“KBÜ’de “İnsan ve Sağlık” konulu konferans - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
21 Mart, 2017 14:37 tarihinde yayınlandı
0
0

“KBÜ’de “İnsan ve Sağlık” konulu konferans

 

Prof. Dr. Serpil Bulut: “Mutlu Bir Yaşam Ancak Şükür ve Gerçek Sevgiyle Mümkündür”

Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde Çevre ve Sağlık Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Serpil Bulut “Madde ve Mana Boyutuyla İnsan ve Sağlık” konulu konferans verdi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa KBÜ Rektör Yardımcısı ve Sağlık Yüksekokulu Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül’ün yanı sıra akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Başbakan Başmüşaviri ve 25. Dönem Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Serpil Bulut, Karabük Üniversitesi’nde konuşmacı olarak yer aldığı konferansta mutlu bir yaşama sahip olmanın şükür ve karşılıksız sevgi ile mümkün olabileceğini açıkladı. Nöroloji Anabilim Dalı Profesörü Serpil Bulut, meslek hayatına atıldığı andan itibaren psikolojik kökenli fiziksel bir hastalık olan psikosomatik hastalığının modern bir hayat süren hastalarında daha sık görüldüğünü söyledi. Yıllardır insanların modern dünyada yaşayarak gerçek mutluluğa ulaşacağı gibi bir algının var olduğuna dikkat çeken Bulut, bunun aksine yapılan birçok bilimsel araştırmanın geleneklerine bağlı, inançları yüksek fazla gelişememiş toplumların daha mutlu olduklarına dair sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.

Prof. Dr. Serpil Bulut, ABD’de 60’lı yıllarda katolik bir kasabada yapılan araştırmada kalp, mide-barsak hastalık oranının düşük çıktığını örnek göstererek şunları aktardı: “Bu kasabada diğer eyaletlerden farklı olarak kültürel değerlerine ve geleneklerine bağlı İtalyan köylüler yaşıyor. 20 yıl sonra burada tekrar bir inceleme yapıldığında hızlı ve lüks yaşam hakim olmuş ve hastalık oranları da ABD ortalamasına ulaşmış olarak bulunuyor.”

Prof. Dr. Serpil Bulut, konferanstaki konuşmasının devamında her hekimin hastayla iyi bir iletişim kurması gerektiğini belirterek bunun kullanılan dilin, davranışın pozitif ve samimi bir muhabbetle mümkün olabileceğini anlattı. Bulut sözlerine şöyle devam etti: “Mesleğe başladığım yıllarda hastalarım iyileşmediğinde kendime hep ‘neden hasta iyi olmuyor’ sorusunu sordum ve cevabını aradım. Kendim hasta olduğum zamanlarda doktorun ‘sıradaki hasta’ diyerek seslendiğinde bunun insanı ne kadar rahatsız edici olduğunu anladım. Hasta muayene etmek kadar iyi bir iletişim kurmak da çok önemlidir.”

Etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma hali olarak bilinen Plasebo etkisi üzerinde de duran Prof. Dr. Serpil Bulut, dizlerinde ağrısı bulunan yaşlı bir hastasıyla ilgili yaşadığı anıyı da paylaştı. Bulut hastayla kurduğu iletişim sayesinde, hap şekline benzer marketlerde satılan çikolatalı şekerle hastanın nasıl iyileştiğini anlattı.

Prof. Dr. Serpil Bulut, konferansta Japon araştırmacı Dr. Masaru Emoto’nun söz ve duyguların suya etkisiyle ilgili yaptığı deneyi de paylaştı. Prof. Dr. Bulut şunları aktardı: “Dr. Masaru Emoto’nun özel laboratuvarlarda donmuş su kristalleri ile yaptığı çalışmalar çok önemli bir şeyi ortaya çıkardı. Bu deneyler gösterdi ki su kendine söylenen olumlu olumsuz tüm bilgileri alıyor kaydediyor ve sonrasında buna göre tepki veriyor. Sevgi ve şükran sözlerine su molekülleri en iyi şekle dönüşerek cevap veriyor.”

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
kp idmanyurdu
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
05 Nisan, 2026 17:09 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük İdmanyurdu’ndan Nefes Kesen Galibiyet: 3-2

Karabük İdmanyurdu Spor, Fatsa Belediyespor’u 3-2 mağlup ederek önemli bir galibiyete imza attı.

Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşma, futbolseverlere heyecan dolu anlar yaşattı. Maça etkili başlayan Karabük İdmanyurdu, ilk dakikalardan itibaren rakip kalede baskı kurdu. Ancak Fatsa Belediyespor, oyundan kopmayarak skora denge getirdi ve ilk yarı karşılıklı gollerle tamamlandı.

İkinci yarıda tempo daha da yükselirken, Karabük İdmanyurdu Spor 87. dakikada golü buldu ve yeniden üstünlüğü ele aldı. Karabük İdmanyurdu Spor, Fatsa İlçe Stadyumu’ndan 3 puanla ayrılan taraf oldu.

Bu sonuçla birlikte Karabüklü taraftarlar maç sonunda büyük sevinç yaşadı. Karşılaşma boyunca ortaya konan mücadele ve tempo ise izleyenlerden tam not aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin