeden bir yardımcı hakemi. Onu artık koltuğundan kalkıp saha kenarında bayrağıyla maç yönetirken görmek isteriz. Zira bu türlü büyük bir paha, bu türlü seri karar verebilen bir Mustafa Bey bir koltukta çürümemeli. Ona alanlarda gereksinimimiz var” açıklamasında bulundu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.