Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ’de “Biyobasım Semineri ve 3 Boyutlu Yazıcı Sergisi”

Gündem Yayın: 21.02.2017 15:28
Yazar:
KBÜ’de “Biyobasım Semineri ve 3 Boyutlu Yazıcı Sergisi”

 

Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde “Doku Mühendisliğinde Biyobasım Semineri ve 3 Boyutlu Yazıcı Sergisi” etkinliği düzenlendi.

Etkinlik çerçevesinde ilk olarak Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan “3 Boyutlu Yazıcı Sergisi” açıldı.

Teknoloji Fakültesi’nin fuaye salonunda gerçekleşen serginin açılışını Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Demir, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Kayfeci, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Çetinkaya ve Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hatice Evlen gerçekleştirdi.

“3 Boyutlu Yazıcı Sergisi”nin gezilmesinin ardından Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Tıp Fakültesi iş birliğinde düzenlenen “Doku Mühendisliğinde Biyobasım Semineri”ne geçildi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde son dönemde popüler bir araştırma haline gelen doku mühendisliği ile 3 boyutlu biyobasım alanlarındaki uzman akademisyenler, üniversitemiz öğrencileri ile bir araya gelerek yapılan çalışmalar hakkında bilgilerini paylaştı.

Seminere konuşmacı olarak, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halime Kenar ve Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar geleceğin teknolojisinin 3 boyutlu yazıcılar olduğuna vurgu yaparak uygulamaya yönelik çalışmaların artması gerektiğini ifade etti.

“Doku Mühendisliğinde Biyobasım Semineri”ne davetli konuşmacı olarak katılan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halime Kenar tarafından “3B Yazıcıda Doku Mühendisliği Amaçlı Hidrojel ve Canlı Hücre Basımı” konulu sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Halime Kenar tarafından yapılan sunumda, doku mühendisliği, doku mühendisliğinde kök hücreleri ve çeşitleri, doku iskeleleri ve malzeme özellikleri, mikro yapı-işlev ilişkisi, biyoyazdırma teknolojileri ve süreçleri, hidrojeller, biyomürekkep, baskı değişkenleri, hücre dışı ortam gibi konular hakkında bilgiler aktardı.

Doç. Dr. Halime Kenar konuşmasında, 3B Yazıcıda Doku Mühendisliği Amaçlı Hidrojel ve Canlı Hücre Basımı teknolojisinin tedaviye yönelik yapıldığını da belirterek, damar biyobasımı ve 3B kalp biyobasımı konusunda örnekler sundu.

Seminerin bir diğer konuşmacısı Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol da “Geçmişten Günümüze Seramik Malzemelerin Üretimi ve Yeni Bir Teknoloji Olan 3B Yazıcılarla Şekillendirilmesi” konulu sunum yaptı.

Demirkol sunumunda, 3B yazıcıların hem sanatsal yönden hem de biyoseramik yönünden katkı sağlayacağını söyleyerek, seramik ile ilgili bilgiler verdi. Demirkol “Seramik hayat bulduğu her toprağın kültüründe farklı yorumlanmış farklı teknikler ile vücuda gelmiştir” diyerek seramiğin kullanım alanlarını, seramiğin aşamalarını, 3 boyutlu geleneksel seramik ve biyomürekkep çalışmalarını, 3B yazıcının özelliklerini ve bu yazıcının kullanılabilir alanlarını ile bioyazdırma konularını katılımcılarla paylaştı.

Etkinlik, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Demir tarafından davetli konuşmacılar Doç. Dr. Halime Kenar ve Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol’a hediye takdimi ile sona erdi.

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-