Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
19 Nisan, 2019 14:31 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’de “Siyaset ve Din” konulu konferans düzenlendi

Karabük Üniversitesi Değerler Eğitimi Kulübü tarafından düzenlenen “Siyaset ve Din” konulu konferansta Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yiğitoğlu, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in toplum oluşturma süreci hakkında bilgi verdi.

Karabük Üniversitesi Değerler Eğitimi Kulübü tarafından “Siyaset ve Din” konulu konferans düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yiğitoğlu katıldı. Yiğitoğlu, konuşmasında Peygamberimiz Hz. Muhammed’in toplum oluşturma sürecinde neler yaşadığı ve nasıl bir toplum oluşturduğu hakkında bilgiler aktardı.

Hz. Peygamber zamanında dönemde birçok haksızlık ve çirkin olayların yaşandığına değinen Yiğitoğlu şöyle konuştu; “Burada Hz. Peygamber adeta bataklık içerisinde kuruyan bu çiçeklere tekrar can vermeye çalışan bahçıvan gibidir. Kendisi tüm zorluklara rağmen didinmiş, çabalamış ve nice sıkıntılar çekmiştir. Hz. Peygamber bir toplumu oluşturmak için önce plan ve programını yaptı. Bu konuda temkinli bir şekilde fert fert, kalbi İslam’a daha yatkın olabilecek, sır saklayabilecek, özü sözü bir, sağlam karakterli kişilere yönelmiş ve sağlam gönüller bina etmiştir.”

İslam toplumunun inşa edilmesi için ilk mektep olarak Erkam Bin Ebi’l-Erkam’ın evi “Dârü’l-Erkam”ın tercih edildiğini dile getiren Yiğitoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Burada İslam’ın günümüze kadar ulaşmasını sağlayacak yüksek bireyler oluşturulmuştur. Tabi bu bireyler çok rahat bu nimetlere ulaşmış değillerdir. Hz. Peygamber’e ve onun inşa ettiği bu topluma karşı Müşrikler tarafından alay, hakaret, işkence, boykot ve şiddet gibi zulümler hiç eksik olmamıştır. Buna rağmen Hz. Peygamber ve Müslümanlar yılmadı her geçen gün daha da güçlendi ve hızla bir toplum oluşturmaya doğru devam etti. Böylece o karanlık devir; en aydınlık bir devir oldu. Cahiliye insanı, Sahâbe-i Kirâm oldu ve fazîletler medeniyeti inşa etti.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonuda yerel kalkinma hamlesi programi yatirimcilara anlatildi HMVMdGJR
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’da Yerel Kalkınma Hamlesi Programı yatırımcılara anlatıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulamaya konulan ve her il için dört yatırım konusunu kapsayan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile Yeni Teşvik Sistemi hakkında kapsamlı bilgilerde toplantısı yapıldı.

2026 Yılı Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında Kastamonu Valiliği ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) iş birliğinde yatırımcılara sunulan destekler, fırsatlar ve yatırım konularına ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı başkanlığında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı, KUZKA Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıda Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nın temel hedefleri, sunulan destek unsurları ile başvuru sürecine ilişkin detaylar yatırımcılarla detaylı olarak paylaşıldı.

Program çerçevesinde, öne çıkan öncelikli yatırım alanları ve Kastamonu’ya özel fırsat başlıklarının yer aldığı toplantıda, yatırımcılara süreç boyunca sağlanacak rehberlik ve destek mekanizmaları aktarıldı.

“15 Mayıs’a kadar başvuruda bulunabilirsiniz”

Toplantının açılışında konuşan KUZKA Genel Sekreteri Mehmet Akif Eraslan, yeni teşvik sisteminin yerel kalkınma perspektifiyle kurgulanmış önemli bir model olduğunu belirterek, “Türkiye yüzyılı hamlesinde teşvik sisteminde verilecek desteklerle bir konjonktür değişikliğine gidildi. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 81 ilde her bir ilin öne çıkan rekabetçi üstünlüğe sahip olduğu konularda özel süper teşvikler uygulamalarına başvuruyor. Bu dönemde de ilimizin azami sürede azami şekilde yararlanması amacıyla bu bilgilendirme toplantılarına sıklıkla yapıyoruz. Bu yıl ağaç ve orman ürünlerinden katma değer ürün üretimi ve doğa temelli turizm yatırımı, entegre mermer işleme tesisi ve katma değer ürünlerle ilgili yatırımlar ve tarımsal ürünlerden katma değerli ürün üretimi konularında özel teşvik uygulamasına gidiliyor. 15 Mayıs’a kadar başvuruda bulunabilirsiniz” şeklinde konuştu.

“Kastamonu’yu yatırımcılar için bir cazibe bölgesine dönüştürmek mecburiyetindeyiz”

Toplantıda konuşan Vali Meftun Dallı ise, “Yatırımcıyı ilimize davet etmek bir tohum ekmekse yatırım yeri, o tohumun yeşereceği topraktır. Bizler toprağı hazır etmeden, yatırımcıdan hasat bekleyemeyiz. Sanayi yatırımlarındaki yer tahsisi sorununu yeni OSB’lerimiz ve genişleme sahalarımızla sistematik olarak çözüyoruz. Kastamonu’nun can damarı olan turizm yatırımlarında ciddi bir alan sıkıntısı çekiyoruz. Orman varlığımızın yoğunluğu hepinizin malumu. Bu noktada iş, yerel yönetimlerimize düşmektedir. Belediyelerimizden acil beklentim turizm promosyonu yapabilmemiz için hukuki pürüzleri giderilmiş, altyapıya uygun ’turizm arsaları’ üretmeleridir. Bu salondaki tüm Kaymakamlarımızdan ve Belediye Başkanlarımızdan net bir talebim var. İlçelerinizdeki yatırıma uygun alanları standart bir formata kavuşturun. Bu veriler KUZKA Yatırım Destek Ofisimizde toplanacak ve Kastamonu’nun ’Yatırım Yeri Envanteri’ oluşturulacak. Kapımıza gelen yatırımcıya ’Şu ilçemizde, şu metrekare, şu altyapıya sahip yerimiz hazır’ diyebilmeliyiz. Bürokratik hızı artırmak ve Kastamonu’yu yatırımcılar için bir cazibe bölgesine dönüştürmek mecburiyetindeyiz”

“Demir yolu için analiz çalışmasına başladık”

Konuşmaların ardından Kastamonu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Özgür Yücel Yakar da program kapsamında sunulan destekler, başvuru süreçleri ve yatırım alanlarına ilişkin teknik bilgilendirme sunumunu yaptı. Yakar, “Bu programın en önemli özelliği, Türkiye Teşvik Sistemi’nde teknoloji hamlesi gibi, savunma sanayi başta olmak üzere pek çok katma değeri yüksek alanlara tanınan teşvikler, aynı oranda yerel kalkınma hamlesine tanınıyor. Mermer işleme hariç olmak üzere, hepsi aynı zamanda hedef yatırımlar kapsamında desteklenen yatırımlar. Aynı yatırımı, ağaç orman ürünlerine katma değerlerini üretmek isteyen bir yatırımcı, hemen hedef yatırımlardan, bu teşviklerden yararlanabilir. Ama aradaki fark, teşvik unsurlarının hem sayısında hem kendi içindeki oranlarında gizli olması. KDV istilası ve günlük muafiyeti her ikisinde de var, onda bir sıkıntı yok. Ama en önemli fark kurumlar vergisi indiriminde. Burada yerel kalkınma hamlesi yüzde 50 oranında desteklenirken, hedef yatırımda bu oran yüzde 20’ye kadar düşüyor. İşveren hissesinde 8 yıllık bir dönem var. Bu yerel kalkınma hamlesinin kendi içindeki en önemli özelliği de Türkiye’nin neresinde olursa olsun aynı teşvik unsurlarından faydalanıyor” şeklinde konuştu.

Kastamonu’nun demiryolu ihtiyacıyla ilgili çalışma yaptıklarını söyleyen Yakar, “Sayın valimizin liderliğinde analitik çalışma yapalım kararı aldık. Bölgemizin demiryolu ihtiyacını analiz etmeye, yük analizini incelemeye başladık. Yakında mevcut yüklerin ne kadar yükü var, ne kadar demiryollarına entegre edebilirler konusunu test eden bir anketi hayata geçiriyor olacağız” diye konuştu.

Başvurular, 15 Mayıs 2026 tarihine kadar devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin