KBÜ öğrencileri Türkiye’nin çip üretiminde bağımsızlık hedefliyor - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:30
Güneş 06:55
Öğle 13:04
İkindi 16:23
Akşam 19:02
Yatsı 20:22
İmsaka son --:--
kbu ogrencileri turkiyenin cip uretiminde bagimsizlik hedefliyor hdPDLnEj
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ öğrencileri Türkiye’nin çip üretiminde bağımsızlık hedefliyor

Karabük Üniversitesi öğrencilerinin oluşan TEKNOFEST grubu Küp X, teknolojide dışa bağımlılığı azaltmak ve Türkiye’nin çip üretimindeki yerini güçlendirmek gayesiyle yerli ve ulusal çip tasarımı üzerinde çalışıyor.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı öğrencilerinden Emre Çoban, Enes Toprak, Dava Karayakalı, Yakup Büyükkaya, Medine Çifci ve Elif Sena Dindar’dan oluşan Küp X takımı, çip tasarımı ve mikroelektronik sistemler üzerine ağırlaşarak, üniversitenin laboratuvar imkanlarından da faydalanıyor. Grup, çiplerin güç verimliliği, güvenlik altyapısı ve yüksek performans sunması için ileri mühendislik tekniklerini kullanıyor.

Küp X’in projeleri, ülkenin dijital altyapısını güçlendirecek ve teknoloji dünyasında kıymetli bir yer edinmesine katkı sunacak potansiyele sahip. Takım, çalışmalarını tamamladıktan sonra tasarladıkları çiplerin üretim süreçlerini de yerli imkanlarla gerçekleştirmeyi planlıyor.

Karabük Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı 3. sınıf öğrencisi ve Küp X Kadrosu kaptanı Emre Çoban, kadrosunun çip tasarımı alanındaki muvaffakiyetlerini ve Teknofest’e iştirak sürecini anlattı.

2021 yılında kurularak 4 yıl boyunca yarışlara katıldıklarını, birinci yıl finale kalarak büyük bir muvaffakiyete imza attıklarını ve ikinci yılda ise üçüncülük mükafatını kazandıklarını belirten Çoban, elde ettikleri muvaffakiyetin ekibi daima olarak geliştirdiğini ve yeniliklere açık hale getirdiğini vurguladı.

TEKNOFEST sürecinin epeyce güçlü geçtiğini tabir eden Çoban, kadro olarak evvel kapsamlı araştırmalar yaptıklarını, akabinde raporlar ve başka teknik çalışmalarla ağır bir tempo içinde ilerlediklerini belirterek, “TEKNOFEST’e gitmek biraz şiddetli bir süreç. Zira bu şenlikte raporlar ve öteki çalışmalar zorlayıcı olabiliyor. Bizim için şöyle bir süreç var: Öncelikle araştırmamızı yapıyoruz, akabinde raporları okuyoruz. Raporları okuduktan sonra devam ediyoruz, ancak geceleri sabahlayarak çalışıyoruz. Bu yüzden bizim için çok şiddetli bir süreç. Biz TEKNOFEST’e gittiğimizde evvel heyete sunum yapıyoruz. Sunumda hocalara projeyi sunduktan sonra onlardan geri bildirimler alıyoruz. Geri bildirim aldıktan sonra onlarla bağlantıya geçerek projemizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz” halinde konuştu.

Çip dizaynının ehemmiyetine dikkat çeken Emre Çoban, bu teknolojilerin tüm aygıtlarda kritik bir rol oynadığını aktararak şunları söyledi: “Bütün teknolojik aygıtlarda çip bulunuyor. Lakin bu çiplerin üretimi çok hassas ve çok güçlü bir süreç. Savunma endüstrisinden tutun da telefon, televizyon, kamera, aklınıza gelebilecek bütün teknolojik aygıtlarda çip bulunuyor. Fakat bu çiplerin aşikâr başlı merkezleri var: Amerika, Çin, Japonya, Kore üzere ülkeler. Biz de bu alanda yeni gelişmeler yaparak, Türkiye ismine hoş bir yerlere gelmeye çalışıyoruz.”

Bu yılki amaçlarını de paylaşan Çoban, “Bizim bu yılki emelimiz dereceye girmek. Bu üniversite için de bizim için de çok değerli bir süreç. Zira TEKNOFEST’te birinci olmak çok güçlü bir gaye ve yalnızca bir ekibe ilişkin bir şey. İnşallah birinci olacağız” dedi.

Karabük Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı 3. sınıf öğrencisi ve Küp X Grubu üyesi Yakup Büyükkaya, kadrosunun TEKNOFEST yolundaki muvaffakiyetlerini ve gayelerini paylaştı.

Küp X Grubu, 2022 yılında dünya çapındaki kimi ülkelerin uyguladığı ambargolar ve kısıtlamalar üzerine bağımsız bir teknoloji altyapısı kurma kararı aldığını anlatan Büyükkaya, “Biz de tam bağımsız bir ülke inşası için, müreffeh yarınlar için ne yapabiliriz diye düşündük ve bu sebeple çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız esnasında, uykusuz kaldığımız geceler, rapor yazarken başımızın karıştığı süreçlerin içerisinden geçerek şu anki pozisyonumuza geldik. Bu nedenle, bu yalnızca bir yıllık muvaffakiyetin ardında yatan emek değil, uykusuz geceler, azim, arkadaşlık ve dostluğun birleştiği çok hoş bir süreçtir. Bununla birlikte, inşallah 90’lardan beri süregelen bir paradigma kırılması var, kablolu bağlantıdan kablosuz bağlantıya geçiş var. Bu paradigma kırılmasının öznesi olarak bizler, kablolu, büyük ve yüksek maliyetli sistemlerden fazla düşük maliyetli, kolay entegrasyon gerektiren ve fiyat konusunda da teknoloji ithalatı yerine ihracatı yapabileceğimiz sistemler üzerinde çalışıyoruz. Ayrıyeten, ürettiğimiz bir çip mevcut. Gelecek vakitlerde, bu çip ile ülkemize katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Takım olarak bilhassa batarya güç sistemlerinde büyük bir yenilik geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Büyükkaya, “Bu batarya güç sistemlerinde herkesin bildiği üzere büyük komponentler kullanılıyor. Biz ise büyük komponentler yerine, tümleşik ve kolay entegrasyonu gerektiren bir çip tasarlamaktayız. Şuanda, ülkemizde halihazırda üretilmiş TÜBİTAK tarafından Çakıl projesi bulunuyor. Bu, 65 nanometrede çalışıyor TÜBİTAK laboratuvarlarında. Biz ise 90 nanometrede çalışıyoruz. Ayrık elemanları düşündüğümüzde, mikro seviyede makro değişimi elde etmek için azimle çalışıyoruz. 90 nanometre ile elde ettiğimiz bu projeyle, ülkemizdeki tasarım ekosistemine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bizim üzere tasarım yapan mühendislerin gelişmesine yardımcı oluyoruz ki, gelecek vakitlerde ülkemizde yabancı yatırımları çekip, bir çip tasarım fabrikası kurduğumuzda, Tayvan’dan değil de Türkiye’den çip tedarik etme hevesindeyiz” dedi.

Büyükkaya, ayrıyeten 10 yıl içinde yerli çip üretimini hayata geçirmeyi ve Türk mühendislerinin katkısıyla bu alanda öncü olmayı hedeflediklerini ve ülkenin savunma endüstrisine katkı sağlama hedefini yineledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
15
Mart Pazar
1447 HİCRİ Ramazan 25
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:30
  Güneş
06:55
  Öğle
13:04
  İkindi
16:23
  Akşam
19:02
  Yatsı
20:22

Video Haberler

kavsakta otomobille motosiklet carpisti 1 yarali NyyTzRrt

Kavşakta otomobille motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

metrelerce yukseklikten beton zemine dusen yasli adam hayatini kaybetti 9wtWyAG7

Metrelerce yükseklikten beton zemine düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

vali dalli universite ogrencileriyle iftar sofrasinda bulustu Ar8jiODI

Vali Dallı, üniversite öğrencileriyle iftar sofrasında buluştu

fatih tekke baska bir hedef koyma gibi bir motivasyonum yok f4DOeKZ4

Fatih Tekke: “Başka bir hedef koyma gibi bir motivasyonum yok”

soforler odasinda yogun plaka mesaisi 1DH4n4Z1

Şoförler Odası’nda yoğun plaka mesaisi

rektor ozolcer uluslararasi ogrencilerle iftar sofrasinda bulustu 21exntZe

Rektör Özölçer uluslararası öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

cikolata ve sekerlemeler tezgahlari senlendirdi iViwuuyW

Çikolata ve şekerlemeler tezgahları şenlendirdi

kavsakta otomobille motosiklet carpisti 1 yarali NyyTzRrt
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mart, 2026 04:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Kavşakta otomobille motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Bolu’da iki aracın kavşakta çarpışması sonucu meydana gelen kazada motosiklet sürücüsü yaralandı.

Kaza, gece saatlerinde Sümer Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Cumhuriyet Caddesi üzerinde seyir halinde olan Onur Can M. idaresindeki 67 AFM 193 plakalı motosiklet ile Necip Fazıl Kısakürek Caddesi’nden gelen Yekta T. yönetimindeki 14 EN 043 plakalı otomobil kavşakta çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle motosiklet sürücüsü Onur Can M. yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından yaralı sürücü, Köroğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Otomobil sürücüsü Yekta T. ise ifade işlemleri için Bahçelievler Karakoluna gönderildi.

“Burası kör nokta”

Kaza anına tanık olan Berat Çamurcu, kavşağın kör nokta olduğunu belirterek, “Burası kör nokta, burada genelde kaza oluyor. Araba motorcuyu göremedi. Motorcu arabanın sol tarafına çarptı” dedi.

Polis ekiplerinin kazayla ilgili incelemesi sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
15
Mart Pazar
1447 HİCRİ Ramazan 25
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:30
  Güneş
06:55
  Öğle
13:04
  İkindi
16:23
  Akşam
19:02
  Yatsı
20:22

Video Haberler

kavsakta otomobille motosiklet carpisti 1 yarali NyyTzRrt

Kavşakta otomobille motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

metrelerce yukseklikten beton zemine dusen yasli adam hayatini kaybetti 9wtWyAG7

Metrelerce yükseklikten beton zemine düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

vali dalli universite ogrencileriyle iftar sofrasinda bulustu Ar8jiODI

Vali Dallı, üniversite öğrencileriyle iftar sofrasında buluştu

fatih tekke baska bir hedef koyma gibi bir motivasyonum yok f4DOeKZ4

Fatih Tekke: “Başka bir hedef koyma gibi bir motivasyonum yok”

soforler odasinda yogun plaka mesaisi 1DH4n4Z1

Şoförler Odası’nda yoğun plaka mesaisi

rektor ozolcer uluslararasi ogrencilerle iftar sofrasinda bulustu 21exntZe

Rektör Özölçer uluslararası öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

cikolata ve sekerlemeler tezgahlari senlendirdi iViwuuyW

Çikolata ve şekerlemeler tezgahları şenlendirdi