blank
Asuman Doğan tarafından
05 Şubat, 2026 11:38 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KBÜ, QS Avrupa 2026’da Türkiye’de 35’inci Sıraya Yükseldi

Karabük Üniversitesi, QS Avrupa Üniversiteleri 2026 sonuçlarında Avrupa’da 571–580 bandında yer alırken Türkiye’de 35’inci sıraya yükseldi. KBÜ özellikle; sürdürülebilirlik, makale başına atıf ve uluslararası öğrenci çeşitliliği göstergelerinde dikkat çekici artış kaydetti.

Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) tarafından açıklanan QS Avrupa Üniversiteleri 2026 sonuçlarına göre Karabük Üniversitesi (KBÜ), Avrupa üniversiteleri arasında 571–580 bandında yer alarak konumunu güçlendirdi. Üniversite, Türkiye sıralamasında ise 2025’te 38’inci sıradayken 2026’da 35’inci sıraya yükseldi.

QS Avrupa Üniversiteleri sıralaması; akademik itibar, işveren itibarı, istihdam çıktıları, uluslararası yayın ve atıf performansı, uluslararası araştırma ağı, öğrenci hareketliliği, uluslararasılaşma ve sürdürülebilirlik gibi göstergeler dikkate alınarak oluşturuluyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE BİLİMSEL ETKİDE DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ

Karabük Üniversitesi, sürdürülebilirlik göstergesinde 2025’te 1,3 olan puanını 2026’da 52,7’ye yükseltti. Bilimsel etkinin önemli göstergelerinden makale başına atıf puanı ise 2025’te 17,3 iken 2026’da 49,4 oldu.

KBÜ, uluslararası öğrenci çeşitliliği göstergesinde 2025’te 60,5 olan puanını 2026’da 80,7’ye çıkararak uluslararasılaşma performansını güçlendirdi.

ULUSLARARASILAŞMA VE İŞ BİRLİĞİ GÖSTERGELERİNDE YÜKSELİŞ

QS değerlendirmesinde Karabük Üniversitesi; uluslararası akademik etkileşim ve hareketlilik göstergelerinde de artış kaydetti. Giden değişim öğrencileri göstergesinde puan 2025’te 2,3’ten 2026’da 10,8’e yükseldi. Uluslararası araştırma ağı puanı ise 2025’te 4,1’den 2026’da 11,8’e çıktı.

Uluslararası öğretim üyesi oranı göstergesinde de artış gerçekleşti; puan 2025’te 6,2 iken 2026’da 11,5 olarak kaydedildi.

İSTİHDAM ÇIKTILARI, AKADEMİK İTİBAR VE İŞVEREN İTİBARINDA ARTIŞ

Karabük Üniversitesi, istihdam çıktıları göstergesinde 2025’te 6,1 olan puanını 2026’da 11,5’e yükseltti. Akademik itibar puanı 2025’te 7,3’ten 2026’da 9,9’a çıktı. İşveren itibarı göstergesi ise 2025’te 4,7’den 2026’da 4,9’a yükseldi.

REKTÖR PROF. DR. FATİH KIRIŞIK: “HEDEFLERİMİZE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, elde edilen başarıya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Karabük Üniversitesinin QS Avrupa Üniversiteleri 2026 sıralamasında Türkiye’de 35’inci sıraya yükselmesi bizler için son derece gurur verici. Akademik itibarımızın artması, atıf göstergelerinde önemli bir sıçrama yaşanması ve uluslararası araştırma ağımızın güçlenmesi, doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor. Bu başarıda emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Karabük Üniversitesi olarak daha büyük hedeflere hep birlikte yürümeye devam edeceğiz.” Karabük Üniversitesi, bilimsel üretim kapasitesini artırmaya, uluslararası iş birliklerini geliştirmeye ve yükseköğretimdeki konumunu daha ileri taşımaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İlyas Erbay tarafından
05 Şubat, 2026 11:44 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

ADRESE TESLİM İHALE !

Cumhuriyet tarihinin en çok değişen kanunu, Kamu İhale Kanunudur. 4734 sayılı bu kanunun amacı, kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan, kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.

4734 sayılı kanun kapsamında uygulanmakta olan 3 ayrı ihale usulü vardır; açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü ve pazarlık usulü.
Usüller kanunla belirlenmiştir.

Kamu İhale Kanununda yapılan değişiklikleri takip etmek o kadar zor ki, bırakın içeriğini, yapılan değişiklikleri takip etmeyi, değişikliklerin sayısını bile takip etmekte zorlanıyoruz. Yanılmıyorsam bu kanun son 24 yılda 200 kez değişikliğe uğradı.
Bir kanun neden bu kadar çok değişikliğe uğrar?
Diğer ülkelerde böyle bir durum söz konusu değil. Kanunu bir kez yapmışlar değiştirmeden kullanıyorlar. Araştırın bakın,
Örnek, German Public Procurement Law ( Almanya Kamu İhale Kanunu) Adamlar, adam gibi kanun yapmışlar değiştirmeye gerek görmeden yıllardır kullanıyorlar.

02.06.1934 tarihinde yürürlüğe giren 2490 sayılı Devlet İhale Kanunu uzun bir uygulama döneminden sonra 08.09.1983 tarihinde 2886 sayılı kanun ile yeniden düzenlenmişti.

Kanunlar günün şartlarına göre zaman zaman tabii ki revize edilmelidir. Bu düzenleme 3- 5 kez olabilir. Bu gayet normal. Kamu İhale kanunu son 24 yılda 200 defa değiştirmek biraz anormal değil mi?

BİR ŞİRKET RAKİPSİZ OLARAK NASIL İHALEYE GİRER?

Bu iki şekilde mümkündür.

  1. İhale edilen işte gerçekten rakibiniz yoktur. O alanda tek yetkinlik sizin firmanızdadır.
  2. Rakipleriniz vardır fakat ihale şartnamesi öyle bir hazırlanmıştır ki, adete sizin firmanızı tarif eder. Yani adrese teslimdir!
    İhaleleri hep aynı şirketlerin almasını başka türlü izah edemezsiniz.

Konun daha iyi anlaşılması için örnek vereyim.
Bir bakır madeni projesi ihale edileceğini varsayalım. İhale şartnamesinde, ihaleye girecek firmanın, bakır izabe tesisine sahip olması hükmünü koyarsınız. Böyle bir tesis sadece ihaleyi vermek istediğiniz firmada vardır. Bir anda ihaleye girmek isteyen tüm firmalar kafadan elenir.
Tesise sahip olan firma ile pazarlık yapsanız da, ihaleye rakipsiz girdiği için fiyatta fazla kırım yapmaz. "İşine gelirse, benim fiyatım bu" tavrıyla yaklaşır. Neticede ihaleyi yüksek fiyattan alır. Çünkü rekabet yoktur. Rekabetin olmadığı yerde kırım olmaz

Bu neye benzer biliyor musunuz? Akşama yemeğine ağır misafiriniz var. Misafir imam bayıldıyı çok seviyor. Pazardan mutlaka patlıcan almanız gerekiyor. Pazarda da patlıcan satan sadece bir tezgah var. Adam rakibi olmadığı için patlıcanı olması gereken fiyatın 3 katına satıyor. Eşiniz de "Sakın pazardan patlıcan almadan gelme" diye tembih etmiş. Bulunduğunuz yerde patlıcan satan başka biri de yok. Mecburen parayı verip alıyorsunuz. Pazarcı size patlıcanı fahiş fiyattan dayıyor!

Vaziyet aynen budur.
Bilmem anlatabildim mi?

İlyas Erbay

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.