Karabük Postası tarafından
04 Aralık, 2023 22:06 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 05.12.2023 09:52
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Türkiye İnovasyon Haftası’nda yer aldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük inovasyon buluşması Türkiye İnovasyon Haftası’nda yer aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipliğinde, inovasyon ekosistemini geliştirmek, büyütmek, inovasyonun gücünü keşfedip, geleceği şekillendirecek fikirleri bir araya getirmek ve ilham vermek amacıyla düzenlenen Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük inovasyon buluşması Türkiye İnovasyon Haftası’nın 10’uncusu Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.
KBÜ, Türkiye İnovasyon Haftası çerçevesinde stant açarak yenilikçi projelerini sergiledi. Bu çerçevede KBÜ Mühendislik Fakültesi, KBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve KBÜ TEKNOFEST takımlarından OWLINE takımı bölgede yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Karabük TEKNOFEST tarafından bünyesindeki firmaların projeleri tanıtılarak, yeni iş birlikleri ve projelere yönelik görüşmeler yapıldı.
Projeler tanıtıldı
Bu çerçevede SHUBAR adlı Yolcu ve Eşya Taşıma amaçlı L7e-CU sınıfı X2X temelli elektrikli aracı, Ghoul Yeah Bonny adlı yerli ve milli temalı oyunu, Nano İnsansız Helikopter projesi, Organ Nakli Dronu Projesi ile Karabük Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi olarak yapılan 12 üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde geliştirilen projeler hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

blank

KBÜ Mühendislik Fakültesi öncülüğünde Tıp Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hakan Yılmaz ve Tıp Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Tahsin Çökmez, Zeynep Nida Can ve Hatice Şevval Baki, oluşturulan stantta ziyaretçilere yapılan çalışmaları ve projeleri tanıttı. Fizyoterapinin oyunlaştırılmasını amaçlayan “Therapinno” projesi başta olmak üzere sağlık ile alakalı çok sayıda yenilikçi ve patentli projeler ilgililerin beğenisine sunuldu.
Kamu ve özel sektör temsilcilerinin ziyaretleri sırasında fikir alışverişlerinde bulunuldu. Etkinlik sırasında Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Muharrem Düğenci de stantta ziyaretçiler ile buluştu ve diğer stantları ziyaret ederek muhtemel iş birliği konularını görüştü.
Öte yandan KBÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden öğrencilerinden oluşan OWLINE takımı, Türkiye İnovasyon Haftası boyunca ödüllü projeleriyle büyük ilgi topladı.
Türkiye İnovasyon Haftası’ndaki etkinlikte, OWLINE Ekibi’nin standını ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, projenin önemine dair ekibin üyelerinden detaylı bilgi aldı.

blank
blank
Tugay Kaban tarafından
07 Ocak, 2025 10:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Romanlar Ayırır

× Hıristiyan takvimine göre 11. Yüzyılda Avrupa’da en önemli sanat olarak gramerin yerine mantığı geçirdiler, bu değişim, bilimin edebiyat karşısında kazanacağı zaferin mütevazı bir girizgâhıydı. Peki o tarihten sonra insan aklının nasıl zımparalandığını görebiliyor muyuz? Bunu bize gösteren romanlardır.

× Hızlandıkça Azalıyorum romanının yazarı, kendisiyle röportaj yapan Bülent Ayyıldız’ın “Neden roman yazdınız?” sualine cevap verirken şöyle bir cümle kullanıyor, “Roman yazmak istememin nedeni, kendimi insan gibi hissetmememdi.” Yakın zamanda tercümesini bitirdiğim Napolyon Savaşları isimli eserde, Napolyon’un bir sözü iktibas ediliyor, “Dünyayı değiştirmek için çağrıldım!” Napolyon, Saint Helena adasında son yıllarını geçirirken, artık “tarih” denilen şeyi elinin tersiyle bir kenara itmişti ve yapması gereken tek şey olarak (kelimelerle olmasa da) tarihten daha ayırıcı bir eser vermek için çabalamaya başlamıştı: Geride bir hayat bırakmak. Bir roman misali, kendi hayatını sundu Napolyon.

× Tarih, ölülerin dirilişidir. Tarih ayırmaz! Neyi? Her şey zıddıyla kâimdir. O zaman tarih ile alâkalı bir mevzuu çözmek istiyorsak ‘roman’a bakmamız îcabediyor. Romanın tarihini yazmaya çalışanlara bakın mesela, ne gülünç hâllere düşüyorlar. Roman, dirilerin dirilişidir. Roman ayırır. Neyi? Yaşamak düşüncesini ve ölmek düşüncesini. Hem de hayat denilen musalla taşının üzerinde.

× Bugün, dünü bile yazamıyoruz. Tarih, bizi geleceğe zorla sürüklüyor! Roman, önce bugüne sarılıyor. Tarih merkezsizdir ve merkez değildir. Merkez olan ayırır. Bugünün içinde olan. Yani roman.

× Bütün doğumlar ve ölümler romanın mevzuudur. Tarihin mevzuu ise ancak doğum yahut ölüm günleridir. Siperde ölen asker romanın çerçevesindedir, tarihin çerçevesinde ise askerî konvoylar, okul anmaları ve resmî tatiller vardır.

× Yaşamak düşüncesini, ölmek düşüncesinden ayırmak ölümü unutturmak, ölmek düşüncesini de yaşamak düşüncesinden ayırmak yaşamayı unutturmak demek değildir. Her kalp iki eşit parçaya bölünmüş olarak atmaya başlar diye söylenir. Bunu görüp okuyamayacağız fakat romanları?

× #alikoçistifa

Tugay Kaban

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.