Haber Merkezi tarafından
18 Kasım, 2024 21:13 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KBÜ’de Doğuma Hazırlık Farkındalığı Atölyesi Gerçekleşti

KARABÜK-Karabük Üniversitesi tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen Sağlık Bilimler Festivali (SAĞLIKFEST) kapsamında, “Doğuma Hazırlık Farkındalığı Atölyesi” etkinliği gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Türkiye’de ilk kez düzenlenen Sağlık Bilimleri Festivali (SAĞLIKFEST) kapsamında, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi ve Serbest Ebe Burcu Ece Budak tarafından 'Doğuma Hazırlık Farkındalığı' eğitimi verildi.

Ebelik sürecinde ebeveynlerin kendilerini fiziksel ve duygusal olarak doğuma hazırlamaları gerekir”

Ebe ve sağlık çalışanlarıyla iş birliği içinde nefes egzersizleri ve doğum süreciyle ilgili bilgi paylaşımı yaptığını belirten Burcu Ece Budak, amacının anne ve baba adaylarının güvenini artırmak ve streslerini azaltmak olduğunu belirtti. Budak, ‘Sağlık ekibi ve ebenin doğru iletişimi, gebelerin kaygısını azaltır ve doğum sürecini daha sağlıklı hale getirir. Eğitimler, anneye olduğu kadar babaya da yönelik olup, tüm ailenin bu sürece uyum sağlamasına yardımcı olur’ dedi.

Budak, anne ve bebeğin hareketlerini takip ederken annenin su içmesi ve karnının tok olması gerektiğini belirtti. Bebek bir saatte beşten az hareket ederse hastaneye başvurulması gerektiğini vurgulayarak, su gelişi ve kanama gibi belirtilerin de dikkat edilmesi gereken durumlar olduğunu söyledi.

Yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi, yalnızca doğum sırasında değil, doğum öncesi bakımda da doğru adımların atılmasına bağlıdır”

Ebe Burcu Ece Budak, normal doğumun yanı sıra sezaryen doğumun da yaygın bir seçenek olduğunu belirterek, her iki doğum yönteminin de uzman hekim önerisiyle yapılması gerektiğini vurguladı. Budak, ‘Annelerin doğum sonrası yeterli dinlenme ve bakım alması, psikolojik ve fiziksel açıdan iyileşmelerini sağlar. Baba, anneye moral desteği vererek ve evde düzeni sağlayarak sürece katkı sağlar. Anne-baba arasındaki iletişim ve dayanışma, stresle başa çıkmalarına yardımcı olur’ ifadelerini kullandı.

Doğum sonrası bazı bebeklerin sağlık sorunları yaşayabileceğini söyleyen Budak, bunlar arasında prematüre doğum, solunum sıkıntıları ve sarılığın yer aldığını açıkladı. Ayrıca, prematüre bebeklerin daha fazla bakım gerektirdiğini ve erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi. Anne ve babalar, bebeklerinde beslenme reddi, aşırı uykululuk veya solunum zorluğu gibi belirtiler fark ettiklerinde hemen doktora başvurmalıdır diye ekledi.

Yeni doğan bebeklerin doğdukları andan itibaren sevgi, şefkat ve özenle büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Budak, bu süreçte anne ve babanın birbirlerine olan sevgi ve saygısının, bebeklerin sağlıklı gelişimi için önemli bir etken olduğunu belirtti. (Şerife Kozan, Zehra Türker, Çiğdem Beydilli, Gökçe Cankan, Tutku Şencan)

blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Özölçer, “Hedefimiz kalite, çekici ve araştırma odaklı bir üniversite”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) ziyaretinde üniversitenin akademik hedeflerinden kampüs yatırımlarına, sağlık alanındaki dev projelerden öğrenci yaşamına kadar birçok konuda kapsamlı açıklamalarda bulundu. Özölçer, "Üniversitemizi mecburen tercih edilen değil, isteyerek gelinen bir kurum hâline getirmek istiyoruz" dedi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette üniversitenin mevcut durumu, devam eden yatırımlar ve gelecek hedefleri üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Özölçer, eğitim-öğretimden sağlığa, fiziki altyapıdan akademik kaliteye kadar geniş bir yelpazede açıklamalar yaptı.
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Prof. Dr. Özölçer’e teşekkür etti.
Rektör Özölçer, üniversitelerin ancak net hedeflerle gelişebileceğini vurgulayarak, "Araştırma üniversitesi kategorisine girmesek bile izleme listesinde yer almak istiyoruz. Üniversiteler yıllarla gelişir. Önemli olan doğru yönde ilerlemektir" ifadelerini kullandı.
YÖK’ün ikinci öğretimleri kapatması ve kontenjanları azaltmasının kalite odaklı bir yaklaşımın sonucu olduğunu ifade eden Özölçer, üniversitelerin nicelikten çok niteliğe yönelmesi gerektiğini belirtti.
Özölçer, öğrenci tercihinde şehir faktörünün büyük önem taşıdığını belirterek, Zonguldak’ın öğrenci dostu bir şehir olması gerektiğine dikkat çekti. Barınma imkânları, kiraların makul düzeyde olması, sosyal yaşam ve halkın öğrencilere yaklaşımının tercihleri doğrudan etkilediğini ifade eden Özölçer, "Öğrenci ‘İyi ki Zonguldak’ta okudum’ demeli" dedi.
BEUN’un 13 kampüsü ve 112 binası bulunduğunu hatırlatan Özölçer, göreve geldiklerinde kampüslerin büyük bölümünün ciddi fiziki sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Çatı onarımlarından boya-badana çalışmalarına, tuvaletlerden doğal gaz dönüşümüne kadar kapsamlı bir yenileme süreci yürütüldüğünü belirten Özölçer, "Önce yaşanabilir kampüsler oluşturduk. Fiziki ortam olmadan akademik motivasyon olmaz" dedi.
Üniversitenin doğal gaz altyapısının büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Özölçer, Ereğli Kepez’de bulunan son binanın da kısa süre içinde doğal gaza geçeceğini belirtti. Doğal gaz dönüşümünün hem maliyetleri düşürdüğünü hem de konforu artırdığını söyledi.
BEUN Hastanesi’nin Batı Karadeniz’in en güçlü sağlık merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Özölçer, onkoloji, radyoterapi, kemik iliği nakli, bypass ve aort diseksiyonu gibi birçok ileri tedavinin artık Zonguldak’ta yapılabildiğini söyledi. "Hastalarımızın Ankara’ya, Kocaeli’ye gitmesine gerek kalmıyor" diyen Özölçer, yalnızca bu yıl 150 milyon liralık radyoterapi cihazı alındığını açıkladı.
Onkoloji servisinin güçlendirildiğini, diş hekimliğinde en az 30 yeni ünite kazandırıldığını ve yeni poliklinik binasının kısa sürede hizmete açılacağını belirten Özölçer, tüm yatırımların üniversitenin kendi kaynaklarıyla yapıldığını vurguladı.
Hastanedeki yoğun bakım yatak sayısının artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Özölçer, yüzde 92 doluluk oranıyla hizmet verdiklerini söyledi. Ameliyathane sayısının artırılması, odaların tek ve iki kişilik hâle getirilmesi için planlamalar yapıldığını kaydetti.
Bazı tıbbi işlemlerde SGK ödemelerinin yetersiz kaldığını ancak buna rağmen hastalardan ek ücret alınmadığını belirten Özölçer, "Hastalar mağdur olmasın diye üniversite olarak kendi gelirimizden karşılıyoruz" dedi.
Akademik kadronun gençleştirilmesine önem verdiklerini ifade eden Özölçer, yayın sayıları ve ameliyat kapasitesinin önemli ölçüde arttığını söyledi. Sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle görev yaptığını vurguladı.
Çaycuma, Devrek, Ereğli, Alaplı ve diğer ilçe kampüslerine özel önem verdiklerini belirten Özölçer, sivil havacılık, gastronomi, pastacılık ve bilişim teknolojileri gibi alanlarda yeni bölümler açmayı hedeflediklerini söyledi. Uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık bin 800 olduğunu belirten Özölçer, hedeflerinin bu sayıyı kaliteyi gözeterek 3 bin civarında tutmak olduğunu söyledi. "Sayısal artış değil, nitelikli öğrenci istiyoruz" dedi.
Konuşmasının sonunda üniversitenin Zonguldak’ın ve Batı Karadeniz’in ortak değeri olduğunu vurgulayan Özölçer, "Herkesin bu kuruma sahip çıkması gerekiyor. Hedefimiz kaliteyi artırmak ve geleceğe güçlü bir üniversite bırakmak" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin