blank
Berkay Doğan tarafından
23 Mayıs, 2025 16:05 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ, Yapay Zeka Alanındaki Gücünü Sahaya Taşıyor

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, yapay zeka alanında çalışan akademisyenleri harekete geçirdi.

Rektör Kırışık, “Yapay zeka konusunda küçük düşünme lüksümüz yok, büyük işler yapmalıyız.” dedi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), yapay zeka alanındaki akademik gücünü sahaya taşıyarak bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sunmayı hedefliyor. Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında düzenlenen toplantıda, üniversitenin yapay zeka vizyonu, proje hedefleri, akademik iş birlikleri ve sanayiyle entegre stratejileri masaya yatırıldı.

KBÜ Senato Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile birlikte, üniversitenin çeşitli birimlerinden yapay zekâ alanında çalışmalar yürüten akademisyenler katıldı.

“YAPAY ZEKA ARTIK HAYATIMIZIN HER ALANINDA”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, yapay zekanın hayatın merkezine yerleştiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Yapay zeka artık hayatımızın her alanında etkili. Bu alanda küçük düşünme lüksümüz yok. Büyük düşünmeli, büyük projeler üretmeliyiz. Sanayiyle güçlü iş birlikleri kurarak somut çıktılar elde etmeliyiz.”

“DÜNYAYI YERİNDEN OYNATACAK PROJELER ÜRETEBİLİRSİNİZ”

Karabük Üniversitesinin sahip olduğu akademik potansiyele dikkat çeken Rektör Kırışık, öğretim elemanlarına seslenerek ortak hareket etme çağrısında bulundu ve şunları söyledi:

“Üniversitemizde alanında dünya birincisi hocamız var. Pek çok akademisyenimiz, uluslararası düzeyde önemli başarılar elde ediyor. Güçlerinizi birleştirin. Bir araya geldiğinizde dünyayı yerinden oynatacak projelere imza atabilirsiniz.”

Rektör Kırışık, geleneksel akademik anlayışların ötesine geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, akademisyenlerden sektöre yönelik Ar-Ge çalışmaları üretmelerini ve çözüm odaklı yaklaşmalarını istedi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNE MODEL OLACAK PROJE

Toplantıda üniversite-sanayi iş birliğine dair somut örnekler de ele alındı. Kırışık, geçtiğimiz ay Aktaş Döküm firmasıyla imzalanan protokol çerçevesinde başlatılan 3. nesil çelik üretimi projesine dikkat çekerek,  “Bu proje, Türkiye’de bir ilk olacak. Mühendislik Fakültemizdeki akademisyenlerimizle yürüttüğümüz bu çalışma, üniversite-sanayi iş birliğinin başarılı ve örnek bir modelidir. Benzer projeleri hem Karabük’te hem ülke genelinde yaygınlaştırabiliriz" dedi.

“YAPAY ZEKADA YÖN VEREN ÜNİVERSİTE OLMALIYIZ”

Karabük Üniversitesinin hedefinin bilim temelli ve uluslararası vizyonla örnek bir kurum haline gelmek olduğunu belirten Kırışık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alma hedefimiz var. Yapay zekada sadece takip eden değil, yön veren bir üniversite olmalıyız. Bu bilinçle hareket etmeli, tüm çalışmalarımızı bu vizyon doğrultusunda şekillendirmeliyiz.”

YOL HARİTASI ŞEKİLLENDİ

Toplantı, katılımcı akademisyenlerin görüş ve önerileri doğrultusunda yapay zeka alanındaki yol haritasının belirlenmesiyle sona erdi. Karabük Üniversitesi, Rektör Kırışık’ın liderliğinde bu alanda öncü adımlar atmaya hazırlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kahverengi kokarcaya sıvı balık gübreli önlem

Giresun’da balık atıklarından üretilen sıvı tarım gübresi, bitkilerin hem randımanını arttırıyor hem de zararlılardan koruyor.
İş insanı Hakan Umar ve üretici Hamdi Akman, balık atıklarından elde ettikleri sıvı gübre ile tarım dalında dikkat cazibeli bir yeniliğe imza attılar. Hakan Umar, sıvı balık gübresinin üretimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Balığın uzun mühlet fermente edilmesiyle balık yağı ayrıştırılıyor ve yüksek oranda fosfor elde ediliyor. Akabinde solucan gübresinden potasyum ve ısırgan üzere bitkilerden azot üretimi yapılıyor. Elde edilen içerikler, kullanılacak esere nazaran beş litrelik bidonlara konularak satışa sunuluyor. Eserler sadece gübre olarak değil, ziyanlı canlılara karşı doğal bir uğraş formülü olarak da fonksiyon görüyor" dedi.

Akdeniz’deki seralardan sonra Karadeniz’de fındığın düşmanı kokarcayla uğraşta de kullanılıyor
"Deneme yanılma formülüyle yıllar içerisinde geliştirdiğimiz sıvı balık gübresi şuan Antalya’daki seralarda kullanılıyor" diyen Umar "Antalya’daki seralarda kırmızı örümcek, beyaz sinek, kelebek ve tuta üzere zararlıları öldürerek uzaklaştırıyor. Birebir formda Karadeniz’de fındık bahçelerinde kokarca dediğimiz bir ziyanlı var. Kokarcayı da öldürdüğünü ve bahçelerden uzak tuttuğunu gördük. Bu zararlıya karşı da tesirli. Balık yağı, bu canlıların trake denilen teneffüs antenlerini tıkayarak vefatlarına neden oluyor. Ayrıyeten, balık gübresinin yıkama yordamıyla uygulanması, zararlıların bahçeye tekrar gelmesini önlüyor" halinde konuştu.

Doğal müdafaa, yüksek randıman sağlıyor
Tarım eserinde zararlılara karşı muhafaza sağladığı üzere randımanı de artırdığını söz eden balık gübresi üreticilerinden Hamdi Akman ise "Amacımız organik ve mineral içeriği dengelenmiş bir gübre üretmek. İnsanların organik gübreye dönmesini istiyoruz. Bu eser sayesinde fındık, domates ve öbür tarım eserlerinde randıman yüzde 70’e kadar artıyor. Hem doğal hem de tesirli bir tarım eseri olarak öne çıkan yerli üretim sıvı balık gübresi, çiftçilerin dikkatini çekiyor. Zararlılara karşı kimyasal kullanmadan gayret etmeyi sağlayan bu yolun sürdürülebilir ve sağlıklı tarım için değerli bir adım olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.